Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας!
Όχι στις μειώσεις μισθών!

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΙΣ 10.30 πμ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
(πεζόδρομος Ερμού)
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
Την Κυριακή 3 Νοέμβρη αρχίζει η εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας υπό τις ζητωκραυγές των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο νόμος 4177/13 που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλη προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα με έκταση πάνω από 250 τ.μ. θα είναι ανοιχτά 7 Κυριακές το χρόνο, ενώ τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. θα μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Η ψήφιση του νόμου ήρθε ως συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Δεκέμβρη που επέτρεψε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για δυο Κυριακές την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι μέρος της αντεργατικής επέλασης της κυβέρνησης, που -με την υπαγόρευση των ξένων και ντόπιων αφεντικών της- έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των εργαζόμενων της χώρας σε εξαθλίωση και ολοένα εντείνεται.

Ο κλάδος των εμποροϋπαλλήλων έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες από αυτήν την επίθεση. Καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και του ωραρίου, μερική και εποχική απασχόληση, απλήρωτες υπερωρίες και ανασφάλιστη εργασία, έχουν μετατρέψει χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους σε σύγχρονους δούλους που δουλεύουν όταν, όσο και όπως θέλει ο εργοδότης.
Τα μεγάλα καταστήματα έχουν εδώ και καιρό μετατραπεί σε κάτεργα, με την τρομοκρατία της απόλυσης να επιβάλλει κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία. Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, που σύντομα θα γενικευτεί και σε αυτά, παραβιάζει κάθε έννοια ελεύθερου χρόνου, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την οικογενειακή, προσωπική και κοινωνική ζωή των εργαζόμενων. Το μέτρο αυτό πάει ένα βήμα παραπέρα την κατεύθυνση της πλήρους ελαστικοποίησης της δουλειάς και της διάλυσης της έννοιας του ωραρίου. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην επέλαση του εργασιακού μεσαίωνα που θέλει να επιβάλει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, ένα ακόμη βήμα προς τη μετατροπή της χώρας σε μια τεράστια Ειδική Οικονομική Ζώνη όπως απαιτεί η τρόικα των ιμπεριαλιστών, η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Είναι προκλητικά τα επιχειρήματα των κυβερνητικών επιτελείων περί "τόνωσης της αγοράς" και "δημιουργίας θέσεων εργασίας". Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δυσκολεύεται να αγοράσει ακόμα και τα βασικά για την επιβίωση και το μόνο που δεν την απασχολεί είναι τα ψώνια την Κυριακή. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες ακόμα εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία, αφού η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή θα οδηγήσει ακόμα περισσότερα μικρά καταστήματα σε λουκέτο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στους ντόπιους και ξένους εμπορικούς κολοσσούς. Κατεύθυνση που αποτελεί δηλωμένη πρόθεση για τους εργαζόμενους τόσο στις περιφερειακές όσο και στις κεντρικές χώρες της ΕΕ.
Ωστόσο, προκλητική είναι και η απαίτηση των εμπόρων για νέες μειώσεις μισθών στον κλάδο προκειμένου να συνυπογράψουν νέα κλαδική συλλογική σύμβαση. Μειώσεις που ξεκινούν από το 13%, όπως ζητούν οι μικρομεσαίοι της ΕΣΕΕ, και μπορεί να φτάσουν μέχρι το 40% ή 50%. Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι καλούνται να συναινέσουν σε μεγαλύτερη υπονόμευση της θέσης τους, να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα αυτής της βάρβαρης πολιτικής.
Είναι ψέμα ότι η μείωση μισθών θα περισώσει θέσεις εργασίας. Γιατί οι τεράστιες μειώσεις μισθών που έχουν υποστεί συνολικά οι εργαζόμενοι, όχι μόνο οδήγησαν σε τεράστια αύξηση της ανεργίας, αλλά άνοιξαν την όρεξη της εργοδοσίας για ακόμη περισσότερα. Είναι ψέμα ότι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με μείωση μισθών εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα. Γιατί σημασία έχουν οι όροι κάτω από τους οποίους υπογράφεται μια συλλογική σύμβαση. Εάν αποτελεί προϊόν του αγώνα των εργαζομένων και της πίεσης που δέχεται η εργοδοσία. Εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Πρόκειται απλά για μια ακόμη υποχώρηση μπροστά σε έναν εκβιασμό που η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Όπως έγινε και σε όλες τις περιπτώσεις που υπογράφτηκαν αντίστοιχες συμβάσεις, η θέση των εργαζόμενων δεν πρόκειται να βελτιωθεί αλλά να χειροτερέψει.
Γι’ αυτό και οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στη δύναμη του αγώνα. Να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου αντίστασης λαού και εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η υποταγή και η μοιρολατρία όχι μόνο δεν αποτελούν διέξοδο, αλλά επιταχύνουν την αντεργατική επέλαση. ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: