Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Καταδικάζει τη «γενοκτονία» ο πρόεδρος της Βολιβίας.


Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες καταδίκασε «κατηγορηματικά» την κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο και έκανε λόγο περί «γενοκτονίας» αναφερόμενος στην καταστολή από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


«Είναι απαράδεκτο, καταδικάζουμε αυτή την γενοκτονία», είπε ο Μοράλες σε ομιλία του χθες με την ευκαιρία μιας εθνικής εορτής στην κυριότερη πλατεία της Λα Πας, την πρωτεύουσας. «Πώς είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια σφαγή; Για εμένα, με συγχωρείτε για την έκφραση, πρόκειται για μια γενοκτονία», δήλωσε.

«Καταδικάζουμε, απορρίπτουμε, αποκρούουμε κατηγορηματικά (αυτές τις ενέργειες) και πάνω απ' όλα, εκφράζουμε όλη την αλληλεγγύη μας στους λαούς, οι οποίοι, όπως ο αιγυπτιακός λαός, αγωνίζεται για την δημοκρατία», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Εξάλλου, η Κούβα καταδίκασε χθες «τις ενέργειες βίας», οι οποίοι προκάλεσαν το θάνατο «αθώων πολιτών» στην Αίγυπτο και κάλεσε να αναζητηθεί μία «λύση χωρίς καμιά ξένη ανάμιξη» στην κρίση η οποία έχει ξεσπάσει στη χώρα, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, η διπλωματία της Κούβας εξέφρασε την «εμπιστοσύνη μας στη δυνατότητα του αιγυπτιακού λαού να βρει μια λύση ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση χωρίς καμιά ανάμιξη από το εξωτερικό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη και το Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Μόρσι, καταδικάζοντας τις «σφαγές» του στρατιωτικού καθεστώτος.

«Κάτω ο αλ Σίσι», ο επικεφαλής των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων, «ο Μόρσι στην εξουσία!» φώναζαν οι περίπου 4.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά σε ένα τέμενος στην συνοικία Εμινενού, στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ανεμίζοντας σημαίες της Αιγύπτου, οι διαδηλωτές κάλεσαν εξάλλου τον μουσουλμανικό κόσμο να «σπεύσει σε βοήθεια του αιγυπτιακού λαού ο οποίος σφαγιάζεται».

Περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ικόνιο, ένα προπύργιο του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους έναντι της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στο Κάιρο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων την Τετάρτη.

Πηγές: real.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: