Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Θανάσης Παφίλης. Λέμε στο λαό: Εσύ παράγεις τον πλούτο, πάρε την εξουσία στα χέρια σου!

 Αποσπάσματα από την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ την Παρασκευή στη Βουλή


Εμείς θα θέσουμε το πραγματικό πρόβλημα στην κοινωνία, το οποίο αποφεύγετε να απαντήσετε. Ποιος έφτασε την Ελλάδα και την ανθρωπότητα σε αυτό το χάλι; Ποιο σύστημα; Το σοσιαλιστικό; Ο καπιταλισμός. Αυτός δεν την έφερε εδώ; Θα πρέπει να απαντήσετε εσείς τι προσφέρει το σύστημά σας το 2013 στην ανθρωπότητα και στην Ελλάδα.

Αυτό που θέλετε να κάνετε σκόπιμα -και άλλοι το κάνουν αντικειμενικά- είναι να κατεβάσετε τον πήχη στον κόσμο, να τον κάνετε να νιώθει ζητιάνος, ότι κάτι θα του δώσετε και ότι ακόμα και αυτή η δουλειά, ακόμα και αυτή η άθλια ζωή που ζει η πλειοψηφία είναι παροχή που κάνει το σύστημα.
Τι προσφέρει, λοιπόν, ο υπαρκτός καπιταλισμός το 2013; 350 χιλιάδες οικογένειες χωρίς ρεύμα στην Ελλάδα, 30 χιλιάδες χωρίς νερό, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση. Ο κόσμος σας είναι αυτός και ξέρετε πολύ καλά ότι ούτε την ανεργία μπορεί να αντιμετωπίσει.
Μα θα πουν ορισμένοι -και από δω και από κει- «ελληνική ιδιομορφία».
Την Πέμπτη, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της Eurostat για την Ευρωζώνη, για την ΕΕ που όλοι πίνετε νερό στο όνομά της, εκτός του ΚΚΕ. Τι λένε τα στοιχεία του 2013; Σύνολο στην Ευρωζώνη 24,8%, ένας στους 4 Ευρωπαίους, στα όρια της φτώχειας και 10% πείνα. Τι λένε αυτά τα στοιχεία για σας που ονειρεύεστε τις Γερμανίες και τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες; Λένε ότι στη Γερμανία είναι 19,6% στα όρια της φτώχειας - βέβαια στην Ελλάδα είναι 34,6%. Λένε ότι σε όλους αυτούς που ονειρεύεστε είναι περίπου το 20% στα όρια της φτώχειας και παρακάτω πείνα και δυστυχία. Αυτόν τον κόσμο υπόσχεστε και σε αυτό το πεδίο έρχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει ότι εγώ θα το διαχειριστώ καλύτερα το σύστημα.
Τι λέει το σύστημά σας σήμερα στις ΗΠΑ που τις ανακάλυψε και ο κ. Τσίπρας ότι ο Ομπάμα κάνει καλύτερη πολιτική; Το 1% κατέχει το 42% του πλούτου, το 95% της ανάπτυξης πήγε στο 1%, το 20% κατέχει το 93% το πλούτου και το 80% το 7%. Αυτή είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Είναι ένα σύστημα που σαπίζει, που καταδικάζει σε πείνα και σε δυστυχία αυτούς που παράγουν τον πλούτο της ανθρωπότητας. Ενα σύστημα που με τέτοια τεχνολογική εξέλιξη, με τέτοια παραγωγικότητα της εργασίας μπορεί να διασφαλίσει ανθρώπινη, αξιοπρεπή ζωή σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο.
Η κυβέρνηση λέει ότι θα συνεχίσουμε διά πυρός και σιδήρου και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουμε άλλο μείγμα διαχείρισης του ίδιου συστήματος. Για την οικονομική εξουσία και την ΕΕ «κιχ» δεν ακούστηκε εδώ μέσα...
Χυδαία προσβολή να λέτε ότι ο λαός καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει
Τι λέμε εμείς στο λαό; Σταμάτα να τους ακούς, πάρε τις τύχες στα χέρια σου, φτιάξε τη δική σου συμμαχία, εσύ παράγεις τον πλούτο και πάρε την εξουσία. Εσύ μπορείς να διευθύνεις την οικονομία προς όφελός σου και όχι τα τρωκτικά που τόσα χρόνια λυμαίνονται τον δικό σου τον κόπο. Ο εργάτης, ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενους, ο φτωχός αγρότης δεν τους χρειάζονται τους καπιταλιστές, τους κλέβουν τον ιδρώτα.
Κάποτε πρέπει σταματήσετε να προσβάλλετε χυδαία τον ελληνικό λαό ότι καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει. Ποιος; Ο οικοδόμος που σπάει τα κόκαλά του, ο ναυτεργάτης, ο ξενοδοχοϋπάλληλος; Ποιος τα έχτισε όλα αυτά που υπάρχουν σήμερα; Οι καπιταλιστές με τον κόπο και τον ιδρώτα τους; Πόσα καταναλώνει ένα βράδυ σε ένα πάρτι ένας μεγιστάνας του πλούτου; Οσα θέλουν οι εργάτες μια ζωή...
Πού πήγαν τα λεφτά όλα αυτά τα χρόνια; Πόσα δώσατε στους καπιταλιστές, στα μονοπώλια; Κέρδη, υπερκέρδη, αμύθητος πλούτος... Και κατηγορείτε τους εργαζόμενους ότι κατανάλωσαν περισσότερα. Και τώρα κάνετε οικονομία λέει για να βγούμε. Οικονομία σε ποιους; Κάνατε οικονομία σε κανένα μονοπώλιο, σε κανέναν επιχειρηματία, σε κανέναν μεγαλέμπορο; Τους δίνετε κι άλλα, παραπάνω.
Γίνεται εδώ αντιπαράθεση. Είναι σκηνές από το παρελθόν μονταρισμένες στο σήμερα. Οσο το ΠΑΣΟΚ πήγαινε πιο κοντά στη ΝΔ τόσο πιο δυνατά φώναζε και κατήγγελλε, και η ΝΔ το κατήγγελλε το ΠΑΣΟΚ για σοσιαλιστικά μέτρα κάτι που ήταν φυσικά εκτός πραγματικότητας.
Λέμε ότι υπάρχει στρατηγική σύγκλιση. Είμαστε υπερβολικοί; Ο ελληνικός λαός δε γνωρίζει την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο... Νόμιζα ότι διάβαζα ομιλία του Σαμαρά και του Βενιζέλου! «Η δική μας οικονομική πολιτική έχει ως επίκεντρο την τόνωση της ζήτησης και της αγοράς. Θα δημιουργήσει συνεπώς συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Το πετύχατε! Τα κέρδη από πού βγαίνουν; Δεν βγαίνουν από την εκμετάλλευση; Αρα, τι λέτε στους επιχειρηματίες; Μη φοβάστε τίποτα και εμείς τα ίδια θα κάνουμε. Το δε τελευταίο απόσπασμα είναι το ίδιο που διάβασε ο Παπανδρέου το 2009 στις προγραμματικές δηλώσεις.
Η αντιπαράθεση είναι διαφορετικό μείγμα με τα ίδια υλικά. Οποιος κάνει συμφωνίες, μιλάει στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και πάει στο Τέξας και κάνει δήλωση μετανοίας και υποταγής στον ιμπεριαλισμό, φωνάζει εδώ μέσα για να κρύψει αυτή του την υποχώρηση που δεν είναι υποχώρηση, είναι ενσωμάτωση πλήρης, είναι μια παγίδα για το λαό.
Οχι άλλα χαμένα χρόνια. Με το ΚΚΕ, με ταξικό, οργανωμένο κίνημα που δε θα έχει ούτε αυταπάτες για το τι θα κάνει η ΝΔ, ούτε παραισθήσεις για το τι μπορεί να κάνει ένα κόμμα που πλέον ευθυγραμμίζεται πλήρως στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: