Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Μαζική συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ χτες.

Μαζική συγκέντρωση


Με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων της ΕΡΤ και τη συμπαράσταση συναδέλφων 
τους από άλλους κλάδους, σωματεία, Ομοσπονδίες, φορείς και εκπροσώπους κομμάτων, συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι αντιδράσεις, στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου και στη Μεσογείων, στο κλείσιμο της ΕΡΤ, με συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους περιφερειακούς σταθμούς.

Ακριβώς στις 11.11 μ.μ., η ΕΡΤ σταμάτησε να εκπέμπει στην Αττική. Είχε προηγηθεί η σταδιακή διακοπή του σήματος στο εξωτερικό και στα 12 κέντρα ψηφιακής εκπομπής σε όλη την Ελλάδα. Μετά το απόγευμα, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το κτίριο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη και το κτίριο στην Κατεχάκη. Από το μεσημέρι και ενώ διακινούνταν ήδη φήμες για την επικείμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, με την παρουσία εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Ολοκληρωμένη αγωνιστική πρόταση κατέθεσαν στη Συνέλευση οι εκπρόσωποι της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» Γ. Δαράκης, Χρ. Ρουμελιώτη και Αγ. Κυρίτση, η οποία και έγινε ομόφωνα δεκτή, παρά την προσπάθεια ορισμένων - προσκείμενων στην τρικομματική συγκυβέρνηση - να φρενάρουν τις όποιες διαθέσεις των εργαζομένων, διαφωνώντας στα λόγια με τη γραμμή της κυβέρνησης, συμφωνώντας όμως στην ανάγκη «νέου θεσμικού πλαισίου» για την ΕΡΤ.
Η απόφαση των εργαζομένων ήταν: Παραμένουμε στην ΕΡΤ όλο το 24ωρο, είμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση, στήνουμε ομάδες περιφρούρησης της περιουσίας του ελληνικού λαού, παρεμβαίνουμε στο πρόγραμμα, καλούμε τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό της χώρας να περιφρουρήσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Έμπρακτη αλληλεγγύη

Στις 3 το μεσημέρι αποφασίστηκε η «ανάληψη» του προγράμματος ενημέρωσης από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ενώ άρχισε να πυκνώνει και ο κόσμος στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου. Σε ένδειξη συμπαράστασης, η ΠΟΕΣΥ κήρυξε στάση εργασίας στα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης, από τις 7 μ.μ. μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ο «902.gr» στη διάρκεια της στάσης, μετέδιδε μόνο ειδήσεις σχετικές με την κινητοποίηση στην ΕΡΤ, δίνοντας το χρονικό των εξελίξεων.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και στελέχη του Κόμματος, καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Σπύρος Χαλβατζής και Ελένη Γερασιμίδου. Τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ εξέφρασαν στους εργαζόμενους ο Γιώργος Πέρρος και ο Γιάννης Πάσουλας, ενώ στο χώρο της συγκέντρωσης βρέθηκαν αντιπροσωπείες από ταξικά συνδικάτα της Αθήνας.
Παραβρέθηκαν ακόμα αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, και των ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον Π. Καμμένο.
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση αλληλεγγύης. Από νωρίς το μεσημέρι, στο Ραδιομέγαρο βρέθηκε ο Παναγιώτης Ράμμος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκ μέρους της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας». Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο χώρο έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το οποίο όμως δεν κατέληξε σε καμία απόφαση, παρά το γεγονός ότι η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο για συντονισμένη πάλη.
Με νέα ανακοίνωση, αργά το βράδυ, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων». Κάτω από την πίεση του ΠΑΜΕ και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα στις 6 π.μ. στα ηλεκτρονικά Μέσα, εξαιρώντας τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό «902», τον «Flash» και το «Κόκκινο». Απεργία και στις εφημερίδες αποφασίστηκε καταρχήν για την Πέμπτη.

Στις άλλες πόλεις

Νωρίς το απόγευμα, μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Παραβρέθηκε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
Εξω από την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων του νομού καθώς και μέλη του ΚΚΕ, για συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΕΡΑ Τρίπολης. Στη Λάρισα εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στα στούντιο της ΕΡΤ σε Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Κέρκυρα.
Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας:«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις εργαζόμενες γυναίκες της ΕΡΤ και των άλλων δημόσιων φορέων που καταργούνται και τις καλούμε να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αντισταθούν αγωνιστικά στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ανακοινώσεις καταδίκης της κυβερνητικής απόφασης εξέδωσαν μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΟΤΟΕ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ελληνική Κοινότητα Δρέσδης και πλήθος άλλων σωματείων και φορέων. Την απόφαση της κυβέρνησης καταδίκασε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με ψήφισμα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ. Καταψήφισε η παράταξη του Θ. Πλεύρη (είχε εκλεγεί με τον ΛΑ.Ο.Σ.) και λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: