Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Ιαπωνία.Κατέβασαν αεροπλανοφόρο οι Κινέζοι στη Νότια Σινική θάλασσα.

 Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, που είναι πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. 


Μετά την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στην ανακήρυξη ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας, στην ανατολική Σινική Θάλασσα, στην περιοχή των διαφιλονικούμενων νησιών Ντιαόγου (κινεζικά) ή Σενκάκου (ιαπωνικά) υπήρξαν αντιδράσεις. Η Κίνα απάντησε ότι δε στρέφεται κατά της Ιαπωνίας, η οποία διεκδικεί την περιοχή και μετά και την κίνηση των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν προχτές πτήσεις με δύο βομβαρδιστικά μην αναγνωρίζοντας τη ζώνη, αρκέστηκε να δηλώσει ότι παρακολούθησε την πορεία τους και τα αναγνώρισε.
Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας σε δήλωσή του ανέφερε χτες ότι η χώρα έχει την ικανότητα να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο του εναερίου χώρου της.
Στην περιοχή εκτιμάται ότι βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ αποτελεί σημαντικό τμήμα των ναυτιλιακών δρόμων, όντας στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Πάντως, χτες η Κίνα όπως ανακοίνωσε ξεκίνησε «προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια», κατεβάζοντας στη Νότια Σινική Θάλασσα το αεροπλανοφόρο Λιαονίνγκ. Η Ιαπωνία από την πλευρά της προχώρησε σε σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, παραχωρώντας στον πρωθυπουργό της χώρας, Σίνζο Αμπε, αυξημένες εξουσίες σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
Μετά την ιαπωνική προτροπή, οι αεροπορικές εταιρείες της ανακοίνωσαν ότι αναθεωρούν και δε θα ενημερώνουν τις κινεζικές αρχές για τα σχέδια πτήσης τους. Η Νότια Κορέα προειδοποίησε χτες για τον κίνδυνο να υπάρξει ταχεία επιδείνωση της κατάστασης λόγω των αυξανόμενων εδαφικών διαφορών, ενώ χαρακτήρισε τη ζώνη αεράμυνας αιτία διπλωματικής έντασης με το Πεκίνο.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στην επικείμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Πεκίνο την επόμενη βδομάδα, ενώ οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, καλούνται από τις αμερικανικές αρχές να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: