Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση για τα ιδιωτικά σχολεία.

Επίκαιρη ερώτηση για τα ιδιωτικά σχολεία κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

«Θέμα: Η εγκύκλιος Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα ιδιωτικά σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί και στα ιδιωτικά σχολεία, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, δέχονται την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοσίας, που σφαγιάζει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων προκειμένου να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ αυτών και των σχολαρχών.


Η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που έχει καθιερώσει έχει δώσει τη δυνατότητα στους σχολάρχες-εργοδότες, να επιβάλλουν μειώσεις μισθών έως και 30%, να καταργήσουν τις ΣΣΕ, να τελειώνουν με ό,τι έχει απομείνει όρθιο από δικαιώματα.

Σε αυτό αποσκοπεί και η εγκύκλιος (Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013), του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις της ΠΥΣ 6/28-02-2012 και ο νόμος 4046/2012. Η εγκύκλιος αυτή εντάσσει τα εργασιακά θέματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορίου, από το Υπουργείο Παιδείας που ήταν μέχρι τώρα.

Αυτό θα φέρει σαν αποτέλεσμα, το Κράτος να μην έχει καμία ευθύνη και δικαιοδοσία για την εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται στα ιδιωτικά σχολεία. Θα πάψουν να υπάρχουν και οι παραμικροί περιορισμοί. Το τι θα διδάσκεται ο κάθε μαθητής, θα εξαρ­τάται από τον κάθε επιχειρηματία, ανάλογα με τους μαθητές-πελάτες που αυτός θα έχει.

Η εφαρμογή της εγκυκλίου επίσης καταργεί ουσιαστικά τον Ν.682/77 για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και θα έχει σαν αποτέλεσμα, νέο συντριπτικό χτύπημα στους μισθούς, κατάργηση ουσια­στικά της αποζημίωσης, των δώρων και της προϋπηρεσίας τους. Παράλληλα θα ανάψει το πράσινο φως για ακόμα μεγαλύτερη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, με την περαιτέρω απελευθέρωση των απολύ­σεων και την αδυναμία του όποιου ελέγχου υπήρχε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα υπηρεσιακά συμβούλια, που εξέταζαν την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης εκ μέρους των σχολαρχών.

Τα παραπάνω είναι προφανές ότι προσφέρουν για ακόμα μια φορά "γη και ύδωρ" στους σχολάρχες-μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία, οι εργοδότες προβαίνουν ήδη σε απολύσεις εκπαιδευτικών, πριν καν γίνει η οριστική εκδίκαση από το ΣτΕ. Υλοποιείται με αυτό τον τρόπο στο ακέραιο η πολιτική της ΕΕ, που έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρημα­τιών και τη βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονο­μίας, με εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς φθηνούς και χωρίς δικαιώματα, με μαθητές ημιμαθείς και με σκυμμένο το κεφάλι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να αποσυρθεί η εγκύκλιος Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013».

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: