Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Τους 12 έφτασαν οι νεκροί από πυροβολισμούς σε κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον.

Τουλάχιστον 12 οι νεκροί από την επίθεση σε κτίριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη συνοικία (Navy Yard)  Νέιβι Γιάρντ στη νοτιοανατολική Ουάσινγκτον. Νεκρός έπεσε ο ένας εκ των δραστών της πολύνεκρης επίθεσης. Αναζητούνται οι συνεργοί του.  


Tο επεισόδιο σημειώθηκε στις 08:20 (15:20 ώρα Ελλάδας). 

Την έρευνα για το μακελειό στο Νέιβι Γιαρντ έχει αναλάβει το FBI αλλά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Βίνσεντ Γκρέι, οι αρχές «δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν σε αυτό το στάδιο» ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

«Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός άλλων τραυματίστηκε στο μακελειό το οποίο σημειώθηκε σήμερα σε κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού στο Νέιβι Γιαρντ της Ουάσινγκτον», ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας Β κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ανάμεσα στους «πολλούς» τραυματίες είναι ένας αστυνομικός, δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Κάθι Λανίερ, ενώ πρόσθεσε ότι το κίνητρο του δράστη ή των δραστών παραμένει αδιευκρίνιστο και ότι η αστυνομία αναζητεί άλλους δύο υπόπτους.
Νωρίτερα η αστυνομία αναζητούσε τον δράστη στο κτίριο 197, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού (NAVSEA), που είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή σκαφών και υποβρυχίων.
Ενώ λίγη ώρα αργότερα  η επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Κάθι Λένιερ ανακοίνωσε ότι ο άνδρας αυτός που φέρεται να είναι αυτός που άνοιξε πυρ στο κτήριο έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Πρόσθεσε δε ότι «δύο ακόμη δράστες» φέρονται να εμπλέκονται στη επίθεση αυτή.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι ότι μάλλον υπάρχουν δύο ακόμη δράστες που δεν έχουμε εντοπίσει σε αυτό το στάδιο», είπε η Λένιερ.
Σύμφωνα με την ίδια, οι άνδρες οι οποίοι αναζητούνται είναι ένας λευκός κι ένας μαύρος, οι οποίο φορούν στολές στρατιωτικού τύπου. Κατά την Λένιερ, οι αρχές δεν πιστεύουν ότι είναι στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.
Όμως αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε μέσω Twitter  ότι ο ένας από αυτούς, ο λευκός, αναγνωρίστηκε και δεν θεωρείται πλέον ύποπτος.
Ωστόσο οι αρχές αναζητούν ακόμη τον δεύτερο ύποπτο, που τον περιγράφουν ως έναν μαύρο άνδρα, ύψους 1,75, ηλικίας περίπου 50 ετών, με «γκριζαρισμένους κροτάφους».
Νωρίτερα μια εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ουάσινγκτον είχε δηλώσει ότι πέντε άνθρωποι είχαν δεχθεί πυροβολισμούς στο κεντρικό κτίριο Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού (NAVSEA), μεταξύ αυτών ένας αξιωματικός της αστυνομίας και ένα ακόμη μέλος των δυνάμεων ασφαλείας. Στο κτίριο όπου συνέβη το περιστατικό εργάζονται περίπου 3.000 άνθρωποι.
Ένας αστυνομικός και δύο γυναίκες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως σημείωσε από την πλευρά της η Τζάνις Ορλόφσκι διοικητής του νοσοκομείου Washington Hospital Centre.
Μία από τις γυναίκες είναι τραυματισμένη στον ώμο και η άλλη στο κεφάλι και το χέρι, ενώ ο αστυνομικός βρίσκεται ακόμη στο χειρουργείο. «Οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι πολύ καλές», πρόσθεσε η Ορλόφσκι.
Συναγερμός στην Ουάσινγκτον
Η περιοχή του Νέιβι Γιαρντ, που εκτείνεται κατά μήκος της όχθης του ποταμού Ανακοσίτα, περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ στα σχολεία που βρίσκονται εκεί επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου και εξόδου για όλους. Ελικόπτερα, περιπολικά της αστυνομίας και ασθενοφόρα κινητοποιήθηκαν ενώ στον ποταμό αναπτύχθηκαν περιπολικά σκάφη του ναυτικού.
Μολονότι σύμφωνα με τον δήμαρχο φαίνεται ότι επρόκειτο για ένα «μεμονωμένο περιστατικό», το Πεντάγωνο, που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Πότομακ, ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας του «για προληπτικούς λόγους», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τζορτζ Λιτλ. Ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έκανε λόγο για μια «τραγική ημέρα» για τον στρατό και για τη χώρα.
Η Γερουσία ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή προς όλους τους εργαζομένους σε αυτήν να παραμείνουν μέσα στα κτίριά της. Η ανακοίνωση την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε ότι η Γερουσία ακύρωσε τη σημερινή της συνεδρίαση και ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων —η οποία δεν επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα— δεν έχει λάβει ή εκδώσει τέτοια εντολή.
Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνει ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν οι δράστες της «άνανδρης» επίθεσης που σημειώθηκε σε κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού στο Νέιβι Γιαρντ της νοτιοανατολικής Ουάσινγκτον.
Στην αρχή της ομιλίας του για την αμερικανική οικονομία ο Ομπάμα είπε ότι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και ότι στόχος των πυροβολισμών ήταν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού.
«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με ένα περιστατικό μαζικών και αδιάκριτων πυρών. Σήμερα, έγινε σε μια στρατιωτική εγκατάσταση της πρωτεύουσάς μας. Πρόκειται για πυροβολισμούς που στόχευαν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό» του στρατού, πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που πήγαιναν στη δουλειά τους, που έκαναν τη δουλειά τους για να είμαστε εμείς προστατευμένοι. Πρόκειται για πατριώτες. Γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται μια αποστολή στο εξωτερικό, όμως σήμερα ήρθαν αντιμέτωποι με μια αδιανόητη βία, που δεν περίμεναν να συναντήσουν εδώ. Είπα με σαφήνεια ότι θέλω να γίνει μια αψεγάδιαστη έρευνα, ότι οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν»,, συνέχισε.
«Καθώς θα προχωρά αυτή η έρευνα, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε πως εκείνοι που διέπραξαν αυτήν την άνανδρη πράξη θα λογοδοτήσουν», υποσχέθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι το 2009 ένας ψυχίατρος του αμερικανικού στρατού, ο ταγματάρχης Νιντάλ Χάσαν, άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών στη βάση Φορτ Χουντ του Τέξας, σκοτώνοντας 13 άτομα. Ο Χάσαν  εμπνεύστηκε την πράξη του από την Αλ Κάιντα, έδρασε μόνος του και  καταδικάστηκε στα τέλη Αυγούστου στην εσχάτη των ποινών.

Πηγή : matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: