Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Πήραν πίσω τις αυξήσεις.Ο λαός της Βραζιλίας νίκησε στο δρόμο !

Ο λαός της Βραζιλίας νίκησε στο δρόμο ! 


Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας ανακάλεσαν την αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, δήλωσαν την Τετάρτη ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Τζεράλντ Αλκμίν και ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο, Εντουάρντο Πάες, μετά από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, τα τελευταία 20 χρόνια. 


Όπως αναφέρει το Reuters, άλλες μικρότερες πόλεις έχουν ανακαλέσει επίσης τις αυξήσεις των εισιτηρίων, αλλά είναι ακόμα αβέβαιο εάν αυτή η κίνηση καταφέρει να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών.

Νέες διαδηλώσεις στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την Τετάρτη δρόμους του Σάο Πάολο και πραγματοποίησαν πορεία προς ένα στάδιο, το οποίο μέλλει να φιλοξενήσει έναν σημαντικό αγώνα ποδοσφαίρου στη βορειοανατολική Βραζιλία, καθώς κορυφώνεται το κύμα αγανάκτησης για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, τον πληθωρισμό και άλλες σοβαρές ελλείψεις στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα των σημαντικότερων κινητοποιήσεων σε όλη τη Βραζιλία την τελευταία 20ετία, ο παλμός των διαδηλώσεων παρέμεινε αμείωτος στις μεγάλες πόλεις, ενώ την Τετάρτη αυτές επεκτάθηκαν σε περίπου 70 μικρότερες πόλεις.

Οι διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο, την πόλη στην οποία εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση το κίνημα διαμαρτυρίας, ακολούθησαν μία μακρά νύκτα επεισοδίων, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν πολλοί βανδαλισμοί και λεηλασίες.

Η αστυνομία συνέλαβε 63 πρόσωπα έπειτα από την πυρπόληση ενός αστυνομικού τμήματος, ενώ το πλήθος προσπάθησε να επιτεθεί στο δημαρχιακό μέγαρο και έσπασε προθήκες καταστημάτων, τα οποία στη συνέχεια λεηλατήθηκαν.


«Ο κόσμος σαφώς έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε διαδηλώσεις», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Φερνάντου Χαντάντ, επικρίνοντας ωστόσο την αναταραχή που προκάλεσαν τα έκτροπα «στο δικαίωμα των άλλων ανθρώπων στη δουλειά και στο να μεταβαίνουν σπίτι τους».

Σε απάντηση, το Κίνημα Ελεύθερου Εισιτηρίου, μία οργάνωση που διεκδικεί δωρεάν μετακινήσεις κι αποτελεί έναν από τους κυριότερους εμψυχωτές των διαδηλώσεων, καυτηρίασε την κίνηση των αρχών να «αλλάξουν το θέμα»:


«Υποστηρίζουν πως οι διαδηλώσεις παραβιάζουν το δικαίωμα του πληθυσμού στη μετακίνηση. Αλλά ο λαός που διαδηλώνει μάχεται ακριβώς για την εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος», επεσήμανε.

Πηγή : nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: