Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

 ΠΑΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας για τους θανάτους κρατούμενων μεταναστών.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα περιστατικά θανάτων μεταναστών μέσα στα κρατητήρια πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ.

Στη συνάντησή της με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αθ. Ανδρεουλάκο,η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισήμανε πως η κακοποίηση μεταναστών σε χώρους κράτησης είναι τραγικό αλλά σύνηθες φαινόμενο και ζήτησε να παρθούν μέτρα.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε τις δύο πρόσφατες αυτοκτονίες μεταναστών από το Πακιστάν και την Ακτή Ελεφαντοστού μέσα σε κρατητήρια, τις μαρτυρίες για κακοποίηση μεταναστών κατά τη διάρκεια της κράτησής τους σε Αστυνομικά Τμήματα, τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα κρατητήρια, αλλά και τους πνιγμούς δεκάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη χώρα μας, με πιο πρόσφατο τραγικό περιστατικό τον πνιγμό 24 ανθρώπων την 1η Αυγούστου.
Με το υπόμνημα που κατατέθηκε από την αντιπροσωπεία στη συνάντηση, το ΠΑΜΕ καλεί την κυβέρνηση:
- Να σταματήσει την απαράδεκτη κράτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά σε κρατητήρια ΑΤ, Λιμεναρχείων κλπ.
- Να καταργήσει γενικότερα το μέτρο της διοικητικής κράτησης των μεταναστών και προσφύγων χωρίς χαρτιά, να κλείσει τα Κέντρα Κράτησης, δηλαδή τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, υγιεινοί και αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
- Να υπάρχει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
- Να παρέχεται άμεσα και με αξιόπιστες διαδικασίες άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
- Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό «Δουβλίνο 2».
- Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ειδικά όσοι έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
- Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και να φύγει ο Frontex από την Ελλάδα.
Επιπλέον, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ θα ενημερώσει πρεσβείες χωρών από τις οποίες προέρχονται πολλοί μετανάστες και θα πάρει πρωτοβουλίες για να συντονίσει τον αγώνα των συνδικάτων για τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και ενάντια στις αιτίες που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να ακολουθούν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.
Να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου απάντησε με γενικόλογες αναφορές και αόριστες δεσμεύσεις.
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: