Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ομιλία Δ. Στρατούλη στη συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου.


Αποσπάσματα ομιλίας Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β’ Αθήνας, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις».
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, άκουσα πάρα πολύ προσεχτικά και τον κ. Στουρνάρα και τους ομιλητές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Δεν μπόρεσαν όμως να με πείσουν ότι αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει ταξικό, αντικοινωνικό χαρακτήρα ή ότι δεν έχει μια ταξική μονομέρεια υπέρ κάποιων.

Από όλη τη συζήτηση έχει επιβεβαιωθεί η αντίληψή μας ότι με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκεται καταρχήν να επιβαρυνθούν με νέα φορολογικά βάρη τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, με τον απαράδεκτο χειρισμό των οικογενειών που έχουν παιδιά, με νέες επιβαρύνσεις για τα μικρομεσαία στρώματα, την ίδια ώρα που τα πιο εύπορα στρώματα ή οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ διευκολύνονται και ελαφρύνονται φορολογικά ακόμη περισσότερο.
Επομένως, στόχος αυτού του φορολογικού νομοσχεδίου –και μετά τη συζήτηση των δύο ημερώνπαραμένει για μας το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θέλει να επιβληθούν νέα βάρη στον λαό, να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι για να δοθούν στους τοκογλύφους δανειστές της χώρας και σ’ αυτούς που ασκούν συστηματική φοροδιαφυγή, οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά στο απυρόβλητο.
Ειδικά για τη φοροδιαφυγή είναι προκλητικά τα όσα ακούστηκαν, όπως προκλητικές είναι και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ότι θα την αντιμετωπίσει. Είναι προκλητικά, γιατί αυτές τις μέρες «ταρακουνιέται» το πολιτικό σκηνικό της χώρας από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Η ουσία αυτής της υπόθεσης είναι ότι αποκρύφτηκαν στοιχεία για μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού. Δεν αξιοποιήθηκαν ώστε να γίνει διασταύρωση και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν σε αυτά τα εισοδήματα ή και πρόστιμα, εφόσον δεν είχαν δηλώσει τα ποσά που κατέθεσαν στο εξωτερικό. Είναι πρόκληση λοιπόν να μιλάει η Κυβέρνηση για μελλοντική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: