Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ : Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΛΑΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΩΝ.

Η ΕΣΕΕ με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της που είναι ο λαγός των μεγαλέμπορων επιδιώκει νέα μείωση μισθών στο ύψος του 13% για τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Αξιοποιεί μάλιστα το εκβιαστικό δίλλημα η την αποδέχεστε η με την λήξη της ΣΣΕ οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες μέσα από τις ατομικές συμβάσεις.
Μέσω των δηλώσεων της στα ΜΜΕ, η ΕΣΕΕ απειλεί ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση διαφορετικά είναι προ των πυλών οι απολύσεις με το κλείσιμο των επιχειρήσεων.
 Η ΕΣΕΕ απαιτεί από τους εργαζόμενους στο εμπόριο να πάρουν στην πλάτη τους και άλλο βάρος της κρίσης, αποδεχόμενοι το πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους, αποδεχόμενοι να φτωχύνουν ακόμα περισσότερο, να ζουν με 300 και 400 ευρώ, απλήρωτοι για μήνες ανασφάλιστοι, παρακαλώντας για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς να μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.
Να θυμίσουμε σε όλους τους εργαζόμενους τις δηλώσεις που είχε κάνει το Μάιο του 2012 ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης με στόχο το σάρωμα κάθε κατάκτησης και δικαιώματος των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά είχε πει μεταξύ άλλων ότι για να κρατήσουμε τις κλαδικές συμβάσεις στη ζωή απαιτούνται:«Επανασχεδιασμός σε "λευκό χαρτί", επαναπροσδιορισμός "εφ' όλης της ύλης». Θέλουν τους εργαζόμενους στο εμπόριο χωρίς ΣΣΕ και να δίνουν ότι προαιρείστε. Να δουλεύουν για την καπιταλιστική εργοδοσία όσο θέλει, όπως θέλει, όταν θέλει, όπου θέλει και όταν εκείνη κρίνει να δίνει ένα κομμάτι ψωμί.
 Οι δήθεν αγωνιστικές κορώνες και λεονταρισμοί της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποτελούν κοροϊδία για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο και ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τη νεολαία. Να επαναφέρουμε στην μνήμη όλων ότι η ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) μαζί με την εργοδοσία συμφώνησαν σε ΣΣΕ με μειώσεις μισθών 6,7% και δικαιωμάτων το 2012.
Ακόμα να θυμίσουμε την ανακοίνωση που έβγαλε η ΟΙΥΕ μια μέρα μετά την συνάντηση του Μαΐου με την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ που ήταν αποκαλυπτική για τη στάση της. Έγραφε η ανακοίνωση της: «Στόχος μας είναι, μέσα από μια νέα Εθνική Κλαδική Συμφωνία που θα εφαρμοστεί και με δική μας ευθύνη, αλλά και με ευθύνη των εργοδοτών, να επαναθεμελιώσουμε το εργατικό μας δίκαιο και να επαναπροσδιορίσουμε τους μισθούς μας σε βιώσιμα και αξιοπρεπή επίπεδα, αντιστεκόμενοι στο "δίκαιο" που θέλουν να επιβάλουν (καταπατώντας Σύνταγμα, Νόμους και Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις) οι δανειστές, η κυβέρνηση, ο Μπαρόζο και η Τρόικα». Και μετά υπέγραψε τις μειώσεις μισθών. Ουσιαστικά καλούσε τους εργαζόμενους να μην τους νοιάζει το περιεχόμενο της σύμβασης αλλά αν τα ψίχουλα κατοχυρώνονται.
 Οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΙΥΕ γιατί αυτή υπερασπίζεται την κερδοφορία των μεγαλεμπόρων, οδηγώντας τους στην υποχώρηση, στο συμβιβασμό και την απογοήτευση, στη λογική ας πάρουμε τώρα αυτά γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Άλλωστε τα ίδια έκαναν για την σύμβαση των ναυτιλιακών υπαλλήλων όπου υπέγραψαν μειώσεις μισθών πάνω από 10%.Το μόνο που βρήκε να πει η ηγεσία της ΟΙΥΕ για τις δηλώσεις Κροκίδη ήταν ότι τις έκανε χωρίς να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος, δηλαδή χωρίς να έχουν συνεννοηθεί πριν.
 Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία στο χώρο του εμπορίου να μην περιμένουν, να μην δείξουν καμιά αναμονή. Από τώρα να οργανώσουν την πάλη. Να χτυπήσει πολλές φορές η καμπάνα της ανάγκης της οργάνωσης της πάλης. Για να μην περάσει η νέα σφαγή που προετοιμάζουν κυβέρνηση και μεγαλέμποροι.
Με συντονισμό και καλό σχεδιασμό να οργώσουν τα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, να μην μείνει χώρος που να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην αποδεχτούν την νέα μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων τους. Να οργανωθούν στα σωματεία τους. Σε κάθε χώρο να συζητήσουν, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα και να ριχτούν στη μάχη, στον αγώνα, μαζικά, με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Μπορούμε να τους βάλλουμε εμπόδια. Να βγάλουμε συμπεράσματα για το πόσο σημαντικό ζήτημα για τη ζωή μας είναι η αλλαγή συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Να βάλουμε τέρμα στη λογική της «ρεαλιστικότατα» της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ που διευκολύνει εργοδότες και κυβέρνηση, που μας οδηγεί στα νύχια της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας. Να μην αποδεχτούμε τα παραμύθια της εργοδοσίας που τα αναμασάει και η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ ότι αν δεχτούμε τη σφαγή των μισθών μας θα γλυτώσουμε τις απολύσεις.
Να απαιτήσουμε καμιά μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Επαναφορά της κλαδικής σύμβασης στα 918 ευρώ, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Πηγή : ΠΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: