Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Μαζικές απολύσεις για την κερδοφορία των τραπεζιτών

Λουκέτο στο 20% των υποκαταστημάτων και «ανάλογη μείωση εργαζομένων» στο νέο όμιλο προαναγγέλλει η Εθνική Τράπεζα
Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δρομολογεί η εξελισσόμενη διαδικασία συγχώνευσης των τραπεζικών Ομίλων. Την εξέλιξη αυτή ομολογεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στο πλαίσιο της συγχώνευσης - απορρόφησης της «Γιούρομπανκ» του ομίλου Λάτση.

Στο «πληροφορικό δελτίο για την προαιρετική δημόσια προσφορά» η ΕΤΕ ενημερώνει τους «επενδυτές» ότι από τα 915 καταστήματα του νέου Ομίλου «εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου 20%», και ότι θα «υπάρξει ανάλογη μείωση του προσωπικού του νέου ομίλου»


Σημειώνουν ότι το 40% των πελατών της «Γιούρομπανκ» είναι ταυτόχρονα και και πελάτες της Εθνικής ενώ, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων (υποκαταστήματα) φτάνουν στο 80%. Μια ακόμη σημαντική πηγή «συνεργειών», γα τη διαμόρφωση «οικονομιών κλίμακας», είναι η «ενοποίηση κεντρικών υπηρεσιών», όπως προμήθειες, διαχείριση απαιτήσεων, εσωτερικός έλεγχος κ.ά. Αντίστοιχες διεργασίες ετοιμάζουν για την επιχειρηματική παρουσία τους στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, όπου από τα 1.080 υποκαταστήματα θα βάλουν λουκέτο στο 25% σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.


Σε επίπεδο ομίλων εμφανίζουν αθροιστικά 53.000 εργαζόμενους. Οπως προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση ετοιμάζουν απολύσεις για 10.600 εργαζόμενους. Τα μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα, μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει φάσης συγχωνεύσεων και εξαγορών, αναμένεται να συμπτυχθούν μόλις σε τρία. Είναι φανερό δηλαδή ότι οι απολύσεις εργαζόμενων θα κλιμακωθούν και στις άλλες τράπεζες. Οι τράπεζες που θα απομείνουν θα μοιραστούν την πίτα από τον πακτωλό των προβλεπόμενων διακρατικών ενισχύσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ). Τα ποσά για την «ανακεφαλαιοποίησή» τους σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας φτάνουν στα 27,5 δισ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζικών ομίλων, διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική: 9,8 δισ. ευρώ, «Γιούρομπανκ»: 5,8 δισ. ευρώ, με το υπό συγχώνευση επιχειρηματικό σχήμα Εθνική - «Γιούρομπανκ» στα 15,6 δισ. ευρώ, Πειραιώς 7,3 δισ. ευρώ, «Αλφα» 4,6 δισ. ευρώ.


Το υπό διαμόρφωση κοινό εταιρικό σχήμα (Εθνική - «Γιούρομπανκ») θα ξεκινήσει με τα παρακάτω μεγέθη: Συνολικό ενεργητικό: 177,7 δισ. ευρώ, χορηγήσεις (δάνεια): 121,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις: 89 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: