Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την επίθεση στην Βοστώνη. Γιατί είχαν συλλάβει τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ το 2011 και τον άφησαν ελεύθερο ;


 Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την επίθεση στην Βοστώνη.



Ολοένα και πληθαίνουν τα ερωτήματα, όσον αφορά τη βομβιστική επίθεση της προηγούμενης Δευτέρας στο μαραθώνιο της Βοστόνης, παρά την εξόντωση του ενός υπόπτου και το πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δεύτερου, που έδωσαν δείγμα γραφής τι σημαίνει «αστυνομικό κράτος» και ενδεχομένως για το τι μέλλει γενέσθαι με το νέο ορισμό που επιχειρείται να εισαχθεί: «νέα τρομοκρατία».

Ερωτηματικά για τους δύο υπόπτους, του νεκρού 26χρονου Ταμερλάν Τσαρνάεφ και του 19χρονου αδελφού Τζοχάρ που νοσηλεύεται, που η τσετσενική τους καταγωγή απλώς έχει πυροδοτήσει πλήθος σεναρίων. Ερωτηματικά για το χειρισμό από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και για την ακόμη μια φορά «αδυναμία» τους να προβλέψουν ή να εκτιμήσουν «τρομοκρατικούς κινδύνους», παρά το γεγονός ότι ο Ταμερλάν είχε συλληφθεί το 2011, κατά πληροφορίες μετά από αίτημα που διατύπωσαν ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι ρωσικές, και ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.
Ερωτηματικά για την εμμονή του FBI να δηλώνει ότι τα δύο αδέλφια σχεδίαζαν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να ερευνούν τυχόν σχέση ειδικά του Ταμερλάν Τσαρνάεφ με την τρομοκρατική οργάνωση «Εμιράτο του Καυκάσου» και τον Ντόκου Ουμάροφ. Πάντως, με ανακοίνωσή τους τσετσενικές εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση.
Πολλά «αναπάντητα ερωτήματα» που αναγνώρισε άλλωστε και ο ίδιος Πρόεδρος Ομπάμα στο πρώτο του διάγγελμα μετά την είδηση της σύλληψης του Τζοχάρ, που τόνισε ότι πρόκειται για «πράξη τρομοκρατίας», ενώ χτες αργά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι στον Τζοχάρ θα αποδοθούν κατηγορίες για κατοχή και χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, κατηγορίες που επισείουν τη θανατική ποινή. Ο Τζοχάρ νοσηλεύεται φρουρούμενος και δεν μπορεί να μιλήσει, καθώς είναι τραυματισμένος στο λαιμό και τη γλώσσα. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Βοστόνης, Τόμας Μενίνο, δήλωσε πως ενδέχεται να μην μπορέσει να ξαναμιλήσει «ποτέ».
Ενα ακόμη μακελειό έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς, ενώ ένας σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών, όταν εκείνοι προσέτρεξαν στον τόπο του συμβάντος, στο συγκρότημα κατοικιών Pinewood Apartments της περιοχής Φέντεραλ Γουέι, στα περίχωρα του Σιάτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: