Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η απήχηση των κομμάτων στην κοινωνία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Βαθιές οι ρίζες τις Χρυσής Αυγής στο εκλογικό σώμα.Γράφει ο Red Star.

Στο προηγούμενο μου άρθρο με τίτλο στα τέλη Αυγούστου  "Τέλος εποχής για Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η απήχηση των 2 κομμάτων έχει φτάσει στο ναδίρ ".σας έδωσα μια εικόνα για την δύναμη -δυναμική των κομμάτων με βάση έρευνες που δεν είχαν δημοσιευθεί και κάποιες που δημοσιεύτηκαν αρχές Σεπτέμβρη.



Κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί την εν ψυχρώ και καλά σχεδιασμένη δολοφονία του νεαρού αριστερού αγωνιστή-τραγουδιστή από την φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής αλλά και την οργανωμένη δολοφονική επίθεση στα στελέχη του ΚΚΕ στο Πέραμα λίγες μέρες πριν.Παρακάτω θα δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις των νέων δεδομένων στην εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Πρώτα όμως να δούμε τα αποτελέσματα της δικιάς μας δημοσκόπησης στο k.k4ever σε δείγμα 1.179 επισκεπτών του μπλογκ.


Το Κ.Κ.Ε  προηγείται με  64,4 % σημειώνοντας πτώση 3,8 % σε σχέση με τα δεδομένα στα τέλη Αυγούστου. Στη δεύτερη θέση πέρασε η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με 9,7 % (+0,9). Τρίτος στις προτιμήσεις των αναγνωστών μας ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με μικρή πτώση των ποσοστών του στο 9,2 % ( -0,7). Στην τέταρτη θέση σκαρφάλωσε η Χρυσή Αυγή με 5,2 % ( +3,3).Η θεματολογία του μπλογκ τις τελευταίες μέρες προφανώς οδήγησε αρκετούς φασίστες στη ψηφοφορία και έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθούν τα ποσοστά της.Άνοδο και για τη ΚΚΕ (μ-λ) /ΜΛ ΚΚΕ Εκλογική Συνεργασία  3,1 % (+0,4) ,που ξεπερνά το όριο του 3 %.Ακολουθούν  Κίνημα δεν πληρώνω 2,4 % (-1,4), Νέα Δημοκρατία 1,1 % (+0,4) , Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,8 % (+0,1) ,Κόμμα Πειρατών Ελλάδας 0,7 % (+0,1), Οικολόγοι Πράσινοι  0,4 % (+0,4), ΠΑ.ΣΟ.Κ 0,4 % (0), Δημοκρατική Αριστερά 0,3 % (+0,2) , δημιουργία Ξανά 0,3 (0) ,Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα 0,2 % (+0,1), ΛΑ.Ο.Σ 0,1 % (+0,1), Άλλα κόμματα 1,9 % (+0,2).

Ας δούμε όμως συνοπτικά τις αλλαγές στην πρόθεση ψήφου για τα υπόλοιπα κόμματα όπως διαμορφώνονται από τα τελευταία γκάλοπ και όχι μόνο,  γιατί υπάρχουν στοιχεία των αναποφάσιστων που μας δείχνουν ότι ο επιμερισμός τους δεν θα είναι αναλογικός σε όλα τα κόμματα.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α παραμένει πρώτη δύναμη παρά τις όποιες έρευνες που προσπαθούν να δείξουν το αντίθετο.Είχα προσδιορίσει στο 30 - 33 % το ποσοστό του το τέλος του καλοκαιριού.Σήμερα βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά μεταξύ 29 -32 %.Να σημειώσω πως κερδίζει αρκετούς ψηφοφόρους από Ν.Δ. και Δημοκρατική Αριστερά,  περισσότερους από όσους χάνει προς το Κ.Κ.Ε και άλλα κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία συσπειρώθηκε  με τις συλλήψεις των μελών της Χ.Α. περιόρισε τις απώλειες της προς τα εκεί, αλλά δεν δείχνει καμιά δυναμική για την πρώτη θέση.Έχει μια  άνοδο σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 25,5 - 28,5 %. δηλαδή κατά μέσο όρο 3,5 μονάδες κάτω από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α που σαφέστατα στους αναποφάσιστους έχει μεγαλύτερη επιρροή.

Το  ΠΑ.ΣΟ.Κ φαίνεται ωφελημένο, ως κεντρώο κόμμα από τις εξελίξεις, όπως και η Δημοκρατική Αριστερά που θα δούμε πιο κάτω.Εκεί που λέγαμε πως θα χάσει κάθε ελπίδα για την τέταρτη θέση, φαίνεται θεωρητικά να παλεύει για αυτή με ένα ποσοστό από  6 - 8 % . Και το ΠΑ.ΣΟ.Κ περιορίζει τις απώλειες προς την Χ.Α.

Για την Χρυσή Αυγή είχα γράψει πως με ποσοστά 13 -16 % το τέλος του καλοκαιριού δεν θα μου έκανε καμιά εντύπωση στο να βρεθεί στην κάλπη με ένα 15% +.Παρά τον εξευτελισμό του ναζιστικού αυτού κόμματος από τα ΜΜΕ, παρά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις επιθέσεις στο Κ.Κ.Ε. αλλά και όλης της σαπίλας που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, δεν φαίνεται πως σήμανε το τέλος της ακόμα.Μάλιστα παραμένει τρίτο κόμμα έστω και χωρίς αρχηγό-υπαρχηγό.Ο εκφασισμός της Ελληνικής κοινωνίας έχει προχωρήσει τόσο που μια μερίδα συμπολιτών μας συνεχίζουν να επικροτούν τη σβάστικα και το αίμα.Με βάση τα σημερινά δεδομένα αυτοί που στηρίζουν το ναζιστικό κόμμα Ελλάδος αλλιώς Χρυσή Αυγή είναι το 8,5 - 11,5 %. Η μέση πτώση 4,5  % δεν είναι αρκετή για να μας χαροποιεί.Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να αλλάξει προς το χειρότερο για αυτούς.

Το Κ.Κ.Ε δείχνει σημάδια σταθεροποίησης ίσως και μικρής ανόδου.Η δημοτικότητα του νέου ΓΓ του ΚΚΕ , Δημήτρη Κουτσούμπα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με τις αρνητικές όμως γνώμες για το πρόσωπο του επίσης σε ποσοστά κάτω του 40 % χαμηλότερα από όλων των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.Το ποσοστό του ΚΚΕ αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές θα ήταν μεταξύ  6,5 -8,5 %

Και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται να έχουν κάποιο όφελος από την πτώση της Χ.Α. με το ποσοστό τους να κυμαίνεται μεταξύ  6 - 8 %

Άνοδο παρουσιάζει και το άλλο κεντρώο - κεντροαριστερό μνημονιακό κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς φαίνεται πως η απειλή της Χ.Α. συσπείρωσε τον κόσμο της.Έτσι με μέσο ποσοστό 4 % πλέον κυμαίνεται στο 3 - 5 %.

Για τα υπόλοιπα κόμματα να αναφέρω πως ο ΛΑ.Ο.Σ. φαίνεται να έχει κέρδος και να ξεπερνά το 1,5 %, όπως άλλωστε κι η δημιουργία Ξανά ,οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α που είναι πάνω από το 1 %. Μαζί με τα άλλα κόμματα της εξωκοιν.αριστεράς και κόμματα διαμαρτυρίας το ποσοστό αυτό αγγίζει συνολικά το 8 % που μένει βέβαια εκτός βουλής.

Όλα αυτά τα στοιχεία για να έχουμε μια εικόνα, πέρα από τα γκάλοπ που είναι μαγειρεμένα και τις με τις εξελίξεις να τρέχουν.

Θα επανέλθω σύντομα με το θέμα τόσο της δικιάς μας μικρής έρευνας όσο και με τις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις.

Καλούς αγώνες, σύντροφοι ! Και όλοι στις 23 Οκτώβρη στους δρόμους.

Red Star

Δεν υπάρχουν σχόλια: