Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Χάνουν χρήματα τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία από τα απογευματινά ιατρεία

 Συντριπτικά ελάχιστοι, αλλά και διαρκώς μειούμενοι φαίνεται ότι είναι οι ασθενείς οι οποίοι επιλέγουν να προσέλθουν στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, γεγονός το οποίο καθιστά λίαν αμφιλεγόμενη την επιλογή για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, με δεδομένο ότι το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο αρχίζει να αντιμετωπίζει ακόμη και πραγματική οικονομική ζημία από τα απογευματινά ιατρεία!

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο της Αθήνας "Ευαγγελισμός" εμφάνισε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 οικονομική ζημία η οποία υπερβαίνει τα... 500.000 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα σχετικά στοιχεία του συστήματος ESY.net για τα 21 νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής!
Βασίμως, λοιπόν, μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι ο "Ευαγγελισμός" εμφάνισε οικονομική ζημία της τάξης του... 1 εκατ. ευρώ τουλάχιστον για όλο το 2012!
Εάν υπολογίσει, μάλιστα, κανείς το καθεστώς της "στάσης πληρωμών" το οποίο έχει επιβάλει ουσιαστικά ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εκείνα τα ιδρύματα τα οποία έχουν δυνατότητα να διενεργούν πιο εξειδικευμένες και, άρα, πιο ακριβές εργαστηριακές εξετάσεις σημειώνουν σταθερά πολύ σοβαρό ταμειακό έλλειμμα...

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι σχεδόν τα μισά νοσοκομεία της δύναμης της 1ης ΥΠΕ Αττικής εμφανίζουν μηδενικές εισπράξεις από εργαστηριακές εξετάσεις. Ενδεικτικά,το μαιευτήριο "Έλενα Βενιζέλου" και το "Ιπποκράτειο", τα οποία διαθέτουν την υποδομή και τον εξοπλισμό προκειμένου να διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις, δεν εμφανίζουν καμία σχετική είσπραξη για το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Έτσι, τα στοιχεία του ESY.net για τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής είναι αποκαλυπτικά: Από το σύνολο των 21 ιδρυμάτων, ο "Ευαγγελισμός" και το "Αγία Όλγα" ("Κωνσταντοπούλειο") εμφανίζουν οικονομική ζημία της τάξης των 527.000 ευρώ και 35.000 ευρώ αντίστοιχα για το πρώτο εξάμηνο του 2012, μόνον από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων!

Από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων επίσης, το "Σισμανόγλειο" κερδίζει μόλις... 500 ευρώ τον μήνα και το "Αμαλία Φλέμιγκ" περί τα... 1.000 ευρώ τον μήνα!
Στον αντίποδα βρίσκεται το Γενικό Κρατικό Αθηνών, το οποίο εμφανίζει τα υψηλότερα κέρδη, τα οποία φθάνουν περίπου το 1 εκατ. ευρώ για το 2012.
Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: