Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ K.K.E : Ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης και οι απολύσεις των εργαζομένων.


Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και ΠρόνοιαςΑνάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών




Ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ιδιοκτησίας ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, είναι από τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις.  Απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους από τους οποίους οι 330 με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται μέχρι και έξι μήνες το χρόνο ως εποχικοί. Στο τέλος του Οκτώβρη του 2012 η διαχειρίστρια εταιρεία STARWOOD αποφάσισε να κλείσει μια από τις δυο μονάδες και να τη λειτουργεί εφεξής μόνο κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης κάλεσε 100 περίπου εργαζόμενους να αποδεχτούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους από αορίστου χρόνου σε εποχικές, χωρίς όμως να προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, γιατί η ξενοδοχειακή μονάδα λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο. Πενήντα οχτώ (58) εργαζόμενοι αναγκάστηκαν κάτω από τον εκβιασμό της απόλυσης είτε να υπογράψουν τη μετατροπή των ατομικών τους συμβάσεων σε συμβάσεις εποχικές, είτε να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να δεχτούν να αποχωρήσουν «οικιοθελώς».
Οι 37 εργαζόμενοι που δεν υπέκυψαν απολύονται με τρίμηνη προειδοποίηση, η οποία θα επέλθει την εποχή που η μονάδα -που έκλεισε για τους χειμερινούς μήνες- θα επαναλειτουργήσει.
Σημειώνουμε ότι ακόμη και σήμερα η επισκεψιμότητα στη μονάδα έχει ανέβει σημαντικά και ότι το ξενοδοχείο που «έκλεισε» για το χειμώνα, λειτουργεί αρκετές μέρες την εβδομάδα λόγο εκδηλώσεων.
Ο στόχος της ιδιοκτήτριας εταιρείας είναι να παραδώσει το ξενοδοχείο στο νέο αγοραστή με όσο το δυνατόν λιγότερους εργαζόμενους, ώστε να μπορεί να κάνει χρήση όλων των προγραμμάτων μαθητείας και ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
    Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να ακυρωθούν άμεσα οι παράνομες απολύσεις και να σταματήσουν οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου;
    Με τι μέτρα θα διασφαλιστούν οι θέσεις και οι όροι εργασίας των εργαζομένων εν όψει της ιδιωτικοποίησης;

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Λιάνα Κανέλλη
Διαμάντω Μανωλάκου
Σπύρος Χαλβατζής

Πηγή : K.K.E.

Δεν υπάρχουν σχόλια: