Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Σε επταήμερο εθνικό πένθος η χώρα.Η Βενεζουέλα θρηνεί για τον Τσάβες.


 Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους του Καράκας στη Βενεζουέλα προκειμένου να εκφράσουν τη θλίψη τους για τον χαμό του ηγέτη Ούγκο Τσάβες. Η χώρα κηρύχθηκε σε επταήμερο εθνικό πένθος και ήδη καταφτάνουν εκεί ηγέτες χωρών που είχαν στενές φιλικές σχέσεις με τον κομαντάντε για να του πουν το τελευταίο αντίο.

Στους δρόμους του Καράκας ο σορός του


Χθες, ο Τσάβες άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία δύο χρόνια. Η σορός του ηγέτη εκτέθηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία, όπου θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως την Παρασκευή, οπότε και θα τελεστεί η κηδεία.

Ήδη στο Καράκας έχουν φτάσει η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας και ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγάης.
Το παρών στην κηδεία αναμένεται να δώσουν πολλοί ηγέτες κρατών. Εκεί θα βρεθεί και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Ισημερινός, ενώ ένας άλλος σύμμαχος του Τσάβες, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε μια ημέρα πένθους, περιγράφοντάς τον ως “μάρτυρα”. Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά για μια εβδομάδα.
Ως "μεγάλη απώλεια" χαρακτήρισε το θάνατο του Τσάβες ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. "Ο πρόεδρος Άσαντ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο λαό της Βενεζουέλας και τον αντιπρόεδρο Μαδούρο. Ο θάνατος αυτού του μοναδικού ηγέτη είναι μια μεγάλη απώλεια για μένα προσωπικά και για το λαό της Συρίας, όπως ακριβώς είναι απώλεια και για το λαό της Βενεζουέλας", σημειώνει στην επιστολή του προς τον Νικόλας Μαδούρο.
"Ο συριακός λαός και εγώ είμαστε περήφανοι για την ποιοτική πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. . . αυτός ο μεγάλος εκλιπών ήταν ένας πιστός φίλος που αντιτάχθηκε στον πόλεμο κατά της Συρίας", προσθέτει ο Άσαντ του οποίου οι δηλώσεις μεταδόθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.
"Ο Τσάβες έχει καταφέρει να διατηρήσει την κυριαρχία της χώρας του και είχε πετύχει μια ιστορική αντίσταση ενάντια στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν την κυριαρχία τους στα κράτη. Εγγυήθηκε την κυριαρχία της Βενεζουέλας και υποστήριξε την ελευθερία των λαών" τονίζει τέλος ο Άσαντ.
Σήμερα το πρωί ένας ιερέας προσευχήθηκε για τον Ούγκο Τσάβες σε μια σύντομη τελετή στο νοσοκομείο όπου εξέπνευσε το βράδυ της Τρίτης. Έπειτα αξιωματούχοι σκέπασαν το φέρετρο με τη σημαία της Βενεζουέλας και ξεκίνησε η πομπή με τη σορό προς τη Στρατιωτική Ακαδημία, συνοδεία πλήθους κόσμου.
Κάποιοι φώναζαν “Στο πάνθεον ο Τσάβες” αναφερόμενοι στο μαυσωλείο που έχτισε για τον Σιμόν Μπολιβάρ.
Χθες ο αντιπρόεδρος Νικόλας Μαδούρο, ο οποίος θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου, ανακοινώνοντας το θάνατο του Τσάβες, έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας πως “Ας μην υπάρξει αδυναμία και βία. Ας μην υπάρξει μίσος. Στις καρδιές μας θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένα συναίσθημα: Αγάπη”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αστυνομία και ο στρατός θα είναι σε επιφυλακή σε όλη τη χώρα “για να εγγυηθούν την ειρήνη”.
Σε ενότητα κάλεσε το λαό και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες και εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στην οικογένεια του θανόντος. «Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή, πρέπει να δείξουμε τη βαθιά αγάπη μας και το σεβασμό μας στη Βενεζουέλα μας», έγραψε στο Twitter στέλνοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, στην οικογένεια και τους οπαδούς του Τσάβες.
Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Τσάβες εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Την Πέμπτη αναχωρεί για το Καράκας ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τους Κώστα Ήσυχο, συντονιστή της Γραμματείας Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και Νίκο Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Προέδρου και μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Στη δύσκολη πορεία της χώρας του προς τον εκδημοκρατισμό, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, η συμβολή του Ούγκο Τσάβες υπήρξε καταλυτική, αναφέρει το γραφείο του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το θάνατο του Ούγο Τσάβες και προσθέτει: "Είναι κρίμα που ο πρόωρος θάνατός του ήλθε λίγο μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του".
Στο συλλυπητήριο μήνυμά της προς το λαό της Βενεζουέλας, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι ο Τσάβες επιχείρησε με τον δικό του τρόπο και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα του. Εκφράζει μάλιστα την ευχή "η Βενεζουέλα και μετά το θάνατό του να συνεχίσει και να επιβεβαιώσει την κατεύθυνσή της ως ένα σύγχρονο πλουραλιστικό κράτος βασισμένο στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας".
Δείτε εδώ εικόνες από όλο τον κόσμο για το πως υποδέχθηκε την είδηση του θανάτου του Τσάβες.

Πηγή : www.enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: