Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Κολομβία -Συνεχίζεται η απεργία διαρκείας των εργατών γης



Συνεχίζουν την απεργία διαρκείας χιλιάδες εργάτες γης και μικροκαλλιεργητές καφέ μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος και παρά την καταστολή που έχει εξαπολυθεί προκειμένου να διαλυθούν αποκλεισμοί κεντρικών οδικών αρτηριών.
Το μεγαλύτερο μπλόκο με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών, αλλά και άλλων εργαζομένων είναι στον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο στην περιοχή Μαντόμο στην επαρχία Κάουκα στα νοτιοανατολικά της Κολομβίας, όπου ήδη έχουν αποκλειστεί πάνω από 300 φορτηγά που μεταφέρουν καφέ και άλλα αγροτικά είδη. Πάντως σε όλα τα σημεία όπου έχουν σχηματιστεί μπλόκα οι συγκρούσεις δεν λείπουν καθώς η κυβέρνηση έχει αναπτύξει 15.000 μέλη της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες. Το κύμα αλληλεγγύης προς τους αγρότες συνεχώς διευρύνεται καθώς και άλλοι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων (π.χ. βαμβάκι, ρύζι), καθώς και κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους καλλιεργητές καφέ. Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των αγροτών απέστειλε από την Αβάνα και ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).
Οι εργάτες γης και οι μικροκαλλιεργητές διαμαρτύρονται για την ανατίμηση του πέσο, τις διεθνείς χαμηλές τιμές του προϊόντος, καθώς και του αντιτίμου με το οποίο γίνεται η αγορά της παραγωγής τους, ζητώντας αύξηση των επιδοτήσεων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πτώση τιμών του καφέ στην παγκόσμια αγορά. Η Κολομβία είναι το τέταρτο κράτος παγκοσμίως στην παραγωγή καφέ μετά τη Βραζιλία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία και η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του προϊόντος έχει πλήξει σοβαρά την οικονομία της, κυρίως όμως τους μικροκαλλιεργητές που το εισόδημα και συνεπώς η επιβίωσή τους εξαρτάται άμεσα από τη μικρή παραγωγή τους.
Συνεχίζονται επίσης οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων στο βορρά της χώρας, που διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενώ θέτουν και ζήτημα να σταματήσει η καταλήστευση του ορυκτού πλούτου από τις πολυεθνικές. Ενώ χτες σε κινητοποιήσεις κατέβηκαν και οι υγειονομικοί.

ΠΗΓΗ - 902.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: