Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Κύπρος : 'Οχι στην επαιτεία...Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζαχαρίου στην Χαραυγή.

Όχι στην επαιτεία...
 
Στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι σήμερα οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αντιστέκονται στα σκληρά και δυσβάστακτα μέτρα λιτότητας, που τους έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται πέραν του 30% και να κατεβαίνει σε εξευτελιστικά επίπεδα, πολύ πιο κάτω από το όριο της φτώχειας, αντιδρούν στην περαιτέρω μείωση των ήδη χαμηλών συντάξεων και την κατάργηση του πασχαλινού επιδόματος για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Ιδιαίτερα έντονη είναι επίσης η αντίδρασή τους και για την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της δωρεάν διακίνησης, αλλά και για το χαράτσι στα ακίνητα.
Με τα νέα δεδομένα χιλιάδες συνταξιούχοι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν ακόμη και στις καθημερινές τους ανάγκες, ενώ πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα 3 - 6 ευρώ για την κάθε επίσκεψής τους σε γιατρό. 
Οι οργανώσεις των συνταξιούχων καταγγέλλουν ότι οι κυβερνώντες τους αγνόησαν παντελώς στη σωρεία επιστολών που τους έχουν στείλει, προωθώντας μάλιστα ένα προϋπολογισμό με αιματηρές περικοπές για τις ευάλωτες ομάδες. 
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο από την κοινωνική σύνταξη, η οποία στηρίζει τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, έχουν περικοπεί 10 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 50 εκ. ευρώ έχουν κοπεί από το δημόσιο βοήθημα.
Να σημειώσουμε ότι το νέο πολυδιαφημιζόμενο σύστημα για το «Εγγυημένο Ελάχιστο Εισόδημα», το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνει μια σειρά από κριτήρια, με βάση τα οποία πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι θα κινδυνεύσουν να μείνουν τελικά, χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από το κράτος. 
Εβδομάδα κινητοποιήσεων
Οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα και να διαρκέσουν μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου 2013.
Στα πλαίσια αυτά, η ΕΚΥΣΥ προγραμματίζει για σήμερα συγκέντρωση στην ΕΤΚΑ - ΠΕΟ και εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ομάδα της οργάνωσης θα παραμείνει έξω από το Υπουργείο για εφτά συνεχόμενες μέρες.
Οπως έχει ανακοινώσει η ΕΚΥΣΥ, στις εκδηλώσεις θα μπορούν να συμμετέχουν και συνταξιούχοι από άλλες οργανώσεις, καθώς και οποιοιδήποτε άλλοι στηρίζουν τον αγώνα των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί επίσης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και την Τρίτη 5 Νοεμβρίου.
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται όμως και στις άλλες πόλεις. Συγκεκριμένα, στις 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα, η οποία θα περιλαμβάνει την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στα Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων από πορεία διαμαρτυρίας. Επίσης, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα κινητοποίηση στη Λεμεσό, ενώ θα ακολουθήσουν η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και η Πάφος την Τρίτη 26 Νοεμβρίου. 
Στάση εργασίας και στους Δήμους
Στο μεταξύ, σε τετράωρη στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα και οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά από απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΔΕΕΚΔΟΚΩ - ΔΕΟΚ. 
Προγραμματίζουν επίσης εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, την ώρα που η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών. 
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές ύψους 12% στην κρατική χορηγία προς τους Δήμους και τις κοινότητες, η οποία οδηγεί στην υποβάθμιση ή/και το κλείσιμο υπηρεσιών, ακόμη και κοινωνικών ιδρυμάτων.  
Οπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο συντεχνίες, το θέμα της απρόσκοπτης λειτουργίας του θεσμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολιτικό και  αφορά όλη την κοινωνία. Ως εκ τούτου, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με οικονομικούς όρους και την επιβολή αποφάσεων που τον οδηγούν στη διάλυση.
Οι συντεχνίες επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι στους Δήμους έχουν υποστεί ήδη μεγάλες μειώσεις μισθών και ωφελημάτων, όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 
Επίσης, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συμβάλουν περαιτέρω και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν υποβάλει και σχετικές εισηγήσεις, όπως η δημιουργία κοινών υπηρεσιών, οι συμπλεγματοποιήσεις, και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. 
Δεν πρόκειται όμως, όπως διαμηνύουν, να θυματοποιηθούν ή/και να αποδεχτούν τις απολύσεις που κάποιοι φαίνεται να τροχιοδρομούν.
Οι εργαζόμενοι στους Δήμους προειδοποιούν με περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων, σε περίπτωση που δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα, ενώ τονίζουν ότι θα αγωνιστούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για την ανατροπή των επιπτώσεων από τις πολιτικές λιτότητας.
 
Πηγή : Χαραυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: