Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ξεκάθαρες οι θέσεις του νέου ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τη Λαϊκή Συμμαχία και τις συνεργασίες."Δεν επιδιώκουμε...το Πρόγραμμα του ΚΚΕ να γίνει ατόφιο πρόγραμμα της συμμαχίας...Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που πρόκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας...


Σε συγκέντρωση του Κόμματος στο δημοτικό κινηματογράφο «Καλυψώ» της Καλλιθέας μίλησε στις 27 Μάρτη  2013, ο Δημήτρης Κουτσούμπας νέος ΓΓ του ΚΚΕ. Παρακάτω μερικά αποσπάσματα όπως δημοσιεύτηκαν στον Ριζοσπάστη.


  Σήμερα, όμως, υπάρχει αρκετή πείρα, γνώση. Πουθενά δεν επιβεβαιώθηκε ιστορικά, ούτε στη χώρα μας, ούτε διεθνώς, ότι αυτή η γραμμή των δύο σταδίων, της συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις ή άλλης διαχείρισης, όπως κι αν ονομάζονται, ότι δικαιώθηκε, ότι πέτυχε, ότι έστω άνοιξε την επαναστατική διαδικασία για την αλλαγή της κοινωνίας.
Στην Ελλάδα, δυόμισι φορές συνέβη αυτό. Το 1944, με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την κατοχή, όταν ο οπλισμένος λαός υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, συμμετείχε σε κυβέρνηση με άλλες αστικές, μικροαστικές δυνάμεις και αναγκάστηκε να αποχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Κυβέρνηση που έγινε και αυτή το όχημα για να πάρει ανάσα η αστική τάξη της χώρας και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα - σύμμαχοί της, ώστε να μπορέσουν σε συνέχεια να επιτεθούν στο λαϊκό κίνημα και να εδραιώσει τελικά την εξουσία τους, με ήττα του επαναστατικού κινήματος.
Η «μισή» φορά ήταν ήταν η κοινή εκλογική κάθοδος σε μέρος της επικράτειας της χώρας το 1963, με την Ένωση Κέντρου, το ένα από τα κόμματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, εν ονόματι της συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων για να μην έρθει η δεξιά. Συνεργασία που έδωσε την πλειοψηφία στην Ένωση Κέντρου, χωρίς συμμετοχή τότε της ΕΔΑ στην κυβέρνηση, που επίσης η κατάληξη είναι γνωστή. Το Κόμμα και η συμμαχία στην οποία συμμετείχε, το πλήρωσε ακριβά.
Και η πιο πρόσφατη φορά ήταν αυτή του 1989, με τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας για ειδικό σκοπό, να μην παραγραφούν τα σκάνδαλα Κοσκωτά που έγινε στα πλαίσια του ενιαίου τότε ΣΥΝ, με τη ΝΔ τους 3 μήνες και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τους άλλους 4 μήνες. Κυβερνητική συμμετοχή που την πληρώσαμε και την πληρώνουμε ακριβά και πολιτικά ακόμα και σήμερα, για να μην πούμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έφερε στις συνειδήσεις της εργατικής τάξης και πλατιών λαϊκών μαζών, τις αυταπάτες και συγχύσεις που δημιούργησε.
Στο διεθνές κίνημα, πρόσφατο είναι το παράδειγμα του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, η αρνητική πείρα από τη συμμετοχή σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, που δε δικαιολογείται ακόμα και με το επιχείρημα - πρόσχημα της προσπάθειας θετικής επίλυσης του εθνικού τους προβλήματος, δηλαδή της διχοτόμησης και της κατοχής μέρους της Κύπρου από την Τουρκία. Αποτέλεσμα ήταν όχι πρόοδος - ούτε ελάχιστη στο Κυπριακό - αλλά και βαθύτερη ένταξη και ενσωμάτωση στην ΕΕ, μέτρα μνημονίου, τρόικα και όλα τα γνωστά και μη εξαιρετέα τελευταία, στα οποία τοποθετήθηκε η ΚΕ του Κόμματος με αναλυτική της ανακοίνωση.


Καμιά επανάπαυση, ούτε εφησυχασμός

Το Κόμμα μας δεν κρύβει ότι ο στρατηγικός του σκοπός είναι η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης, η ανατροπή της αστικής εξουσίας. Με την πρότασή μας για τη Λαϊκή Συμμαχία, που κατευθύνεται στην πάλη για εργατική λαϊκή εξουσία, κάνει εκείνους τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αφού δεν είναι δυνατόν να απαιτήσουμε η συμμαχία να συμφωνήσει με το δικό μας Πρόγραμμα.
Δεν επιδιώκουμε, ακριβώς γιατί δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε πετάμε στα σύννεφα, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ να γίνει ατόφιο πρόγραμμα της συμμαχίας. Στην κατεύθυνση της πάλης θα συμφωνήσουν οι σύμμαχοι. Δεν είναι ίδια τα συμφέροντα του εργάτη με τον αυτοαπασχολούμενο ή τον αγρότη. Οι μεν θέλουν να φτάσουν την πάλη μέχρι την κατάργηση κάθε είδους ατομικής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, οι δε θέλουν να την φτάσουν - ή τουλάχιστον αυτό κατανοούν μέχρι μια πορεία - έως την κατάργηση, την κοινωνικοποίηση μόνο των μονοπωλίων, της μονοπωλιακής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.
Ξεκαθαρίζουμε, επίσης, ότι το Κόμμα δε συμμετέχει ως κόμμα μέσα στη συμμαχία, αλλά μόνο μέσω των μελών και στελεχών του, των οπαδών του. Η συμμαχία δεν κατεβαίνει στις εκλογές ως ενιαίο σχήμα, αλλά τα κόμματα που μπορεί να δουλεύουν μέσα στη συμμαχία μέσω των μελών τους, κατεβαίνουν στις εκλογές το καθένα με το πρόγραμμά του. Αποκλείουμε την ενιαία κάθοδο, την ενιαία δομή, τα ενιαία σχήματα ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, έχουμε και γι' αυτό πείρα μεγάλη από την ΕΔΑ, τον ΣΥΝ κ.λπ. Εάν υπάρξουν φυσικά τέτοια κόμματα, η συνεργασία μαζί τους γίνεται μέσα στα όργανα του κινήματος, στα ΔΣ, στα σωματεία και τους συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα, μέσα στις γραμμές της συμμαχίας.
Η βάση της συμμαχίας είναι μέσα στο λαό, απευθύνεται σε όλους τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τις γυναίκες, ανεξάρτητα των πολιτικών τους πεποιθήσεων, με κριτήριο σε ποια τάξη ανήκουν, σε ποιο κοινωνικό στρώμα, κι όχι με κριτήρια που χρησιμοποιούν άλλες δυνάμεις για να μπερδεύουν, όπως ο διαχωρισμός σε δεξιούς και αντιδεξιούς, σε δεξιούς και αριστερούς, σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς σε μερκελικούς και αντιμερκελικούς κ.λπ.
Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που πρόκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας, όπως είναι σήμερα το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή ο ΣΥΝ, όλος ή ένα τμήμα του, το «αριστερό ρεύμα», ή το μέτωπο του Αλαβάνου, πιθανόν άλλα νέα κόμματα που μπορεί να προκύψουν - και δεν αποκλείεται τίποτα - από διαγραμμένους τα τελευταία χρόνια, μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλους. Οπως το νέο σχήμα που εκκολάπτεται με ομάδες του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων διαγραμμένων από το Κόμμα.
Δε χρειάζεται εφησυχασμός, μην πούμε ότι ξεμπερδέψαμε άμα σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ ή γίνει κυβερνητική δύναμη και θα τον καταλάβει ο κόσμος και θα τον εγκαταλείψει αυτόματα και θα έρθει ως ώριμο φρούτο σε εμάς. Τα νέα αναχώματα σχεδιάζονται από σήμερα, γι' αυτό να είμαστε βέβαιοι και προετοιμασμένοι. Άλλωστε  ο οπορτουνισμός πετάει συνεχώς κεφάλια σαν την Λερναία Υδρα, ακριβώς γιατί η εμφάνισή του, η ύπαρξή του, έχει και κοινωνικά αίτια. Η πάλη μαζί τους είναι συνεχής, είτε είναι δυνατός, είτε είναι αδύνατος κατά καιρούς. Δεν αρκεί μόνο να έχεις σωστή γραμμή, πρέπει συνειδητά συνεχώς να επαγρυπνούμε, να τον αντιπαλεύουμε.


Επιμέλεια Red Star - Πηγή : rizospastis.gr

6 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Έχω ένα ερώτημα αγαπητοί σύντροφοι και το θέτω με σαφήνεια:
Η Συμμετοχή του Κ.Κ. Βενεζουέλας στο Μπολιβαριανό Μέτωπο, εντάσσεται στην αποκηρυσσόμενη από το ΚΚΕ, θεωρία των ΣΤΑΔΙΩΝ ή αποτελεί στράτευση για τη ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ;
Περιμένω να το σχολιάσουμε.

Red Star είπε...

Παραθέτω ένα σύνδεσμο για που αναφέρεται στην επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βενεζουέλα με την Αλέκα Παπαρήγα και την συμμετοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα.

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/8/2005&id=5850&pageNo=6&direction=1


Για να απαντήσω όμως στο ερώτημα του συντρόφου, το Κ.Κ.Βενεζουέλας δεν έχει την ιστορία του ΚΚΕ , ήταν ένα κόμμα του 0,3-1,5 %, η Ελλάδα δεν έχει την ιστορία της Βενεζουέλας, ούτε το κόμμα της 5ης Δημοκρατίας του Τσάβες σχηματίστηκε από την προσπάθεια διάλυσης του Κ.Κ.Βενεζουέλας.

Να ξεκινήσουμε από τα απλά και να μιλήσουμε μετά και για την θεωρία των σταδίων.Με ονόματα όμως ,όχι γενικά και αόριστα.

Τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α/ΕΚΜ να τον λέμε με το όνομα του δεν είναι ντροπή.

jorje7 είπε...

Στην Βενεζουελα αναμφισβητητα εχουν γινει σωστες και θετικες αλλαγες υπερ του λαου της.
Την ιδια ωρα ειναι ξεκαθαρο οτι εχει αναπτυχθει στο κυριαρχο κομμα τασεις και φαινομενα διαφθορας.
Νομιζω οτι η παλη, η ταλαντευση δεν εχει κατασταλλαξει.
Ειναι διαρκης και επιπονη η προσπαθεια των κομμουνιστικων και σοσιαλιστικων δυναμεων μεσα και εξω απο το ΚΚΒ για περασμα σε φαη οικοδομησης του σοσιαλισμου και εμβαθυνσης της μπολιβαριανης διαδικασιας.

Μενει να κριθουν σε λιγα χρονια απο την κατευθυνση που τελικα θα δωσουν(και οχι απαραιτητα απο το αποτελεσμα).

Μια αλλη πτυχη ειναι οτι η ολη διαδικασια ΔΕΝ στηριχθηκε αμιγω σε εκλογικες διαδικασιες. Μην ξεχναμε την προσπαθεια βιαιης αλλαγης του Τσαβες που ειχε δοηγησει στην φυλακιση του. Ας μην ξεχναμε και την βιαιη προσπαθεια ανατροπης-απαγωγης του και τις χιλιαδες λαου που βγηκαν στους δρομους.

Ας μην ξεχναμε ομως οτι ΚΑΙ οι συνεχομενες νικηφορες εκλογικες μαχες εχουν παιξει σημαντικο ρολο και στην νικηφορα εως τωρα διαδικασια αλλα ΚΑΙ στην κομματικη οικοδομηση και ενισχυση ακομα και του ΚΚΒ.

jorje7 είπε...

Οποιαδηποτε προσπαθεια συγκρισης η'/και ταυτισης του Τσαβες με τυχαρπαστους πολιτικαντηδες οπως ο τσιπρας ειναι το λιγοτερο προσβολη για την μνημη του Τσαβες και υποτιμηση της δικης μας λογικης


Αε μην ξεχναμε τις δηλωσεις πληρους υποταγης που εχει κανει ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ(το δευτερο συστατικο εχει μπει εξαλλου καθαρα και μονο για να χωρεσουν οι ορδες των ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ πασοκων που αναζητουσαν οχημα για να κρατησουν τα διαπλεκομενα και διεφθαρμενα συμφεροντα τους) ως προς την ΕΚΤ και το ευρω, απεναντι στους Αμερικανους, τον θαυμασμο του για τον Ομπαμα, τον Ρουζβελτ κλπ

-ΡΕΔ To κειμενο που παρεθεσες νομιζω δινει αρκετες απαντησεις

Giannis Pit. είπε...

Jorje7 με κάλυψες απόλυτα.....!!!! αυτό ακριβώς λέω......!
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρω τι ακριβώς είναι δεν έχω αυταπάτες.
Το θέμα όμως είναι γιατί το ΚΚΕ δεν "βλέπει" ένα αντίστοιχο Μπολιβαριανό μέτωπο στην Ελλάδα ;
και στην Βενεζουέλα όπως είπες τα πάντα θα κριθούν στη πορεία, προς τα που θα πάει η εξέλιξη.
Όμως παρ όλα αυτά το Κ.Κ. Βενεζουέλας όχι μόνο αποστασιοποιήθηκε από αυτό το Μέτωπο αλλά στην ουσία χθες του έδωσε και τη Νίκη με την οριακή διαφορά ψήφων που πήρε.
Γιατί λοιπόν εδώ στην Ελλάδα αυτό δεν το περπατάμε ;

jorje7 είπε...

Μα ακριβως πιστευω οτι στην Ελλαδα αναπτυχθηκαν οι συνθηκες εκεινες για την συμπτυξη ενος μετωπου αγωνα στους χωρους δουλειας αρχικα.
Ξεκαθαριζω-οχι πασοκοι-οχι φασιστες-οχι πασοκοειδη(εδω ξεκαθαρα βαζω ΚΑΙ τον συριζα) και νδοειδη

Μιλαω για κοινω ΑΓΩΝΑ -οχι απαραιτητα κοινη εκλογικη καθοδο(εξαλλου και στην Βενεζουελα το ΚΚΒ δεν διελυσε ουτε υποχωρησε απο τις θεεις του, ουτε αφομοιωθηκε απο το κομμα του Τσαβες).
Τωρα εαν αυτος ο αγωνας μπορουσε να οδηγησει και σε εκλογικη συμμαχια, ειτε εκλογικη 'κατανοηση' ειναι αλλο θεμα, που θα κρινοταν απο τις εξελιξεις

Σιγουρα ενα τετοιο μετωπο θα επρεπε να ειχε προωθημενα αιτηματα οπως -κοινωνικοποιηση των μονοπωλιων(μιλαμε για τους κομβικους τομεις οπου το μονοπωλιακο κεφαλαιο ελεγχει τα παντα, ενεργεια ,τηλεπικοινωνιες κλπ)-αποδεσμευση της χωρας απο Ε.Ε.-μονομερη διαγραφη του χρεους-κλπ

Και στην Ελλαδα το ΚΚΕ θα εμπαινε ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ενος τετοιου μετωπου μαλιστα.
Πολιτικα υποκειμενα(να το πω ετσι) υπηρχαν και υπαρχουν, ΚΚΕ(μλ), ΜΛ ΚΚΕ, αρκετες δυναμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ

Μην ξεχναμε οτι και το ΠΑΜΕ ως μετωπο ξεκινησε των εργαζομενων που συσπειρωνονταν στο ΚΚΕ με αντιστοιχους του ΔΗΚΚΙ-Κομμμουνιστικη Ανανεωση-Παρεμβαση Αριστερων Πολιτων κλπ. Και νομιζω καποια χρονια μετα απο την ιδρυση του εχουμε να του πιστωσουμε παμπολλες θετικες δρασεις που ξεχωριζουν απο τον συμβιβασμο των ξεπουλημενων ηγεσιων της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλα και οσων τις στηριζουν (ακομα και εκλογικα και με κοινα ψηφοδελτια-αυτο κανουν οι δυναμεις του ΣΥΡΙΖΑ)