Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το κυβερνητικό σχέδιο για τα ΕΑΣ.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το κυβερνητικό σχέδιο για τα ΕΑΣ.


 Η κυβερνητική τροπολογία για τα ΕΑΣ οδηγεί σε άμεση συρρίκνωση τους και μαζικές απολύσεις εργαζομένων, μέσω της διάσπασης των ΕΑΣ και εκκαθάρισης της μίας εκ των δύο εταιριών, και συγχρόνως σε ομηρία των εργαζομένων, που θα παραμείνουν στη δεύτερη εταιρία και που θα ασχολείται με το στρατιωτικό σκέλος, αφού και για τη δεύτερη εταιρία θα ακολουθήσει νέα αναδιάρθρωση, νέες απολύσεις, νέες συγχωνεύσεις, μέσα σε 18 μήνες.

Ταυτόχρονα, η δραστική συρρίκνωση των ΕΑΣ, οδηγεί σε κλείσιμο πολλών εγκαταστάσεων τους, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα προνομιακά σημεία, μέσα στον αστικό ιστό ή δίπλα στη θάλασσα και ο σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση τους έχει αρχίσει. Ήδη μονοπωλιακοί όμιλοι στο χώρο των κατασκευών και του real estate  διαγκωνίζονται για το ποιος θα αγοράσει αυτά τα ακίνητα φιλέτα, υποβαθμίζοντας δραστικά τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων που κατοικούν γύρω απ' αυτές τις περιοχές.

Η δραστική συρρίκνωση των ΕΑΣ αυξάνει την ανάγκη εισαγωγών οπλικών συστημάτων, επιβαρύνοντας τελικά τον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται για τυχαίες εξελίξεις. Πρόκειται για κατευθύνσεις που εκφράζουν την ανάγκη των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ για μεγαλύτερες αγορές και για επιτάχυνση της συγκέντρωσης, στο πλαίσιο της ενιαίας αμυντικής βιομηχανίας που προωθείται,  για αποφάσεις «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των ευρωπαϊκών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή οπλικών συστημάτων. Άλλωστε, μόλις τρεις μέρες μετά την αρχική ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, στα μέσα Δεκέμβρη,  το συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε την ανάγκη «Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας» μέσα από τη «διασφάλιση οικονομιών κλίμακας», δηλαδή την επιτάχυνση της συγκέντρωσης στον κλάδο και την υλοποίηση των σχετικών οδηγιών της ΕΕ. Αυτό αποδεικνύει πως προτάσεις όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάνε για αξιοποίηση του πλαισίου της ΕΕ για να διασφαλιστεί  ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της εξουσίας των μονοπωλίων αποπροσανατολίζουν απ' τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση, επιχειρεί να παρουσιάσει το σχέδιο ως σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία ,γιατί «αποφεύγει το κλείσιμο των ΕΑΣ», ενώ  ταυτόχρονα  αξιοποιεί και το γνωστό ψευτοδίλλημα μέτρα ή καταστροφή, αναφέροντας ότι η αναδιάρθρωση είναι «προαπαιτούμενο για την νέα δόση». Όπως και αν εμφανίζεται, η προωθούμενη αναδιάρθρωση των ΕΑΣ οδηγεί σε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό, τόσο για τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ, όσο και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα που θα κληθούν να χρυσοπληρώσουν εισαγόμενα οπλικά συστήματα, σημαντικό τμήμα των οποίων επιλέγονται με γνώμονα την συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι έχουν ένα μόνο δρόμο! Να παλέψουν συλλογικά  για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος των ΕΑΣ, για να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την ΕΕ. Η αμυντική βιομηχανία της χώρας μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Πηγή : ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: