Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Απεργιακό μπαράζ στις συγκοινωνίες της Πορτογαλίας.


Καθηλωμένα θα μείνουν τα αεροπλάνα του εθνικού αερομεταφορέα της Πορτογαλίας ΤΑΡ στις 21-23 Μαρτίου λόγω απεργίας που εξήγγειλαν σήμερα οι εργαζόμενοι.



Τετάρτη και Παρασκευή ακινητοποιημένα τα τρένα λόγω απεργίας των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους ενάντια στις σκληρές περικοπές.
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις -τις πρώτες που υποστηρίζουν και τα οκτώ σωματεία εργαζομένων, που αντιπροσωπεύουν ιπτάμενους, κυβερνήτες και προσωπικό εδάφους- θα επηρεασθεί επίσης και η αεροπορική εταιρεία SATA, με έδρα τις Αζόρες Νήσους ενώ τα προβλήματα στις πτήσεις στην περιφέρεια θα είναι μεγαλύτερα λόγω της παράλληλης κινητοποίησης της ισπανικής Iberia.

Βασικό αίτημα των σωματείων είναι να εξαιρεθούν από τις μειώσεις του 10% στους μισθούς τους, περικοπές που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται στον δημόσιο τομέα από τον Φεβρουάριο ενώ οι ιπτάμενοι υποστηρίζουν πως ήδη έχουν υποστεί περικοπές κατά 26% στους μισθούς τους την περασμένη τριετία.
Μάλιστα, οι απεργοί σε μια συμβολική κίνηση σχειδάζουν να κατοχυρώσουν ένα εισιτήριο άνευ επιστροφής για το Τορόντο στον υπουργό Οικονομικών Άλβαρο Σάντους Περέιρα, ο οποίος σπούδασε και δίδαξε σε καναδικά Πανεπιστήμια προτού κληθεί αναλάβει υπουργικό πόστο στη Λισαβόνα.
Οι βασικές πτητικές υπηρεσίες της ΤΑΡ κατέγραψαν κέρδη την περασμένη διετία --λόγω της αύξησης των επιβατών όμως συνολικά η εταιρεία υπέστη σημαντικές ζημίες λόγω των απωλειών στην επισκευαστική μονάδα που συντηρεί στη Βραζιλία.
“Ενταχθήκαμε σε μία πολιτική τυφλών περικοπών στον δημόσιο τομέα, αν και η ΤΑΡ πάντοτε λειτουργούσε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και γι' αυτό είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στην Ευρώπη”, επεσήμανε ο Ζάιμε Πριέτου, επικεφαλής του σωματείου χειριστών της εταιρείας.
Πηγή : www.enet.gr , Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: