Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας των καταστημάτων μεθοδεύει η κυβέρνηση μέσω των "εκπτωτικών Κυριακών"

Ανοιχτά τα μαγαζιά και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου!
 
Την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας εις βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων εμπόρων μεθοδεύει η κυβέρνηση με το γνωστό πρόσχημα της διευκόλυνσης της εμπορικής δραστηριότητας και των καταναλωτών, ενώ στην ουσία ικανοποιεί και πάλι τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου.
 
Πρόκειται για χρόνιο αίτημα πολυκαταστημάτων, σούπερ μάρκετ, υπεραγορών τύπου mall κ.λπ., για περαιτέρω κέρδη, σε μια περίοδο “πρόσφορη” καθώς έχουν ισοπεδωθεί βασικά εργασιακά δικαιώματα και ακόμα και η προσαύξηση της κυριακάτικης εργασίας διαμορφώνεται με βάση μισθούς πείνας 300-400 ευρώ και εργαζόμενους “ευέλικτων μορφών”, που ήδη δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα και παρά το ότι τα εισοδήματα των καταναλωτών συνεχώς συρρικνώνονται.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης έγιναν σαφείς, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς σε ραδιοφωνική εκπομπή, αποφασίστηκε να ανοίξουν τα μαγαζιά, εκτός της θεσμοθετημένης 23ης Δεκεμβρίου, άλλη μια Κυριακή, την τελευταία του έτους, στις 30 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η δεύτερη Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα μέσα στο Δεκέμβριο να παγιωθεί και να θεσμοθετηθεί με νόμο, ενώ κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι θα δρομολογηθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα τέσσερις Κυριακές ετησίως -δηλαδή έξι συνολικά. Πρόκειται για σχετική διαβούλευση υπουργείου - επιχειρηματιών, που ολοκληρώνεται προκρίνοντας τη δημιουργία τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων κατ' έτος, αντί των δύο που υπάρχουν σήμερα (θερινές - χειμερινές εκπτώσεις) και σε κάθε τέτοια περίοδο θα περιλαμβάνεται και μία Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα.
Υπενθυμίζεται ότι έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν ανατροπή του ωραρίου λειτουργίας που συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση εργαζομένων και μικρομεσαίων - αυταπασχολούμενων εμπόρων, οι οποίοι έκαναν λόγο για παραβίαση εργασιακών κεκτημένων και άνισο ανταγωνισμό στις αγορές με μονοπώλησή τους από τους “μεγάλους παίκτες”.
Οι εκπρόσωποι πολυκαταστημάτων και μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου θέτουν διαρκώς θέμα ανοίγματος άλλης μιας Κυριακής εν όψει Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς, αλλά και λειτουργίας 8 Κυριακές ετησίως, και ειδικά από τον Δεκέμβριο 2008 που το θέμα έγινε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Νομαρχίας Αθηνών και υπουργείου Ανάπτυξης με αμοιβαία μετάθεση ευθυνών, ανακινείται σχεδόν σε μόνιμη βάση ενόψει της εορταστικής αγοράς.
Πηγή : www.avgi.gr της Α. Ζούντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: