Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ιδιότυπο στρατιωτικό πραξικόπημα.Καταιγιστικές εξελίξεις στην Αίγυπτο.Τέλος ο Μόρσι.Πανηγυρισμοί στην Ταχρίρ.

Υπό τα χειροκροτήματα δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ ο Αιγυπτιακός στρατός με μία σύντομη ανακοίνωση, έκανε γνωστό πως ο Ισλαμιστής ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δεν είναι πια Πρόεδρος της χώρας.


Μουσουλμάνοι και χριστιανοί πνευματικοί ηγέτες ήταν παρόντες στο διάγγελμα του αρχηγού του Αιγυπτιακού στρατού αλ Σίσι.

Ορίζεται μεταβατική κυβέρνηση βραχείας διάρκειας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου , που  θα οδηγήσει την Αίγυπτο σε πρόωρες εκλογές.


Νωρίτερα ο Μόρσι στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) ενημερώθηκε  από τον στρατό της χώρας ότι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Βγήκαν στους δρόμους τα τανκς

Το απόγευμα και στην εκδήλωση ενός ιδιότυπου πραξικοπήματος τα τανκς βγήκαν στους δρόμους του Καίρου και άλλων αιγυπτιακών πόλεων, ως απάντηση στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι που είχε απορρίψει το τελεσίγραφο του στρατού το οποίοε εξέπνευσε στις 17:30 ώρα Ελλάδας.

Δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύχθηκαν το απόγευμα σε μια περιοχή όπου ήταν συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του Μόρσι. Άνδρες του στρατού ανήγειραν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και φράκτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρίσκεται ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Ο Αμερικανικός παράγοντας

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε δηλώσει «πολύ ανήσυχη» για την κατάσταση, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει ρευστή και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επαληθεύσουν εάν και κατά πόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδήλωση ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζεν Πσάκι.


Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ συνομίλησε με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και οι δύο άνδρες είχαν επίσης μια συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησής τους.
Ερωτηθείς γιατί το Πεντάγωνο είχε προηγουμένως αποφύγει να αποκαλύψει ότι έγιναν οι συνομιλίες αυτές, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζορτζ Λιτλ είπε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω πως μπορείτε να αντιληφθείτε τη λεπτή φύση αυτής της κατάστασης και αυτή είναι η ουσία».

«Λάβαμε μια απόφαση να αναγνωρίσουμε ότι έγινε αυτή η τηλεφωνική συνδιάλεξη και εκεί βρισκόμαστε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Πηγή : matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: