Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Έρευνα της Levada για την εφημερίδα Vedomosti στη Ρωσία: Θετική αποτίμηση του ρόλου του Στάλιν από το 49 % των Ρώσων έναντι 32 % που απάντησαν ότι ήταν αρνητικός ο ρόλος του.


«Θετικά» αποτιμούν το ρόλο του Στάλιν σχεδόν οι μισοί Ρώσοι, σύμφωνα με έρευνα του κέντρου Levada, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα στην εφημερίδα Vedomosti, με την ευκαιρία της 60ής επετείου από το θάνατό του.


«Μάλλον θετική» χαρακτήρισε τη συμβολή και την παρουσία του Στάλιν το 40% των ερωτηθέντων της σχετικής έρευνας και το 9% απάντησε ότι θεωρεί πως διαδραμάτισε «αναμφισβήτητα θετικό ρόλο». Αρκετά χαμηλότερα είναι τα ποσοστά όσων είχαν αρνητική γνώμη για τον τέως ηγέτη της ΕΣΣΔ.
Ποσοστό 10% απάντησε ότι ο ρόλος του ήταν «αναμφισβήτητα αρνητικός» και 22% τον χαρακτήρισε «μάλλον αρνητικό».
 «Εξήντα χρόνια έχουν περάσει, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτή η εποχή παραμένει χαραγμένη στη συνείδησή μας και στο υποσυνείδητό μας», έγραψε η ημερήσια κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaia Gazeta
Η στάση των Ρώσων απέναντι στο Στάλιν παραμένει αμφιταλαντευόμενη, ανάμεσα στην καταδίκη της τρομοκρατίας και της καταστολής επί των ημερών του και τη συμβολή του στη νίκη στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγές:  enet.gr ,ΑΜΠΕ , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: