Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

HΠΑ - ΓΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ - Νεοναζί πρώην στρατιωτικός σκόρπισε το θάνατο σε ναό Σιχ-7 νεκροί


Ενα ακόμη μακελειό στις ΗΠΑ. «Τη λύπη τους» εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ. Πέραν τούτου τίποτα περισσότερο μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Ούτε προσευχές ούτε και φρενίτιδα πόνου όπως στην περίπτωση του Κολοράντο, όπου σύσσωμο το έθνος ήταν «σοκαρισμένο». Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται κατά κύριο λόγο η κοινότητα των ινδουιστών Σιχ, μετά το μακελειό που εκτυλίχθηκε την Κυριακή σε ναό του Γουισκόνσιν με απολογισμό επτά νεκρούς, περιλαμβανομένου του δράστη.
Επίθεση που χειρίζεται το FBI, πλέον ως υπόθεση «εσωτερικής τρομοκρατίας».
Ο 40χρονος, Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ, που άνοιξε πυρ αδιακρίτως στο ναό στο Οουκ Κρικ, φέρεται να είναι ο πρώην στρατιωτικός και γνωστός για τις διασυνδέσεις με ρατσιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις. Κατά το ερευνητικό Κέντρο Pew Center, ο Πέιτζ είχε εκτός των άλλων και ένα τατουάζ με την 11η Σεπτεμβρίου, δήλωνε «εξοργισμένος νεοναζί» και ηγείτο της μουσικής σκίνχεντ μπάντας «End Apathy».
Πηγές του στρατού αναφέρουν, παράλληλα, πως ο Πέιτζ είχε αποπεμφθεί από το στράτευμα το 1998 για «ανάρμοστη συμπεριφορά», καθώς φέρεται ήταν μεθυσμένος εν ώρα καθήκοντος... ωστόσο από τον Απρίλη του 1992 έως τον Οκτώβρη του 1998 υπηρέτησε σε μονάδες ψυχολογικών επιχειρήσεων στα στρατόπεδα Φορτ Μπλις του Τέξας και Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα, ενώ κατά το δίκτυο CNN ο δράστης κατείχε νόμιμα το όπλο, ένα ημιαυτόματο 9 χιλιοστών.
Η κοινότητα των Σιχ - στις ΗΠΑ αριθμεί 500.000-700.000 μέλη από τα 25.000.000 παγκοσμίως - δηλώνει ότι από την 11η Σεπτεμβρίου ζει υπό το φόβο κάποιας ανάλογης επίθεσης. Ενώ τα περιστατικά επιθέσεων που δέχεται έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τέλος, ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, Σιχ και ο ίδιος, κάνει λόγο για μία «παράλογη πράξη βίας με στόχο τόπο θρησκευτικής λατρείας».

ΠΗΓΗ -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: