Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Θρηνεί η Ρωσία.Στους 33 οι νεκροί από τις επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ.

 Στους 33 ανέρχονται τελικά οι νεκροί από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις με χρήση εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, στο Βόλγκογκραντ (Στάλινγκραντ έως το 1956) την Κυριακή και τη Δευτέρα από φερόμενους ισλαμιστές «καμικάζι» στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης με 18 νεκρούς και σε τρόλεϊ εν κινήσει με 15 νεκρούς.


Τα δύο περιστατικά έχουν αυξήσει τους φόβους για πιθανές επιθέσεις ισλαμιστών στη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας που γίνονται το Φλεβάρη.

Και για τα δύο περιστατικά διεξάγονται έρευνες με εξετάσεις DNA των θυμάτων για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους ανάμεσά τους και των βομβιστών αυτοκτονίας. Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας, ενώ συνεχίζονται και δηλώσεις καταδίκης από αξιωματούχους και οργανισμούς και στήριξης της «πολιτικής ασφάλειας» της ρωσικής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, που δε θέλει να επηρεαστούν αρνητικά τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που σημαίνουν οι αγώνες, σε επιστολή του, σημειώνει ότι έχει «εμπιστοσύνη στις ρωσικές αρχές για τη διεξαγωγή ασφαλών και επιτυχημένων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι».
Πάντως, τα συγκεκριμένα μακελειά και η αντιπαράθεση στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, που φούντωσε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, σχετίζονται με τεράστια συμφέροντα σε μια περιοχή μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας και ενεργειακό κόμβο, όπου διαγκωνίζονται για την εκμετάλλευσή του μονοπωλιακοί όμιλοι διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: