Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΚΚ Φιλιππίνων
Οργή για την κυβέρνηση Ακίνο, κάλεσμα για διεθνή βοήθεια

Το ΚΚ Φιλιππίνων (ΚΚΦ) καλεί όλο τον φιλιππινέζικο λαό, και αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, να κινητοποιηθούν και να συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα δυνατά ποσά και εφόδια για τα θύματα του πρόσφατου υπερτυφώνα Yolanda (διεθνής ονομασία Haiyan).
Υπολογίζεται ότι εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 10% του πληθυσμού των Φιλιππίνων έχει υποστεί την οργή του τυφώνα που θεωρείται ο μεγαλύτερος στην καταγραμμένη ιστορία, και ο οποίος σάρωσε 36 απο τις 72 επαρχίες της χωρας. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι μικροί αγρότες, εργάτες γης, ψαράδες, ορεσίβιοι, εργάτες και άλλοι φτωχοί άνθρωποι που είναι και οι πιο ευάλωτοι στις φυσικές καταστροφές. . Μεγάλες εκτάσεις γης πλημμύρισαν με θαλασσινό νερό με αποτέλεσμα τεράστια καταστροφή υποδομών, σπιτιών, ιδιοκτησιών και καλλιεργήσιμης γης. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει σε αρκετές χιλιάδες.Οι επαναστατικές δυνάμεις του ΚΚΦ συμπάσχουν με τον φιλιππινέζικο λαό ιδιαίτερα με αυτούς που έχουν χάσει φίλους και μέλη οικογενειών και που υποφέρουν από το μεγάλο πλήγμα.
Το ΚΚΦ καλεί όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να οργανωθούν άμεσα και να συγκεντρώσουν χρήματα και εφόδια για την ανακούφιση και την ανοικοδόμηση και να σιγουρευτούν ότι αυτά θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές. Ιδιαίτερη προσοχή είναι φυσικό να δοθεί στη Tacloban και τις επαρχίες της Ανατολικής Visayas. Πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή σε άλλες περιοχές στην κεντρική Visayas, το Panay, το Negros, το Masbate, το Mindoro, το Palawan καθώς και στο Bicol, το Νότιο Tagalog και το Ανατολικό και Βόρειο Mindanao.
Η εθνική κινητοποίηση για πόρους είναι απαραίτητη για να μπορέσει να επεκταθεί η βοήθεια σε όλες τις περιοχές που χτυπήθηκαν από την καταιγίδα. Πρέπει να υπάρξει ο κατάλληλος εθνικός συντονισμός και συνεργασία για να γίνει δυνατή σωστή διανομή της βοήθειας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε όσους έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας, στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Το ΚΚΦ καλεί στη δημιουργία οργανώσεων των πληγέντων ώστε να διευκολυνθεί η διανομή της βοήθειας και να αποτραπεί κατάσταση χάους. Ο λαός χρειάζεται αυτές τις οργανώσεις ώστε να συγκεντρώνει και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις ανάγκες.
Οι δυνάμεις του Νέου Λαϊκού Στρατού (ΝΛΣ) που δρουν στις κατεστραμμένες περιοχές έχουν αλλάξει αμέσως τη μέθοδο των επιχειρήσεων τους και στράφηκαν σε προσπάθειες έρευνας, διάσωσης, ανακούφισης και αναδιοργάνωσης. Στις ζώνες μετώπου των ανταρτών, οι επιτροπές των συνοικιών, οι προσωρινές επαναστατικές κυβερνητικές μονάδες και οι επαναστατικές μαζικές οργανώσεις κινητοποιήθηκαν αμέσως για να βοηθήσουν το λαό και να οργανώσουν την ανα
συγκρότηση, να βοηθήσουν στην συνέχιση της παραγωγής καθώς και σε άλλες πλευρές της ζωής τους.
Με γνώμονα αυτή την πολιτική οι εμπλεκόμενες διοικήσεις του ΝΛΣ, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης του όρους Amandewin (στο νησί Leyte) καθώς και καθοδηγητικές επιτροπές του ΚΚΦ μπορούν να εκδώσουν τις κατάλληλες εντολές ανακωχής στις μονάδες τους, θέτοντας τον ΝΛΣ σε κατάσταση άμυνας, όμως πάντα σε επαγρύπνηση για εχθρικές επιθετικές ενέργειες. Καλούνται να διευκολύνουν την δίοδο σε οργανώσεις και οργανισμούς που μεταφέρουν εφόδια και να προστατέψουν τους διασώστες και διανομείς βοήθειας. Ο λαός θα πρέπει να αντισταθεί σθεναρά στη συνεχιζόμενη καταστολή του φιλιππινέζικου στρατού ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τη θύελλα.
Ο φιλιππινέζικος λαός είναι εξοργισμένος από την αργή και ανεπαρκή αντίδραση του καθεστώτος Ακίνο. Ο Aκίνο κατηγόρησε τον φιλιππινέζικο λαό ότι ήταν απροετοίμαστος για την καταστροφή. Αμέσως μετά την καταστροφή η κυβέρνηση Aκίνο ήταν παντελώς απούσα από την περιοχή της Tacloban και άλλες επαρχίες. Ο λαός κατηγορεί τον Ακίνο ότι με πρόσχημα την καταστροφή θέλησε να προωθήσει το αντιλαϊκό σχέδιο «Προεδρικό Πρόγραμμα για τη Διανομή Κοινωνικών Κονδυλίων» όταν στην πράξη δεν έδωσε παρά ελάχιστα ποσά για την καταστροφή. Από την άλλη το ΚΚΦ ευχαριστεί τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης που χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα τους για την παροχή πληροφοριών στα θύματα. Ο φιλιππινέζικος λαός καλωσορίζει τις ντόπιες και διεθνείς οργανώσεις βοήθειας που η συμβολή τους είναι ανεκτίμητη.
Το ΚΚΦ καλεί όλες τις διεθνείς πολιτικές οργανώσεις να δώσουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στα θύματα. Το ΚΚΦ καταγγέλλει την κυβέρνηση Ακίνο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ που εκμεταλλεύτηκαν την καταστροφή για να αναπτύξουν περισσότερα πολεμικά πλοία και στρατιώτες σε διάφορες περιοχές παραβιάζοντας την κυριαρχία της χώρας. Το ΚΚΦ καλεί τις ξένες κυβερνήσεις που θέλουν να βοηθήσουν να το κάνουν μέσα από πολιτικές οργανώσεις ή οργανισμούς.

* Η ανακοίνωση με ημερομηνία 11 του Νοέμβρη 2013 δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα www.philippinerevolution.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: