Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ισπανία: Ο Ραχόι βουτηγμένος στα σκάνδαλα- «Άντρο ανομίας» το Partido Popular, αδερφό κόμμα της ΝΔ στην Ισπανία

Του Αλέξανδρου Μπαβέα

Την ίδια ώρα που η ελληνική τρικομματική  κυβέρνηση  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διεξάγει μια ανελέητη επίθεση κατά της ελληνικής εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος με παράνομες επιτάξεις, ωμή καταστολή και κυνήγι μαγισσών, ας δούμε τι κάνει το «αδερφό» κόμμα της ΝΔ στην Ισπανία.
Η εφημερίδα El País δημοσίευσε την Πέμπτη στοιχεία που αποκαλύπτουν εντεκάχρονη διαφθορά κατά συρροή από το κυβερνόν Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular ή απλά «PP») της Ισπανίας, το οποίο ανήκει, όπως και η ΝΔ, στο Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη κατακραυγή και την Παρασκευή και το Σάββατο οι μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας είχαν γεμίσει με διαδηλωτές που απαιτούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και της κυβέρνησής του.

Τα μυστικά του Μπάρθενας

Η επίσημη διάψευση του σκανδάλου και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου  Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή παρά το σκάνδαλο διαφθοράς, μόνο σοβαρά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, καθώς δεν πρόκειται για αποκάλυψη ενός απλού σκανδάλου αλλά για σωρεία σκανδάλων που καθιστούν το Λαϊκό Κόμμα... «άντρο ανομίας» για να χρησιμοποιήσουμε μια αγαπημένη έκφραση ενός άλλου κόμματος, γνωστού και μη εξαιρετέου.
Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι το κόμμα μεταβίβαζε μυστικά πληρωμές από χορηγούς προς τον Μαριάνο Ραχόι και προς άλλα στελέχη πρώτης γραμμής. Η ισπανική εφημερίδα El País με τίτλο «Τα μυστικά χαρτιά του Μπάρθενας» (ο οποίος διετέλεσε ταμίας του Λαϊκού κόμματος ως το 2009) έβγαλε στη δημοσιότητα λογαριασμούς που αποδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι ο Ραχόι έπαιρνε με αυτόν τον τρόπο 25.200 ευρώ το χρόνο για έντεκα χρόνια, ενώ τρεις προηγούμενοι ηγέτες του κόμματος λάμβαναν ανάλογα ποσά.

Mafia pepera

Το σκάνδαλο έγινε παγκόσμια είδηση και έχει ήδη αναπαραχθεί και από τα ελληνικά ΜΜΕ.  Γι αυτό, ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι τόσο η ενημέρωση για τα γεγονότα αλλά περισσότερο να ασχοληθούμε λίγο με το τι είναι πραγματικά το Λαϊκό Κόμμα και ποιες είναι οι καταβολές του.  Η γραμμή μεταξύ κεντρο-δεξιάς και ακρο-δεξιάς είναι πολύ λεπτή και η «Mafia pepera» (μαφία του PP) μας το αποδεικνύει (και αυτή) περίτρανα.
§         Mετά το θάνατο του φασίστα δικτάτορα της Ισπανίας Φρανθίσκο Φράνκο το 1975, η χώρα βρέθηκε σε μια φάση μετάβασης από την δικτατορία στη δημοκρατία. Ο Mανουέλ Φράγα, πρώην υπουργός του φρανκικού καθεστώτος, μαζί με άλλους έξι ομολόγους του δημιούργησαν το 1976 τον κομματικό συνασπιμό Alianza Popular (Λαϊκή Συμμαχία).
§         Ουσιαστικά το κόμμα αυτό ανέλαβε να διασφαλίσει ότι παρά τη δημοκρατική τροχιά που πλέον ακολουθούσε η Ισπανία, οι βασικές ιδέες που πρέσβευε ο Φρανκισμός  θα συνέχιζαν να έχουν δυναμική εκπροσώπηση στην πολιτική σκηνή της χώρας. Έτσι έγινε το σημαντικότερο κόμμα της δεξιάς για τα επόμενα χρόνια όμως δεν κατάφερε παρά να παίξει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80.
§         Το 1989 το κόμμα με την προσθήκη κάποιων χριστιανοδημοκρατικών και φιλελεύθερων («ρεφορμιστικών» όπως το ίδιο τα χαρακτήριζε) κομμάτων μετονομάστηκε σε Λαϊκό Κόμμα. Με λίγα λόγια λοιπόν το κόμμα που σήμερα κυβερνά την Ισπανία είναι δημιούργημα φασιστών που διετέλεσαν υπουργοί του φρανκικού καθεστώτος. Του καθεστώτος που έριξε την Ισπανία σε ένα βαθύ σκοτάδι για 36 χρόνια και το οποίο παρέσυρε χιλιάδες ψυχές στο θάνατο. Του καθεστώτος που είναι υπεύθυνο για αμέτρητες εκτελέσεις. Μέχρι και σήμερα χιλιάδες οικογένειες δεν ξέρουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι που «χάθηκαν» ξαφνικά και αθόρυβα, την ώρα που το επίσημο κράτος βάζει εμπόδια στην διαλεύκανση των εγκλημάτων του καθεστώτος. Το δημοκρατικό προσωπείο που σήμερα φορούν οι κληρονόμοι του Φρανκισμού δεν είναι δυνατόν να κρύψει δια παντός τις καταβολές τους.

Σύσσωμη στην κηδεία ενός φασίστα

Ο Μανουέλ Φράγα, ο πρώην υπουργός του Φράνκο που ίδρυσε το Λαϊκό Κόμμα πέθανε πέρσι τον Ιανουάριο. Ο θάνατός του προκάλεσε συγκίνηση στις τάξεις του κόμματος και σύσσωμη η κυβέρνηση παρέστη στην κηδεία του.
Ο Μαριάνο Ραχόι και αρκετοί ακόμα πολιτικοί μίλησαν με λόγια τιμητικά για τον πατέρα της «κεντρο»δεξιάς παράταξης. Ένας άνθρωπος που θα έπρεπε να βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής για τόσες εκτελέσεις που ο ίδιος ενέκρινε, έγινε το τιμώμενο πρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης.
Το παρελθόν και το παρόν λοιπόν του Λαϊκού Κόμματος είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και αυτό το δείχνουν οι σύγχρονοι πρεσβευτές του με λόγια και πράξεις.

Και μια γερή δόση από... «υπερηφάνεια»

«Η πλειοψηφία των Ισπανών είμαστε στο πλευρό της Guardia Civil (ισπανικής αστυνομίας). Είμαστε υπερήφανοι για την Guardia Civil!»
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ραχόι προκαλούν την αγανάκτηση του κάθε ανθρώπου που έχει ζήσει ή έχει δει τις εικόνες με τα ματωμένα πρόσωπα των διαδηλωτών. Με την ωμή βία χωρίς διακρίσεις των ΜΑΤ σε κάθε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Με τους μαθητές 15 και 16 χρονών που χτυπήθηκαν ανελέητα από τους «γενναίους» ρόμποκοπ  της αστυνομίας πέρσι στη València μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν για την υποβάθμιση της παιδείας με μόνα όπλα τα βιβλία που κρατούσαν στα χέρια τους.
Και το κερασάκι στην τούρτα είναι φυσικά οι πρόσφατες δηλώσεις του Ραχόι από τη Νέα Υόρκη που βρισκόταν τη στιγμή που η Ισπανία βούλιαζε από τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας:
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω από εδώ, από τη Νέα Υόρκη, την εκτίμησή μου για την πλειοψηφία των Ισπανών, που δεν διαδηλώνουν.»

Χοσέ Μαρία Αθνάρ...

Στην Ισπανία το άκουσμα του ονόματός του πρώην ηγέτη του ΡΡ και πρωθυπουργού, προκαλεί αηδία στον κάθε άνθρωπο που έχει έστω και ελάχιστη συνείδηση.
Ο Αθνάρ είναι σήμερα στέλεχος της εταιρίας ηλεκτρισμού Endesa την οποία ο ίδιος ιδιωτικοποίησε όταν ήταν πρωθυπουργός.
Γι αυτόν μάλλον χρειάζεται να γραφτεί ειδικό άρθρο ώστε να χωρέσουν όλα τα «επιτεύγματά του» του. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε το ρόλο που έπαιξε στο να επιτεθεί η Ισπανία στο πλευρό των Η.Π.Α. κατά του Ιράκ το 2003.
«Το Ιράκ κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής. Μπορείτε όλοι να είστε σίγουροι ότι σας λέω την αλήθεια».
Και αφού οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους μπήκαν στο Ιράκ σε μια εισβολή που προκάλεσε ανείπωτο θάνατο και καταστροφή...
«Το Ιράκ δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Όλος ο κόσμος το ξέρει, κι εγώ επίσης το ξέρω... τώρα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχα τη χαρά να το ξέρω πριν.»


Η τιμωρία τους είναι στο χέρι της κοινωνίας

Αυτά είναι λίγα λόγια από τα πολλά που μπορεί να πει κανείς για να δώσει μια ιδέα για το τι είναι το Partido Popular. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το αντίστοιχο ΠΑΣΟΚ της Ισπανίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) είναι καθαρό. Κάθε άλλο μάλιστα.
Το σίγουρο είναι ότι το πρόσωπο του αυταρχισμού και της διαφθοράς υπάρχει σε κάθε χώρα, άλλοτε με δημοκρατικό προσωπείο και άλλοτε χωρίς. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να μας εξαπατά. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο η αλληλεγγύη και η διαρκής αντίσταση από τη βάση της κοινωνίας. Η καπιταλιστική εξουσία είναι σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, από τη στιγμή που η κοινωνία αποφασίσει να την ανατρέψει και να πάρει τα πράγματα στα χέρια της. Αρκεί να πέσει ένα για να παρασύρει τα υπόλοιπα...


ΠΗΓΗ -ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: