Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Εργασίες ανακαίνισης στο μαυσωλείο του Λένιν.Ο Πούτιν υπερασπίστηκε την διατήρηση του Μαυσωλείου !

Εργασίες ανακαίνισης στο μαυσωλείο του Λένιν



Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης στο μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα της κατάργησής του, που αποτελεί θέμα συζήτησης μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991.

"Πήραμε τις απαραίτητες εγκρίσεις για να αρχίσουμε τις εργασίες και θα ανοίξουμε προσεχώς το εργοτάξιο", δήλωσε ο Σεργκέι Ντεβιάτοφ, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κρεμλίνου (FSO).

Το μαρμάρινο κτίριο του μαυσωλείου, το οποίο ανεγέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, έχει χάσει τη στεγανότητά του, εξήγησε ο Ντεβιάτοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προκαλέσει αίσθηση στη διάρκεια μιας συνάντησης με τους οπαδούς του, καθώς φάνηκε να υπερασπίζεται τη διατήρηση του μαυσωλείου και έκανε ένα παραλληλισμό με τα χριστιανικά ιερά λείψανα. "Πολλοί λένε σχετικά με το μαυσωλείο πως δεν ανταποκρίνεται στην παράδοση. Τι δεν ανταποκρίνεται στην παράδοση; Πηγαίνετε στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου ή δείτε τι υπάρχει στο μοναστήριο του Πσκοφ ή στο Όρος Άθω. Εκεί υπάρχουν τα λείψανα αγίων", είχε δηλώσει.Ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε επιβεβαιώσει την επομένη πως το θέμα του ενταφιασμού του πατέρα της Μπολσεβικικής Επανάστασης, που συζητείται στη Ρωσία από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, δεν βρίσκεται "αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη".


Πηγή : www.real.gr

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω τον πανηγυρικό τόνο του άρθρου. Τι σχέση έχουν τα μαυσωλεία με την κοινωνία του σοσιαλισμού, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο; Οι βασιλιάδες, ιερείς, εθνοπατέρες και δικάτορες θέλησαν να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους με μαυσωλεία και πυραμίδες. Ο σοσιαλισμός γιατί χρειάζεται μαυσωλεία; Για ΄μένα, τα μόνα αγάλματα που έχουν θέση στο σοσιαλισμό είναι του άγνωστου εργάτη, της μητέρας, της φύσης κτλ...

Red Star είπε...

@ Zafer

Νιώθω την ανάγκη να απαντήσω μια και έκανα την σχετική ανάρτηση-αναδημοσίευση της σχετικής είδησης.

Και θα παρακαλούσα να διαβάσεις αν είναι δυνατόν και τα 3 σημεία, με το τρίτο να αποτελεί για μένα να αποτελεί μια καλή εξήγηση για τις αρχικές προθέσεις των κομμουνιστών, ως προς την διατήρηση του σώματος του Λένιν μέσω μιας πρωτόγονης μια και μιλάμε για τη δεκαετία του '20 ,τεχνικής κρυογεννετικής για επαναφορά στη ζωή στο μέλλον(μια μέθοδο που την θεωρώ επιστημονική και καλύτερη από την πρωτόγονη ταφή ,δηλαδή με άλλα λόγια το ταίσμα των σκουληκιών) ,μια προσπάθεια που απέτυχε και κατέληξε στην λανθασμένη απόφαση βαλσάμωσης του Λένιν, που μας πήγε πίσω στην εποχή των Φαραώ.


1) Μιλάμε για κάτι που έγινε πριν δεκάδες χρόνια, στην ΕΣΣΔ.Αν και επιθυμία του Λένιν ήταν να μην ταφεί, όπως επιθυμούν όλοι οι αντικομμουνιστές ,οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ρωσία και αλλού , δεν είχε κάποια επιθυμία να διατηρηθεί το σώμα του μετά τον θάνατο του με την μέθοδο της βαλσάμωσης, αλλά να γίνει στάχτη.

Η απόφαση πάρθηκε από το ΚΚΣΕ προφανώς. Έγινε για λόγους τιμής (δεν θα έλεγα προσωπολατρείας γιατί έως τν εποχή του Στάλιν δεν προωθήθηκε η προσωπολατρεία από το ΚΚΣΕ.)

Παρόλα αυτά κάνω την παρατήρηση ότι ο Ρωσικός λαός για εκατοντάδες χρόνια είχε υποστεί την Ορθόδοξη πλύση εγκεφάλου της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας με τους αγίους , τα ιερά λείψανα, τις τελετές κλπ.

Να με συγχωρούν οι σύντροφοι που είναι Ορθόδοξοι, δεν θέλω να προσβάλλω την θρησκεία τους.

Δεν είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός αλλά ούτε ειδωλολάτρης και δεν προσκυνώ καμιά εικόνα ούτε κόκαλα "αγίων" όπως κάνουν αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους Καθολικούς και Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Τους σέβομαι τους Χ.Ο. ,άλλωστε η οικογένεια μου εκτός από μένα αυτές τος παραδόσεις πιστεύει παρά την αριστερή της ιδεολογία και δυστχυώς με βάφτισε χωρίς την θέληση μου όταν ήμουν βρέφος Χ.Ο. λες και το ζήτησα.

Διαφωνώ όμως όσο και αν τους αγαπώ κάθετα και οριζόντια μαζί τους και έχω κάθε δικαίωμα να το κάνω και δεν θέλω να έχω σχέση με τις εκκλησίες τους,τα σταυροκοπήματα τους και τα ειδωλολατρικά τους μυστήρια.

Από αυτά καταλαβαίνεις Zafer και την θέση μου για την προσωπολατρεία και την προσκύνηση του Λένιν σαν αγίου ή σαν ειδώλου.

Είμαι αρνητικός και η ταπεινότητα των κομουνιστών-σοσιαλιστών δεν μπορεί να έχει σχέση με τέτοιες ακραίες ενέργειες.

Από την στιγμή όμως που διατήρησαν το σώμα του οι Σοβιετικοί ,από γενιά σε γενιά, τόσα χρόνια μέχρι και την αντεπανάσταση, κάθε άλλη ενέργεια (π.χ. ταφή ) θα ήταν προσβολή για τη μνήμη του Λένιν.

Η διατήρηση του Μαυσωλείου ως μουσείου ιστορικής μνήμης χωρίς προσκυνήματα και τέτοιες αηδίες θα ήταν μια λύση προσωρινή.

Μια λύση θα ήταν και η καύση του νεκρού σώματος του Λένιν με κάποια τελετή από Κομμουνιστές αν αποδειχτεί ότι τέτοια ήταν η επιθυμία του.

Βέβαια μια καύση του σώματος του Λένιν ως αποτέλεσμα απόφασης μιας καπιταλιστικής σοσιαλδημοκρατικής ή οποιασδήποτε άλλης μη-Κομμουνιστικής κυβέρνησης και μια παράλληλη προσπάθεια "διαγραφής" του Λένν με άλλα μέτρα, π.χ. γκρέμισμα αγαλμάτων κλπ κλπ θα ήταν απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια.

Η ικανοποίηση από την είδηση λοιπόν δεν πηγάζει από το ότι ΣΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΣΩΡΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ από τους βέβηλους.Κάτι τέτοι θα ήταν γελοίο.

Η ουσία είναι ότι ο Λένιν όπως και ο Στάλιν παραμένουν στη σημερινή Ρωσία ιστορικές μορφές που δεν τολμούν να της αγγίξουν ούτε ο Πούτιν, ούτε ο κάθε Πούτιν ,αν και είναι πανίσχυροι "φαινομενικά" με ένα μεσαίας δύναμης ΚΚΡΟ που κινείται στα όρια της σοσιαλδημοκρατίας και ένα μικρό πραγματικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας...

Η ικανοποίηση είναι πως ο κομμουνισμός είναι ριζωμένος στην πρώην Σοβιετική Επικράτεια και κανείς πονηρός αντικομμουνιστής, χρησιμοποιώντας έστω και λογικά και σωστά επιχειρήματα ,δεν καταφέρνει να τον χτυπήσει συμβολικά έστω ,καταστρέφοντας το μαυσωλείο του Λένιν.

Θα έρθει η ώρα που οι Ρώσοι κομμουνιστές όταν πάρουν πάλι την εξουσία θα κάνουν το σωστό με τον ορθό τρόπο.Δεν θα το κάνει κανείς άλλος πέρα από τους ίδιους τους κομμουνιστές που πήραν την λανθασμένη αυτή απόφαση.

Red Star είπε...

2 )ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ, ΕΠΙΣΗΣ προς ενημέρωση των φίλων που διαβάζουν τα σχόλια αυτά:
"
Σε προσωπικό επίπεδο ο Λένιν ήταν μετριόφρων και αποδοκίμαζε την κολακεία. Αλλά μετά το θάνατό του, έγινε αντικείμενο προσωπολατρίας που διήρκεσε μέχρι τα τελευταία χρόνια του σοβιετικού συστήματος.
Μέχρι σήμερα η σορός του φυλάσσεται στο μαυσωλείο όπου επιστήμονες - συντηρητές ελέγχουν το σώμα του δύο φορές την εβδομάδα για τυχόν φθορά. Κάθε 18 μήνες μεταφέρεται σε ένα εργαστήριο κάτω από το μαυσωλείο του, εξετάζεται και βυθίζεται σε χημικές ουσίες για συντήρηση . Ήταν ο πρώτος Ρώσος που φυγαδεύτηκε από τη Μόσχα το 1941, περνώντας την περίοδο του πολέμου στη Σιβηρία.
"

3) ΠΑΛΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
"Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20 το ρωσικό κίνημα του "κοσμισμού" ήταν αρκετά δημοφιλές και υπήρξε πρόθεση να συντηρηθεί κατά τρόπο κρυοστατικό το σώμα του Λένιν προκειμένου να τον επαναφέρουν στη ζωή στο μέλλον. Ο απαραίτητος εξοπλισμός αγοράστηκε στο εξωτερικό, αλλά για ποικίλους λόγους το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε. Αντ' αυτού το σώμα του βαλσαμώθηκε και τοποθετήθηκε σε μόνιμη έκθεση στο μαυσωλείο Λένιν στη Μόσχα."

Εδώ προσθέτω την άποψη μου πως αν και η κρυογεννετική στην εποχή μας έχει κάνει πρόοδο , δεν έχει βρει μια ικανοποιητική μέθοδο διατήρησης των νεκρών σωμάτων.

Με το πέρασμα των χρόνων πιθανόν να προχωρήσει περισσότερο.

Κρυογενετική είναι η διατήρηση του ανθρώπινου σώματος, κάτω από κρυογόνες θερμοκρασίες του υγρού αζώτου, στους -196 ° C, με την προσδοκία ότι η εξαιρετικά προηγμένη ιατρική τεχνολογία του μέλλοντος θα είναι σε θέση να επισκευάσει τις συσσωρευμένες βλάβες που επιφέρει η γήρανση και τα νοσήματα σε μοριακό επίπεδο, καθώς και να επαναφέρει τους κρυοσυντηρημένους ανθρώπους στη ζωή.

Unknown είπε...

Υπέβαλα αυτό το σχόλιο ως τροφή για συζήτηση και το πρώτο μέρος του σχόλιού σου είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελα να καταλάβουμε όλοι. Ο Λένιν ταριχεύτηκε για κάποιους συγκεκριμένους λόγους, υπό κάποιες συγκεκριμένες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες. Συμφωνώ με τη μελέτη της ιστορίας των σοσιαλιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης και όπως βλέπεις, δεν έχω βάλει τη λέξη σοσιαλιστικό σε εισαγωγικά. Μελετώντας αυτή την ιστορία και έχοντας γεννηθεί σε μια σοσιαλιστική χώρα, έχω υπερασπιστεί αυτά τα καθεστώτα με κάθε ευκαιρία. Ελπίζω να συμφωνούμε όμως, στο ότι δεν θέλουμε να επαναφέρουμε κανένα καθεστώς του παρελθοντος και δεν είμαστε νοσταλγοί, αλλά αγωνιστές για έναν σοσιαλισμό που δεν υπήρξε ποτέ. Ενός νέου δηλαδή σοσιαλισμού, στον οποίον ελπίζω ότι δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη για μαυσωλεία, αγάλματα και λεωφόρους Λένιν.

Red Star είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα !Και χαίρομαι που έχουμε έναν αναγνώστη που γεννήθηκε σε μια σοσιαλιστική χώρα που έθεσε τόσο ωραία αυτό το θέμα !

Το μέλλον πρέπει να το οραματιζόμαστε ως κάτι νέο απαλλαγμένο από λάθη του παρελθόντος και προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα.

Η νοσταλγία μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως μια εμπειρία ιστορικής αναδρομής στην παλιά προσπάθεια οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στον 20 αιώνα και πάντα στις δεδομένες ιστορικές συνθήκες και συγκρινόμενη με έναν κόσμο όπου π.χ. στις Η.Π.Α. υπήρχε φυλετικός ρατσισμός , στην Ευρώπη φασισμός-ναζισμός και στην Αφρική - Ασία αποικιοκρατία και τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης.

Αλλίμονο αν μας ικανοποιεί μια αντιγραφή του παλιού.Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως δεν έχουμε όραμα για το αύριο.