Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα των αγροτών. Κατατέθηκε από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και απευθύνεται στον πρωθυπουργό.

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα των αγροτών κατέθεσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. 


Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών, που βλέπει κάθε χρόνο το εισόδημα να μειώνεται δραστικά και να αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης, από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, τη μείωση τιμών παραγωγού από τους εμποροβιομήχανους, από τα χαράτσια και τους φόρους - φωτιά της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό, και απάνθρωπο μαζί, ότι το 50% των αγροτών δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓA, αφού εξοντώνονται με τα απανωτά χαράτσια στο σπίτι, στο χωράφι, στην αποθήκη, στο πετρέλαιο και το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ, στις γεωτρήσεις, στην Υγεία, με τη μείωση επιστροφής του ΦΠΑ και τελειωμός δεν υπάρχει.
Με το νέο Φορολογικό, η κυβέρνηση υποχρεώνει να τηρεί λογιστικά βιβλία αυτόν που έχει τζίρο 10.000 ευρώ, φορτώνοντάς τον με νέα έξοδα, ενώ θα τον χαρατσώνει 13% από το πρώτο ευρώ, πληρώνοντας φόρους, δηλ. φορολογεί τη φτωχολογιά. Οταν είναι δεδομένο ότι το εισόδημά τους με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ για το 2014 - 2020 θα μειωθεί και άλλο, αφού μειώνονται οι ενισχύσεις και αλλάζει προς το χειρότερο ο τρόπος κατανομής επιδοτήσεων για τους μικροκληρούχους και τους καλλιεργητές παραδοσιακών καλλιεργειών όπως βαμβάκι, λάδι, αμπέλια, βιομηχανική τομάτα κ.ά.
Τους πνίγουν τα χρέη. Μαζί με τα "αγροτοδικεία" για τη συμμετοχή στους αγώνες διαμαρτυρίας για την επιβίωση, καλούνται σε δίκες και επιβάλλονται ποινές για τα χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν φτωχοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Μαζεύονται λεφτά από τη φτωχολογιά για να κατευθυνθούν στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους, στους μεγαλέμπορους, στους εφοπλιστές για τους οποίους θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια.
Η τελευταία ρύθμιση για τα "κόκκινα χρέη" αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών, ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και όχι την αγροτιά. Δε διαγράφει κεφαλαιοποιημένους και ανατοκισμένους τόκους, παρέχει τη δυνατότητα της αρπαγής περιουσιακών στοιχείων από τα οποία ζει ο αγρότης για ενοικίαση προς απόσβεση του χρέους και αν δε φτάνει τότε τη δημεύετε εξ ολοκλήρου.
Ετσι, με γρήγορους ρυθμούς προωθείται το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που σπρώχνεται στην ανεργία και την εξαθλίωση, για να συγκεντρωθεί γη και παραγωγή στους μεγάλους για να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι. Δηλαδή, να δημιουργηθούν αποκλειστικά μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, αυτό που προωθεί η ΚΑΠ της ΕΕ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: