Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Νότιος Αφρική: «Χιλιάδες απολύσεις στα μεταλλωρυχεία λόγω των απεργιών» προαναγγέλει εκπρόσωπος των εργοδοτών.


Την Παρασκευή σε δηλώσεις προχώρησε ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου των Μεταλλωρυχείων της Νότιας Αφρικής και εκπρόσωπος της εργοδοτικής ένωσης που δραστηριοποιείται στον κλάδο, Μπ. Σιμπίγια.


Συγκεκριμένα είπε: "Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις του χρόνου, κατά το πρώτο τρίμηνο (...) δεν ξέρω τους ακριβείς αριθμούς αλλά μπορώ να σας πω ότι θα είναι πιθανότατα χιλιάδες, ίσως πάνω από 10.000 ή και περισσότερες" και πρόσθεσε ότι "οι συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις από τις αρχές Αυγούστου επηρέασαν την κερδοφορία".
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών μεταλλωρυχείων λοιπόν φταίνε οι εργάτες που κινητοποιούνται. Για τους εργοδότες φταίνε οι χιλιάδες εργάτες που αγωνίζονται από τον περασμένο Αύγουστο σε όλη τη χώρα διεκδικώντας αυξήσεις στους πενιχρούς μισθούς τους. Η σπίθα για το άναμα του αγώνα τους ήταν το γεγονός τον περασμένο Αύγουστο όταν οι δυνάμεις καταστολής δολοφόνησαν τους 35 συναδέλφους τους στο ορυχείο του βρετανικού ομίλου “Λονμίν” στη Μαρικάνα του Ράστενμπουργκ,  Σημειώνεται ότι οι μισό εκατομμύριο εργάτες που δουλεύουν στην κυριολεξία κάτω από αντίξοες συνθήκες στα μεταλλωρυχεία της Ν. Αφρικής αμείβονται με 4.000 ραντ (400 ευρώ) το μήνα. Με σκληρό και αιματοβαμμένο απεργιακό αγώνα κατάφεραν προσφάτως να κατακτήσουν κάποιες μικρές μισθολογικές αυξήσεις οι οποίες βεβαίως παραμένουν ψίχουλα σε σχέση με τα μεγάλα κέρδη που βγάζουν οι ντόπιες εταιρείες και οι πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο και τον ιδρώτα των εργατών της Ν. Αφρικής.
Έτσι είναι οι καπιταλιστές, δεν σέβονται τίποτα ενώ ακόμη το αίμα δεν έχει στεγνώσει στη Μαρικάνα...
Πηγή :902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: