Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Η οικονομική κρίση σπρώχνει τους νέους στα ναρκωτικά.Παρατηρείται μία στροφή σε φθηνά ναρκωτικά λόγω ένδειας.

Η οικονομική κρίση σπρώχνει τους νέους στα ναρκωτικά.

Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά, η επιδείνωση του κοινωνικού περιβάλλοντος, το άγχος και η κατάθλιψη οδηγούν στην κατάχρηση αρχικά νόμιμων και στη συνέχεια παράνομων ουσιών και τελικά στην εξάρτηση. Οι ειδικοί, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες ραγδαία αύξηση.

Μάλιστα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, νευρολόγος - ψυχίατρος Κωνσταντίνος Γαζγαλίδης εκτιμά ότι οι χρήστες θα αυξηθούν σημαντικά στο προσεχές μέλλον, ενώ, όπως τονίζει ο ίδιος, «παρατηρείται μία στροφή σε φθηνά ναρκωτικά λόγω ένδειας». «Οι χρήστες δοκιμάζουν νέες φτηνές ουσίες και επιστρέφουν στην ενδοφλέβια χρήση, που είναι μεν πιο αποτελεσματική στην επίδραση της ουσίας, αλλά και πιο καταστροφική για τον χρήστη» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαζγαλίδης και προσθέτει ότι «στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ κάθε βδομάδα δεχόμαστε 10-15 νέες αιτήσεις για ένταξη στα θεραπευτικά προγράμματα».
Σημειώνεται πως στις 12 μονάδες του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνουν θεραπεία 2.600 εξαρτημένοι και η αναμονή για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα, από 3,5 χρόνια που ήταν πριν από το 2010 έχει μειωθεί τώρα στις 40 ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Γαζγαλίδη, «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, η θεραπεία είναι καλύτερη από τη μείωση της βλάβης και η μείωση της βλάβης είναι καλύτερη από το τίποτα», ενώ τα στοιχεία για τα Ελληνόπουλα είναι άκρως ανησυχητικά.
Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Υγείας "Πυξίδα", ψυχολόγος Μάρω Βασσάρα, σημειώνει ότι ένας στους έξι μαθητές, ηλικίας 15 - 19 ετών, έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, όπως κάνναβη, ηρωίνη, LSD, κοκαΐνη, κρακ, αμφεταμίνες, έκσταση, μαγικά μανιτάρια. Ωστόσο, αναφέρει ότι τα προγράμματα πρόληψης συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή του κινδύνου, καθώς μειώνουν την πιθανότητα χρήσης ουσιών, όπως κάνναβη, τσιγάρο και αλκοόλ, από 23% έως 35%.
Στοιχεία ευρωπαϊκής έρευνας (ESPAD) στην οποία μετείχαν 36 χώρες δείχνουν ότι από το 1984 μέχρι το 2011 στη χώρα μας παρατηρείται αυξητική τάση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές 15 - 19 ετών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των μαθητών που έκαναν χρήση οποιαδήποτε παράνομης ουσίας μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους από περίπου 6% που ήταν το 1984 αυξήθηκε στο 16,6% το 2011.
Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα ποσοστά των 16χρονων Ελλήνων που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μικρότερα σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις εισπνεόμενες ουσίες που είναι μεγαλύτερη. Η επικράτηση χρήσης οποιασδήποτε παράνομης ουσίας στους 16χρονους Έλληνες είναι 11% έναντι 18% στις άλλες χώρες που μετείχαν στην έρευνα ESPAD, η χρήση κάνναβης είναι 8% έναντι 17%, η χρήση παράνομων ουσιών εκτός κάνναβης είναι 5% έναντι 6% και η χρήση εισπνεόμενων ουσιών είναι 14% έναντι 9%.
Με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο ΟΚΑΝΑ διοργανώνει σήμερα και αύριο (17.30-24.00) στην Πλατεία Ευόσμου σειρά εκδηλώσεων για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση για τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν με θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα.
Επίσης, σήμερα στις 19.00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης - Συκεών πραγματοποιείται επιστημονική ημερίδα, με θέμα "Ναρκωτικά. Πρόληψη και Θεραπεία", που διοργανώνεται από τον ΟΚΑΝΑ, την "Πυξίδα" και το δήμο Νεάπολης - Συκεών.
Πηγή : Αgelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: