Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Διαδήλωση έξω από Καπιτώλιο εναντίον αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το Σάββατο εκατοντάδες Αμερικανοί έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των κυβερνητικών προγραμμάτων παρακολούθησης, τα οποία αποκάλυψε εφέτος ο πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν. 


Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Σταματήστε τις μαζικές παρακολουθήσεις», «Σε ευχαριστούμε Έντουρντ Σνόουντεν» και «Βγάλτε από την πρίζα τον Μεγάλο Αδελφό», καθώς συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό Καπιτώλιο διαμαρτυρόμενοι κατά των παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).

Οι πορεία διαμαρτυρίας προσέλκυσε διαδηλωτές από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, αναφέρει το Ρόιτερς. «Θεωρώ τον εαυτό μου συντηρητικό και κανένας συντηρητικός δεν θέλει η κυβέρνησή του να συλλέγει πληροφορίες για τους πολίτες και να τις χρησιμοποιεί», δήλωσε ο Μάικλ Γκριν που πήρε μέρος στη διαδήλωση.
«Τους τελευταίους μήνες έχουν βγει στη δημοσιότητα τόσες πληροφορίες σχετικά με τις καταχρήσεις (των προσωπικών δεδομένων) που λαμβάνουν χώρα και τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που βλέπουν κάθε πτυχή της ζωής μας. Και πρέπει να απαιτήσουμε από το Κογκρέσο να κάνει κάτι», είπε η Τζένιφερ Γουάιν, μία ακόμη διαδηλώτρια.
Η διαδήλωση διοργανώθηκε από μια συμμαχία γνωστή ως «Σταματήστε να μας παρακολουθείτε», που αποτελείται από περίπου 100 δημόσιες ομάδες υπεράσπισης και επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ζητήσει από το Κογκρέσο να προβεί σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει τη μυστική συλλογή δεδομένων από την NSA για πιθανές ξένες απειλές. Σκοπός τους ήταν να παραδώσουν στο Κογκρέσο ένα επίσημο αίτημα για το οποίο είχαν μαζέψει 570.000 υπογραφές.
Η κυβέρνηση Ομπάμα και πολλοί βουλευτές έχουν υπερασπιστεί ότι το πρόγραμμα της NSA είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας και ότι τα εν λόγω προγράμματα εποπτεύονται προσεκτικά από το Κογκρέσο και τα δικαστήρια.
«Ζητούμε από το Κογκρέσο να αναλάβει άμεση δράση για να σταματήσει αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησης και να αποκαλύψει δημόσια τα προγράμματα συλλογής πληροφοριών τόσο της NSA όσο και του FBI», αναφέρει η ομάδα σε επιστολή της, η οποία εστάλη στα μέλη του Κογκρέσου.
Στη Γερμανία, σάλο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του περιοδικού Deer Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιθανώς παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Άνγκελα Μέρκελ για τουλάχιστον 10 χρόνια. Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε συγνώμη από τη Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τετάρτη, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πως η γερμανίδα καγκελάριος παρακολουθείτο.
«Οι εκπρόσωποί μας στο Κογκρέσο ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται για παρακολούθηση. Κάνουν λάθος», είπε ο Σνόουντεν το Σάββατο σε ανακοίνωσή του. 

Πηγή : www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: