Κυριακή 19 Μαΐου 2013

«GUARDIAN» :Το «σίσα» (η κόκα των φτωχών) κατακλύζει τις πιάτσες της Αθήνας και σκοτώνει κόσμο...


«Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό και σίγουρα σε οδηγεί στην τρέλα. Αλλά είναι φτηνό και το βρίσκεις εύκολα, οπότε το παίρνουν όλοι». 


«Σε σκοτώνει αλλά σε κάνει να θέλεις να σκοτώσεις κιόλας. Μπορείς να σκοτώσεις χωρίς να καταλαβαίνεις τι έκανες. Κι εξαπλώνεται πιο γρήγορα κι από το θάνατο. Πολλοί χρήστες έχουν πεθάνει».
Με τις παραπάνω μαρτυρίες, η εφημερίδα «Guardian» αναφέρεται σ' ένα ναρκωτικό που στοχευμένα έχει πέσει στις πιάτσες της Αθήνας τα τελευταία τρία χρόνια και παίρνει διαρκώς ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η τιμή του κυμαίνεται από 1 - 2 ευρώ η δόση, είναι άμεσα διαθέσιμο και εύκολα παρασκευάζεται.

Την ίδια στιγμή, κάποιοι ανοίγουν το στόμα τους πάλι για να υποστηρίξουν ότι η αποποινικοποίηση και η άμεση πρόσβαση σε ναρκωτικά θα μειώσει τη ζήτησή τους, ο δήμαρχος Αθηναίων και η κυβέρνηση πλασάρουν ως «λύση» τη δημιουργία «shooting rooms» (χώροι για να «τρυπιέσαι») ή όπως αποπροσανατολιστικά τους αποκαλούν «χώρους ...υγιεινής χρήσης», και τα προγράμματα απεξάρτησης και πρόληψης λεηλατούνται οικονομικά.
«Το σίσα, το ναρκωτικό το οποίο προτιμούν χιλιάδες άστεγοι Ελληνες που έχουν οδηγηθεί στο δρόμο από φτώχεια και απελπισία, περιγράφεται από τους εξαρτημένους κι από επίσημες πηγές ως παραλλαγή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης (...) Σε όλη την Ελλάδα, τα υποπροϊόντα έξι συνεχών χρόνων ύφεσης είναι σκληρά και απάνθρωπα. Η κατάθλιψη, μαζί με την κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, έχει αυξηθεί δραματικά. Η παραβατικότητα και το έγκλημα έχουν εκτιναχθεί, καθώς το κοινωνικό οικοδόμημα της Ελλάδας έχει ξεφτίσει κάτω από το βάρος των μέτρων λιτότητας που έκοψε το εισόδημα των μέσων Ελλήνων κατά 40%. Η πορνεία -ο ευκολότερος τρόπος χρηματοδότησης της εξάρτησης- έχει επίσης ανέλθει στα ύψη», επισημαίνεται στον «Guardian», ενώ γίνεται αναφορά στην εκτίναξη των αυτοκτονιών, την επιδημική εξάπλωση του ιού του Εϊτζ και στους χιλιάδες «νεαρούς Ελληνες που βρίσκονται στο περιθώριο με μνημειώδη ποσοστά ανεργίας -με 64% η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία ανάμεσα στους νέους στην Ευρώπη- οδηγούνται σε αυτόν το δρόμο».
Με αφορμή τις επιχειρήσεις - «σκούπα» που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε βάρος των εξαρτημένων, η εφημερίδα επισημαίνει τη δήλωση του Χ. Πουλόπουλου, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ: «Με τέτοιες δράσεις οι αρχές απλώς έβαλαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αυτό που κάνουν στην πράξη είναι να περιθωριοποιούν ακόμη περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους, στέλνοντάς τους στην αγκαλιά των εμπόρων ναρκωτικών, που τους προσφέρουν συχνά προστασία».
Ο «Ρ» είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για το σίσα εδώ και τρία χρόνια όταν είχε πρωτοεμφανιστεί στις πιάτσες επισημαίνοντας ότι η εμφάνισή του αποκλειστικά και μόνο στη χώρα μας, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς οι συνειρμοί με το «πάκο» της Αργεντινής, ή αλλιώς «ο εξολοθρευτής των φτωχών» είναι αναπόφευκτοι. Για άλλη μια φορά, δημοσιεύουμε όσα είχαν αναφέρει φορείς της Αργεντινής που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση, καθώς μόνο η χημική ουσία αλλάζει: «Στόχος ήταν να εξολοθρευτεί μια ολόκληρη γενιά εφήβων και νέων που δε θα είχε δουλειά, δε θα είχε θέση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, δε θα είχε δυνατότητες να ενταχθεί με κανέναν τρόπο με τον οποίο οι γενιές καταλαμβάνουν το χώρο τους στην κοινωνία (...) Το "πάκο" είναι αναγκαίο για να εδραιώσει τον αποκλεισμό και να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν χιλιάδες και εκατομμύρια υγιείς και σκεπτόμενοι νέοι που θα θέσουν μια διαφορετική κοινωνία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: