Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η.Π.Α: Δυστύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο με ένα νεκρό.Δεν υπάρχει κίνδυνος για διαρροή ραδιενέργειας.


Ένα δυστύχημα κατά το οποίο δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας στοίχισε τη ζωή ενός εργαζομένου σε ένα πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στο Αρκάνσας των ΗΠΑ ενώ τρεις ακόμη εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Entergy, η οποία διαχειρίζεται την μονάδα, και το υπουργείο Υγείας της πολιτείας αυτής.


Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ένα τμήμα μιας γεννήτριας έπεσε καθώς εργαζόμενοι την έβγαζαν από μια τουρμπίνα, εξήγησε η Entergy σε ανακοίνωσή της. «Ουδείς κίνδυνος υφίσταται για το κοινό», διαβεβαίωσε.


«Το δυστύχημα σημειώθηκε σε ένα τμήμα του εργοστασίου όπου δεν υπάρχει ραδιενέργεια και ουδείς κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια του πληθυσμού διαπιστώθηκε», πρόσθεσε σε δική του χωριστή ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας της πολιτείας Αρκάνσας, στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ.

Ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου βρίσκεται εκτός λειτουργίας για την αντικατάσταση αναλωθέντος καυσίμου, ενώ ο δεύτερος σταμάτησε αυτόματα μετά το δυστύχημα, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Οι δύο αντιδραστήρες βρίσκονται σε κατάσταση σταθερής διακοπής λειτουργίας και δεν υπάρχει ουδείς κίνδυνος για τον πληθυσμό», τονίζεται στην ανακοίνωση της Entergy. Η εταιρεία έκανε λόγο για «σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα», που πάντως από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών κατατάσσεται στην κατηγορία του «ασυνήθιστου συμβάντος», που αφορά τα λιγότερο σοβαρά δυστυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια.

Η Entergy, η οποία παρέχει ηλεκτροδότηση στο Αρκάνσας καθώς και στις γειτονικές πολιτείες του Τέξας, της Λουιζιάνας και του Μισισιπή, απασχολεί περίπου 15.000 ανθρώπους και διαθέτει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 30.000 μεγαβάτ - εκ των οποίων τα 10.000 με τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων.

Πηγές : real.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: