Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό για το φορολογικό.

Προς τον Πρωθυπουργό



Τη στιγμή που η κυβέρνηση ολοκληρώνει την επεξεργασία του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων που θα πλήξει άμεσα μισθωτούς, συνταξιούχους και συνολικά την λαϊκή οικογένεια, τα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή ενάντια στα εισοδήματά τους. Στον ΦΠΑ, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στο χαράτσι της ΔΕΗ ήρθαν να προστεθούν και τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, ενώ αναμένεται και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, αλλά και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό για το πετρέλαιο κίνησης.

Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν ως ένα βαθμό το μέγεθος της φοροληστείας. Από την μέχρι τώρα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2012 για τα φυσικά πρόσωπα προκύπτει επιπλέον φόρος εισοδήματος 4,7 δις ευρώ περίπου, ενώ η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται στα 6,4 δις ευρώ περίπου, εάν προστεθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, όταν για το οικονομικό έτος 2011 η συνολική επιπλέον επιβάρυνση από το φόρο εισοδήματος ανήλθε στο 1,1 δις ευρώ.
Η νέα φοροαφαίμαξη έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, που εξανεμίζουν τα λαϊκά εισοδήματα. Είναι αποτέλεσμα της ουσιαστικής κατάργησης του αφορολόγητου και της μείωσης των εκπτώσεων για δαπάνες τη στιγμή που μειώνεται συνεχώς ο φορολογικός συντελεστής για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο οποίος σήμερα έχει φτάσει στο 20% και προβλέπεται περεταίρω μείωση.
Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο φορολογικός ανταγωνισμός και η ανάγκη, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση, προσέλκυσης επενδύσεων θα οδηγήσει πλέον σε συνολική φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου. Η νέα εκστρατεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν πρόκειται να πλήξει την μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία που μπορεί να φοροδιαφύγει εξ' αιτίας της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίου, των φορολογικών παραδείσων και των offshore εταιριών και των διάφορων απορρήτων, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει, όπως άλλωστε και στο παρελθόν σε νέα φορολογικά μέτρα ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει την άμεση κατάργηση των φορολογικών χαρατσιών για να ανακουφισθεί η λαϊκή οικογένεια από την τεράστια φοροεπιβάρυνση. Υποστηρίζει την αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων και την φορολογία τμημάτων του κεφαλαίου που ουσιαστικά απαλλάσσονται όπως οι εφοπλιστές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός, πως τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω προβλήματα.

Η Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ
Αλέκα Παπαρήγα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: