Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη – H πρώτη αντιφασιστική συγκέντρωση της χρονιάς

Ρεπορτάζ από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης
Φοίβος- Σταύρος Μακρίδης

Στις 2/9/1944 οι Ναζί μαζί με τους Έλληνες συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες, εκκαθάρισαν όλο το χωριό με απίστευτες θηριωδίες. Συνολικά σκότωσαν 149 άτομα. Σκότωσαν μέχρι και μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη! Η σφαγή αυτή έγινε ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών του ΕΛΑΣ.


68 χρόνια μετά, δυστυχώς ο κίνδυνος του φασισμού αναβιώνει στην ελληνική κοινωνία με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Στη φετινή επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, κάλεσε για κατάθεση στεφανιού τη… Χρυσή Αυγή!

Αυτό πραγματικά αποτελεί προσβολή της μνήμης των θυμάτων του Χορτιάτη! Δε θα ήταν ποτέ δυνατόν να συμμετέχουν οι πολιτικοί απόγονοι των ταγματασφαλιτών, οι δηλωμένοι νέο-ναζί!

Γι’ αυτό το λόγο σύσσωμη η Αριστερά κι άλλοι χώροι κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην επέτειο μνήμης. Η πλατεία γέμισε από τους κατοίκους του Χορτιάτη κι από αντιφασίστες απ’ όλη τη Θεσσαλονίκη. Η Χρυσή Αυγή δεν εμφανίστηκε, ενώ μάλιστα, έβγαλε μια ανακοίνωση που κατηγορεί… τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ για τη σφαγή του Χορτιάτη[1]!

Ο ρόλος της αστυνομίας ήταν ακόμη μια φορά προκλητικός. Για να αποτρέψουν τον κόσμο της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στην επέτειο μνήμης/αντιφασιστική συγκέντρωση, είχαν δώσει εντολή στον ΟΑΣΘ να διακόψει τα δρομολόγια που περνούσαν απ’ το χωριό. Μάλιστα, υπήρχε ισχυρή παρουσία ΜΑΤ που έκαναν μπλόκο στους διαδηλωτές, που επέμεναν να πάνε με τα πόδια ή με αυτοκίνητα!

Ίσως το πιο σημαντικό γεγονός απ’ όλη αυτήν την ιστορία είναι η κοινή αντιφασιστική συγκέντρωση ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι άλλων.

Αν κι ήταν «αναγκαστική» η κοινή συγκέντρωση, τα κοινά συνθήματα κι η παρουσία κόσμου έδωσαν άλλη δυναμική στην επέτειο μνήμης. Η Αριστερά (κυρίως το ΚΚΕ) οφείλει να αναγνωρίσει ότι χρειαζόμαστε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην άνοδο του φασισμού και της Χρυσής Αυγής και να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Επόμενο ραντεβού θα είναι το αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Παρασκευής 7 Σεπτέμβρη στις 6.30μμ στο άγαλμα του Βενιζέλου.

[1] «Η Αλήθεια για τον Χορτιάτη», www.xathess.blogspot.gr, 2/9/12
 
ΠΗΓΗ - WWW.XEKINMA.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια: