Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Σε «κατάσταση πολέμου» η Βόρεια Κορέα. Η Ουάσινγκτον λαμβάνει «σοβαρά» την ανακοίνωση.


Η Βόρεια Κορέα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, κλιμακώνοντας τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.


Η Νότια Κορέα υποβαθμίζει τη σημασία της ανακοίνωσης, κάνοντας λόγο για σκληρή γλώσσα της Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι λαμβάνουν «σοβαρά» την ανακοίνωση.


«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος.

Οι δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου βρίσκονται  σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί δεκαετίες, αφού ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με ειρηνευτική συνθήκη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι λαμβάνει «σοβαρά» την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, σχολιάζοντας ότι δεν είναι συχνές παρόμοιες απειλές από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. «Είδαμε τη νέα ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας. Παίρνουμε στα σοβαρά αυτές τις απειλές και είμαστε σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, ειδικά τη Νότια Κορέα», ανέφερε ο Κέιτλιν Χάιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις της Βόρειας Κορέας

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας δύο  βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Στέλθ, τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από την Πιονγκγιάνγκ, με στόχο να καθησυχάσουν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, συμμάχους των ΗΠΑ, από τις απειλές της γειτονικής τους χώρας, αλλά και να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Πάντως, η πρώτη αντίδραση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν να διατάξει τα πυραυλικά συστήματα της χώρας του να τεθούν σε ετοιμότητα να πλήξουν τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ακολούθησε η ανακοίνωση για κατάσταση πολέμου.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους,  ανησυχούν για τις αντιδράσεις του νεαρού Κιμ Γιονγκ Ουν, επισημαίνοντας ότι ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ήταν τουλάχιστον πιο προβλέψιμος. «Απειλούσε, κέρδιζε την παγκόσμια προσοχή, χωρίς να προκαλεί ανοιχτή σύγκρουση, και στη συνέχεια έκανε χρήση της κρίσης ως μόχλευση για τις επόμενες διπλωματικές διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο ένας από τους αξιωματούχους, Πρόσθεσε ότι «όλα τα στοιχήματα» για τη στρατηγική του «είναι αποτυχημένα».

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Κίνα, τον μοναδικό σημαντικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, για την πρόθεσή της να στείλει τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη που εκτέλεσαν υπερπτήσεις πάνω από τη χώρα. Το αμερικανικό σχέδιο συντονίζεται σε συνεργασία με τη Σεούλ και το Τόκιο. 

Ρωσία: Δείξτε αυτοσυγκράτηση

Το μήνυμα της Ρωσίας προς τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν να επιδείξουν "μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση" ενώ παράλληλα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι "κανείς δεν θα ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή". Πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι διαρκώςσε επαφή με τους εταίρους της  στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και συμπλήρωσε: "Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι την στιγμή που υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης ούτε να μην ανησυχούμε".

Και «βιομηχανική» απειλή

Η Βόρεια Κορέα απείλησε να κλείσει ένα βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται από κοινού με τη Νότια Κορέα, καθώς θεωρεί ότι η Σεούλ την κατηγορεί πως το εκμεταλλεύεται μόνο για να εξασφαλίζει χρήματα.

«Αν οι μαριονέτες-προδότες εξακολουθήσουν να επικαλούνται το γεγονός ότι η βιομηχανική ζώνη της Κεσόνγκ συνεχίζει να λειτουργεί θίγοντας έτσι την αξιοπρέπειά μας, θα την κλείσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, επικαλούμενο υπηρεσία που διαχειρίζεται την βιομηχανική ζώνη η οποία απέχει ελάχιστα από τα βόρεια σύνορα της Σεούλ.

Πηγή : www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: