Υπόθεση Μάνινγκ
Ο νεαρός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ πιθανότατα θα πεθάνει στη φυλακή. Ο άνθρωπος που έστειλε στα WikiLeaks από το Ιράκ και το Αφγανιστάν δύο βίντεο που έδειχναν τους συμπατριώτες του να σκοτώνουν αμάχους, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα και στρατιωτικές αναφορές, βρέθηκε στα δικαστήρια ένοχος για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, εκτός από μία. Τη σοβαρότερη, ότι βοήθησε τον εχθρό.
Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν το έκανε. Κατά τα άλλα, τον καταδίκασαν για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Κατασκοπεία, δηλαδή.
Μόνο που η κατασκοπεία του Μάνινγκ ήταν αλλιώτικη από τις άλλες. Ο Μάνινγκ, όπως και ο έτερος «προδότης», ο πρώην υπάλληλος που συνεργαζόταν με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, NSA, Έντουαρτ Σνόουντεν, δεν πούλησαν πληροφορίες σε μια ξένη δύναμη. Αντίθετα, έκαναν αυτό που θεωρητικά πρέπει να κάνει κάθε Αμερικανός πατριώτης. Δημοσιοποίησαν παρανομίες των αρχών. Έκαναν αυτό -ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται μέχρι στιγμής- που ουσιαστικά ζήτησε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, όταν το 2008 ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος για την προεδρία. Αποκάλυψαν τη λάθος συμπεριφορά του κράτους. Στην περίπτωση του πρώτου, το ότι αμερικανικά βομβαρδιστικά, αντί να χτυπούν στόχους των Ταλιμπάν, όπως ήταν η αποστολή τους, σκότωναν γυναικόπαιδα. Στην περίπτωση του δεύτερου, το ότι η NSA παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και την ηλεκτρονική αλληλογραφία όποιου ήθελε, εντός και εκτός συνόρων.
Σύμφωνα με τον προεκλογικό Ομπάμα, τέτοιες αποκαλύψεις είναι «μια θαρραλέα πατριωτική πράξη, που σώζει ζωές, αλλά και τα χρήματα των φορολογουμένων». Σύμφωνα με τον -για δεύτερη φορά πρόεδρο- Ομπάμα, τέτοιες αποκαλύψεις είναι «προδοσία»... Τώρα ο πρόεδρος δηλώνει ότι η ύψιστη προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο συνήγορος του Μάνινγκ, πουθενά στο αμερικανικό Σύνταγμα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ βάζει πάνω από όλα την ελευθερία του ατόμου - του Αμερικανού, εννοείται. Κι αυτή η υστερία με την ασφάλεια, που κυριάρχησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, θυσιάζει την ύψιστη συνταγματική επιταγή στον βωμό του φόβου.
Την ίδια ώρα που ο Μάνινγκ περίμενε να μάθει εάν η ποινή του θα ήταν πάνω ή κάτω από 100 χρόνια φυλακή, το μεγάλο αφεντικό της NSA, ο Κιθ Αλεξάντερ, προχωρούσε σε επικοινωνιακή αντεπίθεση, με το σύνθημα «ποτέ ξανά 11η Σεπτεμβρίου». Προσπαθούσε να πείσει τους Αμερικανούς ότι χάρη στη δράση της NSA κατάφερε να αποτρέψει 54 τρομοκρατικά χτυπήματα, εκ των οποίων τα 13 στις ΗΠΑ. Κι ότι ο «μεγάλος αδελφός» είναι προστάτης κι όχι εχθρός. Όσο, όμως, ξεφτίζει το σοκ του τρομοκρατικού χτυπήματος ενάντια στους δίδυμους πύργους, η προθυμία των Αμερικανών να θυσιάσουν στον βωμό της ασφάλειας την ελευθερία μειώνεται.
Πηγή : ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου