Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Λ.Δ. ΚΟΡΕΑΣ: Παγκόσμιες αντιδράσεις για την πετυχημένη εκτόξευση πυραύλου με δορυφόρο στο διάστημα.


Αντιδράσεις για την εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα.Το Ιράν συνεχάρη τη Βόρεια Κορέα για την επιτυχημένη εκτόξευση.

Ο πύραυλος που εκτόξευσε με απόλυτη επιτυχία η Λ.Δ.Κορεάς προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό από την Ελλάδα (!) ως την Κίνα και από την Ρωσία ως τις Η.Π.Α.(Σχόλιο φωτογραφίας από τον Red Star).Photo by BBC

Θα συνεχίσουμε να ασκούμε το νόμιμο δικαίωμά μας να εκτοξεύουμε πυραύλους για πολιτική χρήση» στο πλαίσιο «γενικότερου σχεδίου οικονομικής οικοδόμησης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού», δήλωσε χτες κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΛΔ Κορέας με αφορμή την επιτυχή εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα, προκειμένου να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος για ερευνητικούς σκοπούς. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι το όλο ζήτημα «δεν ανήκει συνεπώς σ' έναν τομέα στον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να γνωμοδοτήσει».
Αφορμή για την αντίδραση της Πιονγιάνγκ έδωσαν οι αρνητικές αντιδράσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έσπευσαν υποκριτικά να καταγγείλουν το βορειοκορεατικό πυραυλικό πρόγραμμα ενώ οι ίδιες διαθέτουν προηγμένα βαλλιστικά, διαστημικά και πυρηνικά προγράμματα και θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να υπαγορεύουν την πολιτική τους σε τρίτες χώρες.
Το θέμα συζητήθηκε χτες και σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ μετά από απαίτηση της Ιαπωνίας για νέες κυρώσεις. Το βράδυ, το ΣΑ καταδίκασε την εκτόξευση σαν «σαφή παραβίαση» αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ μίλησαν για «εξαιρετικά προβοκατόρικη ενέργεια που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα». Η Ρωσία εξέφρασε «βαθιά λύπη» και χαρακτήρισε την ενέργεια «παραβίαση της απόφασης 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η Κίνα εξέφρασε αρχικά «λύπη» για την εκτόξευση του πυραύλου, ζητώντας αργότερα από το ΣΑ του ΟΗΕ να πάρει μία απόφαση «συνετή, μετριοπαθή που να οδηγεί σε διατήρηση της σταθερότητας και να αποτρέπει την κλιμάκωση της κατάστασης». Η Νότια Κορέα καταδίκασε την εκτόξευση του πυραύλου ως ενέργεια που αντιβαίνει αποφάσεις του ΟΗΕ.
Στις προκλητικές αντιδράσεις ήρθε να προστεθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας,που κάνει λόγο για «παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας που συντηρεί την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας». Αποσιωπώντας τις προκλήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας καλεί την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας να νοιάζεται για «την ευημερία του χειμαζόμενου λαού της». Και αυτά όταν η ελληνική τρικομματική κυβέρνηση τσακίζει για λογαριασμό του κεφαλαίου τα λαϊκά δικαιώματα.
Αντίθετα, το Ιράν ήταν μία από τις λίγες χώρες (αν όχι η μόνη) που συνεχάρη τη ΛΔ Κορέας για την επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου.

Πηγή : www.rizospastis.gr

3 σχόλια:

Red Star είπε...

Η Ελλαδίτσα το μόνο που μπορεί να εκτοξεύσει είναι κανένα δακρυγόνο το πολύ...

Το ότι η Λ.Δ.Κορέας έχει ένα καθεστώς που είναι στον κόσμο του ( ένας "σοσιαλισμός" - οικογενειοκρατίας με πολλές άγνωστες πτυχές ) δεν αναιρεί το δικαίωμα αυτού του κράτους να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του από το Αμερικάνικο στρατιωτικό καθεστώς με τον ετοιμοπόλεμο στρατό που έχει σε Νότιο Κορέα και Ιαπωνία.Πόσο περισσότερο όταν εκτοξεύει έναν πύραυλο με δορυφόρο στο διάστημα, κάτι που έχουν πραματοποιήσει πολλές χώρες χωρίς "γκρίνιες" και διαμαρτυρίες.

Δημήτρης Ν. είπε...

Μα τις μας λες τώρα;
Να χάσουν οι μεγάλοι το μονοπώλιο να μας αφανίσουν; Να κινδυνεύσουν κι αυτοί; Είναι δυνατόν;

Red Star είπε...

Ακριβώς έτσι ! Μιλάνε για ειρήνη και σταθερότητα οι μεγάλοι ΗΠΑ,Ρωσία,Κίνα που έχουν απέραντο πυρηνικό (και όχι μόνο) οπλοστάσιο, που μπορεί να τινάξει τον πλανήτη στον αέρα και εγώ δεν ξέρω πόσες φορές ...