Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας: Προκλητικές δηλώσεις του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.


«Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. 



Δεν αποδέχονται τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική χώρα», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε τα ξημερώματα με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Γιουν Μπγιουνγκ Σε στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ, αποκαλύπτοντας για μία ακόμη φορά την αλαζονεία και την έπαρση των ΗΠΑ να θεωρούν πως αυτές και μερικές ακόμη ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν το «δικαίωμα» να αποφασίζουν ποιες από τις χώρες του πλανήτη θα αναπτύξουν πυρηνικά προγράμματα και ποιες όχι.


Ο Κέρι σε άλλο σημείο δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας της ΛΔ Κορέας «απαράδεκτες», «επικίνδυνες» και «προκλητικές» επαναλαμβάνοντας κάθε τόσο την «ετοιμότητα» και «ικανότητα» της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει κάθε κίνηση της Πιονγιάνγκ.

Οι δηλώσεις του Κέρι έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιούσε για πρώτη φορά επίσκεψη στην Ουάσιγκτον με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο προετοιμασιών για το ταξίδι που προγραμματίζει στο τέλος της άλλης βδομάδας ο Αμερικανός αξιωματούχος σε Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία.

«Εμπλοκή» στη λειτουργία του βιομηχανικού πάρκου της Κάεσονγκ

Αργότερα, ανακοινώθηκε μία ακόμη «εμπλοκή» στις διακορεατικές σχέσεις όταν νωρίς το πρωί της Τετάρτης γνωστοποιήθηκε πως καθυστέρησε η είσοδος μερικών εκατοντάδων Νοτιοκορεατών εργαζομένων στο βιομηχανικό πάρκο Κάεσονγκ που βρίσκεται στη δυτική μεθόριο των δύο χωρών. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης, η εξέλιξη οφείλεται σε απόφαση των αρχών ΛΔ της Κορέας που αποφάσισαν να επιτρέψουν μόνο τις αναχωρήσεις από το βιομηχανικό συγκρότημα και να απαγορεύσουν την είσοδο εργαζομένων. Η βιομηχανική περιοχή Κάεσονγκ που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, εγκαινιάστηκε το 2004, σε μια συμβολική -κατ' αρχάς- κίνηση, να καθιερωθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την έναρξη λειτουργίας του ως σήμερα είχε κλείσει μόνο μία μέρα το 2009, γι’ αυτό και η λειτουργική σταθερότητα του συγκροτήματος θεωρείται βαρόμετρο στις διμερείς σχέσεις και το κλείσιμο του εκλαμβάνεται ως επιδείνωση της έντασης.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: