Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Για πρώτη φορά μετά από μήνες το Κ.Κ.Ε πιάνει το 7,5 % σε γκάλοπ.Προβάδισμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α , εκτός βουλής ο Κουβέλης.Στο 1,5 % η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α .Δημοσκόπηση της VPRC για το tvxs.gr.Σχόλιο από τον Red Star.

Ανεβαίνουν Ν.Δ., Κ.Κ.Ε και Χρυσή Αυγή σε σχέση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο.Πέφτουν Δημοκρατική Αριστερά ,ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ανεξάρτητοι Έλληνες.Σταθερό το ΠΑ.ΣΟ.Κ


Όπως είχα γράψει και σε παρουσιάσεις ερευνών πριν το συνέδριο ήταν θέμα χρόνου το Κ.Κ.Ε να το δούμε έστω και σε μια έρευνα τέταρτο κόμμα και με ποσοστά πάνω από 7 %. Η μικρή ανοδική  τάση που παρουσιάζει το Κ.Κ.Ε συμπίπτει χρονικά με την δεξιά στροφή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε μια μη προεκλογική περίοδο βεβαίως όπου ο κόσμος μπορεί να εκφραστεί πιο άνετα για τις εκλογικές του προτιμήσεις.
Επίσης ανοδικά κινείται η Ν.Δ που πλησιάζει το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου ,ενώ η Χρυσή Αυγή πιάνει το 14,5 % χωρίς πάντως να υπάρχει η πόλωση των εκλογών.Το ΠΑ.ΣΟ.Κ προσωρινά κρατιέται στο 7 %, αφού πλέον παγιώνεται και ενισχύει την κυβερνητική του εικόνα ,εις βάρος της Δημοκρατικής Αριστεράς από την οποία παίρνει πίσω ψηφοφόρους και την στέλνει εκτός βουλής.Πρόβλημα έχει και το κόμμα του Πάνου Καμμένου που διατηρεί μεν ένα ποσοστό 5,5 % αλλά ουσιαστικά έχει χάσει πια την δυναμική που παρουσίαζε ένα χρόνο πριν.Μην ξεχνάμε τα γκάλοπ είναι εικόνες των ημερών που πραγματοποιούνται.Τι σημαίνει αυτό ; Επειδή έχουμε το παράδειγμα των  πρώτων εκλογών ρευστότητας του Μάη του 2012 που κανείς ερευνητής δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της ήττας της Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ ,αλλά και το μεγάλο ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και των Αν.Ελλήνων, Χρυσής Αυγής θα δούμε μαζί σε επόμενη ανάρτηση  (όσοι αντέχετε δημοσκοπικές αναλύσεις) και μερικά άλλα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να δούμε τις εκλογικές τάσεις ,με πίνακες και συγκρίσεις.Προς το παρόν μερικοί ακόμα πίνακες από την σημερινή έρευνα.






Red Star

2 σχόλια:

Αντιφών είπε...

Πολύ καλή για να είναι «αληθινή» (δεν εννοώ ότι είναι πλαστή).

Το ΚΚΕ δεν έχει βρει τα «πατήματά» του -και δεν ξέρω αν θα τα βρει! Μοιάζει μουδιασμένο, ανίκανο, αφοπλισμένο ιδεολογικά-ρητορικά. Μεγάλο πλήγμα η κοινοβουλευτική του συρρίκνωση, η οποία τού έχει περιορίσει δραματικά τόσο τον τηλεοπτικό του χρόνο όσο και τις δυνατότητές του στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Τέλος, ο νέος Γ.Γ., Κουτσούμπας, είναι εκτός του κεντρικού πολιτικού παιχνιδιού, το οποίο έχει και αρνητικά και θετικά (δεν προβάλλεται, άρα προστατεύεται από πατάτες, αλλά από την άλλη η όποια ανανέωση δεν έχει οφέλη, ενώ το ΚΚΕ φαντάζει «ακέφαλο» ή χωρίς τον επικεφαλής στο Κοινοβούλιο κ.λπ.).

Η αναστολή των εκλογών (η ΝΔ τις ήθελε, η ΠΑΣΟΚοΔΕΙΜΑΡ όχι!) έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του εκλογικού-δημοσκοπικού χάρτη των τελευταίων μηνών. Οι εξελίξεις που περιμέναμε -ή ορθότερα περίμενα- κατά τον Μάιο-Ιούνιο δεν έλαβαν χώρα (τουλάχιστον στο βαθμό που υπολόγιζα, με εξαίρεση, ίσως, την ΕΡΤ), άρα η όποια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μετατίθεται για το προσεχές διάστημα (φθινόπωρο).

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνέδριο, οπότε οψόμεθα. Η «δεξιά» (τυχοδιωκτική ή ψηφοθηρευτική καλύτερα) στροφή των ΣΥΡΙΖΑίων τους στοίχισε, αλλά τα πρόσκαιρα οφέλη τα καρπώνεται η ακροδεξιά (ΝΔ, ΧΑ), εν αντιθέσει με την αριστερά, γενικά, η οποία χρεώνεται πολιτικά τις παλινωδίες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΔΕΙΜΑΡ.

Η ΧΑ διατηρεί της δυναμική της εκλογικά, αλλά, ευτυχώς, το υπερ-συντηρητικό της κήρυγμα, σε συνδυασμό με το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» (indymedia, ΕΡΤ, δίκες ΣΠΦ, αμέτρητες προσαγωγές κ.λπ.) έχει συσπειρώσει, σε ικανοποιητικό βαθμό, την εξωκοινοβουλευτική αριστερά στο δρόμο.

ΑΝΕΞΕΛ, ΠΑΣΟΚ και ΔΕΙΜΑΡ θα δώσουν μια ανηλεή μάχη για μια θέση στο Κοινοβούλιο, αν προκηρυχθούν εκλογές μετά από νέα μέτρα. Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση η πόλωση θα είναι τέτοια, που η είσοδος 3 ή 4 κομμάτων στη Βουλή, θα φαντάζει απρόοπτη εξέλιξη.

Red Star είπε...

Σύντροφε Αντιφών πάντα τα λες σωστά και μετρημένα ! Γι'αυτό κάπου έγραψα θα αναρτήσω μια μικρή ανάλυση κυρίως για τις επιδόσεις του Κ.Κ.Ε για να δούμε νηφάλια την πραγματικότητα.Βρισκόμαστε επίσης πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που σίγουρα θα πυροδοτήσει εξελίξεις στον χώρο της αριστεράς που είναι αδύνατον να προβλέψουμε.
Δυστυχώς το τελευταίο καιρό είναι δύσκολη η πρόσβαση στον Η/Υ λόγω τεχνικών προβλημάτων του (κλατάρει, κολλάει, σβήνει ξαφνικά κλπ) και επειδή δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα αγοράς νέου μηχανήματος, αδυνατώ να κάνω τις αναρτήσεις που θα ήθελα, αλλά αυτή την ετοιμάζω και πιστεύω μέσα σε 1,2 μέρες θα την δημοσιεύσω.