Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΑΚΕΛ - ΚΥΠΡΟΣ : Προχώρησε ακόμα ένα βήμα η κυβέρνηση για το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.

 Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου


Η κυβέρνηση με την χθεσινή απόφαση της για την έγκριση του πλάνου ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, προχώρησε σε ακόμη ένα σημαντικό βήμα για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου σε βάρος των πολιτών και της κοινωνίας και υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

 Το σύνολο των ενεργειών της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, καταδεικνύουν ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί συνειδητή πολιτική και ιδεολογική επιλογή των κυβερνώντων και ειδικότερα του ΔΗΣΥ.

Επειδή αυτό το συμπέρασμα αμφισβητήθηκε από πλευράς κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση θα ήταν καλό να απαντήσει στους Κύπριους πολίτες τα πιο κάτω:
- Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγήθηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού ήδη είχε αποδεχθεί το bail in, ως εναλλακτική επιλογή στην απαίτηση της τρόικας για κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή σε ποσοστά 40- 60%.
- Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προεκλογικά υποσχέθηκε στο ΔΗΚΟ, στους εργαζόμενους στους ημικρατικούς και στην κοινωνία ότι δεν θα αποδεχόταν ιδιωτικοποιήσεις, αν θεωρούσε όπως τώρα μας λένε, ότι δεν υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης του μνημονίου;
- Γιατί η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε απαλλαγή από την μνημονιακή πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις όταν συμφωνώντας με την κλοπή του κουρέματος των καταθέσεων τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν άρδην ως προς την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με το ύψος του οποίου συνδεόταν η διαπραγμάτευση για πιθανές ιδιωτικοποιήσεις;
- Γιατί στους εννέα μήνες που μεσολάβησαν από τότε, η κυβέρνηση δεν επιδίωξε σε καμιά περίπτωση την εμπλοκή της σε κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για αναζήτηση άλλων εναλλακτικών λύσεων για εξεύρεση του €1 δις που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο;
- Πως θα πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών του ΔΗΣΥ που θεωρούν ωφέλιμες και αναγκαίες τις ιδιωτικοποιήσεις, εμμένοντας στις πάγιες θέσεις του ΔΗΣΥ μέσα από την γνωστή δογματική τους προσέγγιση που θεωρεί καλό κάθε τι ιδιωτικό και κακό κάθε τι δημόσιο;


Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζοντας ότι δεν θα λάβουν ποτέ απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα έχουν επιλογή. Την επιλογή της διεκδίκησης και του αγώνα για αποτροπή του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου, μέσα από κινητοποιήσεις, αλλά και μέσα στο Κοινοβούλιο, αφού οι κυβερνητικές αποφάσεις χρειάζονται κοινοβουλευτική πλειοψηφία.



Επισυνάπτεται το κεφ. Δ’ του Περιγράμματος των προγραμματικών θέσεων για την οικονομία μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές Εκλογές 2013 που αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς




ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013

Σεπτέμβριος 2012

Κεφάλαιο Δ: ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

4. Ημικρατικοί Οργανισμοί-Επιχειρηματικός ρόλος  του κράτους

Υποστηρίζουμε τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των οργανισμώνκοινής ωφέλειας αλλά με αλλαγές τόσο στο θεσμικό τους πλαίσιο όσο και στον τρόπο λειτουργίας τους ώστε να γίνουν πιο ευέλικτοι και ανταγωνιστικοίστο νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ημικρατικοί Οργανισμοί που είναι εθνικάκαι κοινωνικά επωφελείς, πρέπει να στηριχθούν, να εξυγιανθούν και νακαταστούν πιο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί και όχι να ιδιωτικοποιηθούν.

Παράλληλα, Ημικρατικοί Οργανισμοί που έχουν κλείσει τον κύκλο λειτουργίας τους και που επιβαρύνουν ουσιαστικά τα δημόσια οικονομικά πρέπει να οδηγηθούν στην κατάργησή τους.

Εκεί όπου η ανάμειξη του κράτους αφορά τομείς καθαρά επιχειρηματικής υφής, θα εξεταστούν μακριά από απόλυτες προσεγγίσεις, το ενδεχόμενο μετοχοποίησης, εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ή αποκρατικοποίησης.

Πηγή : ΑΚΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: