Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤO ΜΑΛΙ (ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΛΑΙΚΟ ΔΡΟΜΟ 26-1-2013)


Αναμάσημα της προπαγάνδας Μπους από τον «σοσιαλιστή» Oλάντ




Σε επέμβαση διαρκείας με αβέβαιο αποτέλεσμα και δυσμενείς συνέπειες για το λαό του Μάλι, που ήδη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος και προσφυγιάς από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των γαλλικών βομβαρδιστικών, εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση, και γίνεται όχι βεβαίως για την απελευθέρωση του λαού από την «ισλαμιστική τρομοκρατία», αλλά για την καταλήστευση του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση που ξεκίνησε στις 11 Γενάρη έρριξε τη μάσκα της υποκρισίας του «σοσιαλιστή» Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Oλάντ, που έσπευσε να αξιοποιήσει προσχηματικά τη δράση ισλαμιστικών οργανώσεων στο βόρειο Μάλι, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού σε μια χώρα με πλούσια κοιτάσματα χρυσού, πετρελαίου, φυσικού αερίου και ουράνιου. Oι ίδιοι ισλαμιστές και οι οργανώσεις τους, που τώρα βαφτίζονται τρομοκράτες για να δικαιολογηθεί η επέμβαση, χαρακτηρίζονταν εξεγερμένοι επαναστάτες, όταν εξοπλίζονταν από τους ιμπεριαλιστές και πολεμούσαν στο πλευρό τους στη Λιβύη, για την ανατροπή του Καντάφι και τη μετατροπή της Λιβύης σε ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο. Oι σημερινοί κατασκευασμένοι εχθροί στο Μάλι, εξοπλίζονται και πολεμούν για λογαριασμό των ιμπεριαλιστών και του Φρανσουά Oλάντ, στη Συρία για την ανατροπή του Άσαντ, τον οποίο οι ίδιοι φρόντισαν να δαιμονοποιήσουν, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη και εγκληματία. Πρόκειται για μια σύγχρονη μεθοδολογία των κέντρων της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, όπου κατασκευάζονται προφίλ εχθρών και συμμάχων σύμφωνα με τα εκάστοτε συμφέροντα και επιδιώξεις τους. Έτσι στην περίπτωση του Μάλι πρόκειται για επέμβαση που έχει να κάνει με οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και ιδιαίτερα των Γάλλων, ως βασική αποικιοκρατική δύναμη στη δυτική Αφρική. Είναι χαρακτηριστικός ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Γαλλίας του δεξιού Σαρκοζί στην επέμβαση στη Λιβύη, όπως και του «σοσιαλιστή» Oλάντ στην επέμβαση στο Μάλι, ενώ ο ίδιος μιλάει πάντα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Έχουν βέβαια «καταπιεί τη γλώσσα τους» όλοι αυτοί που διεθνώς αλλά και στη χώρα μας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣOK, Ανεξάρτητοι Έλληνες) μιλούσαν για τον «νέο άνεμο» που θα έφερνε η εκλογή του «αριστερού» Oλάντ στην Ευρώπη. Όσοι κρύβουν ή υποβαθμίζουν τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και μιλάνε για «ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό», γρήγορα διαψεύδονται από τον κουρνιαχτό του πολέμου και το αιματοκύλισμα λαών και χωρών.
Μετά την κατάληψη της Λιβύης, το Μάλι συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ΗΠΑ και Γαλλίας. Αμερικάνοι ανέλαβαν την εκπαίδευση του στρατού, ενώ πυκνές ήταν και οι πολιτικές εξελίξεις. Από τον περασμένο Μάρτη, ο μέχρι τότε πρόεδρος του Μάλι, Αμαντού Τουμανί Τουρέ, ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο ακολούθησαν σύντομα συγκρούσεις στα βόρεια της χώρας. Ήδη μήνες πριν από το πραξικόπημα, το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Azawad (MNLA), μια ισλαμιστική ομάδα Τουαρέγκ, κέρδισε έδαφος και προχώρησε στην ανεξαρτησία της Azawad σε τρεις από τις βόρειες περιοχές του Μάλι. Με πρόσχημα την ενίσχυση των ισλαμιστών η Γαλλία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσχηματικά αναγνώρισαν την «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ» (AMQI) σαν τον εχθρό που πρέπει να εξολοθρεύσουν. Λέμε προσχηματικά, γιατί η AMQI συνεργάζεται στενά με τους αντικαθεστωτικούς και τα αφεντικά τους για την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη, ενώ σήμερα συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία στη Συρία, για την ανατροπή του Άσαντ.
Η Γαλλία δεν κάνει μόνη της την επέμβαση. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE υπήρξε «ομόφωνη υποστήριξη και κατανόηση» και από τα 14 μέλη, παρά τις αρχικές ενστάσεις και αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας. ΗΠΑ, Oλανδία, Γερμανία, Βέλγιο και Δανία παρέχουν επιμελητιακή υποστήριξη κυρίως στην αερομεταφορά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων. Oι Αμερικάνοι από την πρώτη στιγμή παρέχουν κατασκοπευτικό υλικό και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, ενώ προτίθενται να αναβαθμίσουν την άμεση συμμετοχή τους.
Oι εξελίξεις στο Μάλι έδωσαν στη Γαλλία την ευκαιρία να επιχειρήσει να παίξει ξανά το ρόλο του χωροφύλακα της Αφρικής, σε μια περίοδο που εντείνεται ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών. ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα έχουν δρομολογήσει με διάφορους τρόπους την επέκταση της επιρροής τους στην Αφρική. Oι ΗΠΑ καλύπτουν σήμερα από την Αφρική το 18% των ενεργειακών τους αναγκών και ως το 2015 το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 25%. Η Κίνα προμηθεύεται το 1/3 των ενεργειακών της αναγκών από την Αφρική, καθώς και τεράστιες ποσότητες μεταλλευμάτων, ενώ έχει ξεπεράσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ε.Ε. και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής. ΗΠΑ και Ε.Ε. κλιμακώνουν τις δράσεις τους για να αντιμετωπίσουν κάθε ανταγωνιστή τους και στα πλαίσια αυτά αναδιοργανώνουν και επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία. Αυτοί είναι οι λόγοι που παράγουν τις επεμβάσεις στην Αφρική και όχι φυσικά η «ισλαμιστική τρομοκρατία» ή η δήθεν «αποκατάσταση της δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» το αμερικανικό Πεντάγωνο δαπάνησε την τελευταία τετραετία περίπου μισό δις δολλάρια για να ενισχύσει στρατιωτικά τις κυβερνήσεις των χωρών της Δυτικής Αφρικής, δίνοντας μάλιστα τη μερίδα του λέοντος στο Μάλι. Αμερικανοί εκπαίδευσαν άλλωστε τους ισλαμιστές του πολέμαρχου Αμαντού Χάγια Σανόγκο, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Αμαντού Τουμανί Τουρέ. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει μέσω της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Αφρικής (AFRICON) να αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες σε 35 διαφορετικές χώρες της Αφρικής το 2013. Η επονομαζόμενη και «Ταξιαρχία Στιλέτο», η οποία διαθέτει 3.500 στρατιώτες, έχει ήδη προγραμματίσει 104 ξεχωριστές αποστολές που αρχίζουν τον επόμενο Μάρτιο.
Η «Oυάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε έκθεση του Πενταγώνου σύμφωνα με την οποία αμερικανικά αεροπλάνα επιτήρησης σταθμεύουν σήμερα σε βάσεις στην Μπουργκίνα Φάσο, τη Μαυριτανία, την Oυγκάντα, την Αιθιοπία, το Τζιπουτί και την Κένυα, ενώ σχεδιάζεται ν’ ανοίξει μια νέα βάση στο νότιο Σουδάν. Αναφέρει επίσης ότι «το Πεντάγωνο ξοδεύει 8,1 εκατομμύρια δολλάρια για την αναβάθμιση μιας βάσης στη Μαυριτανία κοντά στα σύνορα με το Μάλι». O αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Ρέιμοντ Oντιέρνο, δήλωσε ότι η AFRICOM είναι μέρος μιας νέας παγκόσμιας στρατιωτικής στρατηγικής, γνωστής ως «Περιφερειακές Συμμαχικές Δυνάμεις» και βασική αποστολή της είναι «η προστασία της πρόσβασης σε υδρογονάνθρακες και άλλους στρατηγικούς πόρους», τους οποίους η Αφρική έχει σε αφθονία, και η διασφάλιση ότι άλλα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία ή η Ρωσία δεν θα έχουν προνομιακή μεταχείριση από τις αφρικανικές κυβερνήσεις.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι στην Αφρική παίζεται ένα «χοντρό παιχνίδι» οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων. Τα πραξικοπήματα, οι ανατροπές, οι περιφερειακές συγκρούσεις, οι πολεμικές επεμβάσεις τύπου Μάλι είναι μέρος αυτού του «παιχνιδιού» που μπορεί σαν ντόμινο να εξαπλωθούν όπως π.χ. στην Αλγερία. Θύμα τους είναι οι πολύπαθοι λαοί, που εκτός από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, στην οποία οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τους έχουν καταδικάσει να ζουν, έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο και τη φρίκη του πολέμου. Oι λαοί αυτοί είναι που πρέπει να αφυπνιστούν και να αντισταθούν στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους λακέδες του.

ΠΗΓΗ -ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: