Κυριακή, 5 Μαΐου 2013

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ !


ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ…
ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΝΟΤΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ!
Νέα μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας για τη μείωση των δαπανών και τηνικανοποίηση των δανειστών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, έκτακτες εισφορές και εθελούσια για έξοδο χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, η κατώτερη ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 65 στα 66 έτη, προβλέπεται επιβολή έκτακτων εισφορών, από την οποία θα εξαιρούνται μόνο όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη.
Ακόμη, ο Πάσους Κοέλιου ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να αυξήσει τις ώρες εργασίας από τις 35 στις 40 την εβδομάδα για τους δημόσιους υπαλλήλους, κάτι που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, επί συνόλου -κατά εκτιμήσεις- 700 χιλιάδων.
Το νέο πακέτο φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το 2015.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 6 δισ. ευρώέως το 2016.
«Εάν διστάζαμε τώρα, αυτό θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία που έχουμε ήδη ανακτήσει» δήλωσε ο Κοέλιου, προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να αποφευχθεί ένα δεύτερο μνημόνιο.
Με τις νέες περικοπές, το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,5% του ΑΕΠ το 2013, στο 4% το 2014 και στο 2,5% το 2015.
Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί 2,3% το 2013 και να αναπτυχθεί 0,6% το 2014, ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 18%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο επικεφαλής της κυβέρνησης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει ως αντισυνταγματικά προηγούμενα μέτρα, όπως προειδοποίησε νωρίτερα η Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: