Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Το ΚΚΕ, έχει ένα πολλαπλό στοίχημα μπροστά του.Άρθρο από το ποντίκι.


Μετά την ολιγοήμερη ανάπαυ­λα του Δεκαπενταύγουστου, οι πολιτικές προκλήσειςεπιστρέ­φουν και για το ΚΚΕ.

 Η χώρα ει­σέρχεται σε μια περίοδο εξαι­ρετικά κρίσιμη, με το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα να προδι­αγράφεται τεταμένο εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχουν δρομολογηθεί και θα ανακοινω­θούν το επόμενο διάστημα.
Το ΚΚΕ έχει αναδείξει ως κυ­ρίαρχο πολιτικό και κοινωνικό αίτημα της επόμενης περιόδου τηναποδέσμευση από την Ε.Ε. και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, σε συνδυασμό με την κατάργηση των Μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, κάτι στο οποίο αναμένεται ότι θα επιμεί­νει διά της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή.

Σύμφωνα με την κομματι­κή ρητορική, η διέξοδος για τον λαό «βρίσκεται στη γραμ­μή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσε­ων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, στην αποδέσμευση από την Ε.Ε. με εργατική, λαϊκή εξουσία, με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνα­τότητες της χώρας μας, να ικα­νοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες».
Τα δύο τελευταία χρόνια το ΚΚΕ έριξε το βάρος στην ανάδει­ξη του χαρακτήρα της κρίσης, δηλαδή του ότι πρόκειται - κα­τά τη θεώρησή του - για κρίση του καπιταλιστικού συστήματος εξαιτίας της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, και επομένως έθε­τε ως προμετωπίδα των αγώνων την πάλη για την ανατροπή του.
Ωστόσο,  πλέον,   σε συνάρτηση   προφα­νώς και με το εκλο­γικό αποτέλεσμα, θέτει   στο   επίκε­ντρο τωνάμεσων διεκδικήσεων    την κατάργηση μνημονίων, δανειακών   και   εφαρμοστι­κών νόμων, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν «εργαλεία» μείωσης της τιμής της εργατικής δύ­ναμης και κατάργησης των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, οδηγώντας εν τέλει στη χρεο­κοπία του λαού.
Η προσέγγιση αυτή φαίνεται να εισακούει, έστω και... καθυ­στερημένα, τις φωνές που το περασμένο διάστημα άσκησαν κριτική απέναντι στην αναγωγή της στρατηγικής για τον σοσια­λισμό σε πολιτικό αίτημα για το σήμερα.

Στόχος η ανασύνταξη
Το ΚΚΕ, στην πραγματικότη­τα, έχει ένα πολλαπλό στοίχημα μπροστά του, καθώς, σε συν­θήκες πολιτικής και κοινωνικής όξυνσης, θα βρεθεί να προετοι­μάζεται για την έναρξη του προ­συνεδριακού διαλόγου, όπου θα αποτιμηθεί η δράση του κόμ­ματος.
Στην αποτίμηση αυτή βαρύ­νουσα θέση θα έχει η ιστορι­κή υποχώρηση στις πρόσφατες εκλογές, ηανασύνταξη του κομ­ματικού μηχανισμού για παν εν­δεχόμενο (όπως μια νέα εκλογι­κή αναμέτρηση) και ηένταση της πολιτικής και κοινωνικής δράσης, καθώς διακηρυγμένο στόχο του Περισσού αποτελεί η ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Ως προς το πολιτικό - κινημα­τικό πεδίο, ήδη το ΚΚΕ έχει κα­ταθέσει το στίγμα των κινήσε­ών του: πέρα από την κεντρική πρόταση νόμου για την κατάρ­γηση Μνημονίων και συμβά­σεων, διαφαίνεται η ανάδειξη αιχμών,μέσα από τη Βουλή ή μέσα από κινητοποιήσεις, ειδι­κά όσον αφορά τα εργασιακά -ασφαλιστικά, τους φόρους και τα χαράτσια, την πρόνοια και ό,τι συνιστά άμεση επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυ­ριών.

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 23-08-12)
Πηγή :www.topontiki.gr 

1 σχόλιο:

gmathiou4 είπε...

το κκε οπως και ολα τα αριστερα κομματα πρεπει τουλαχιστον να κανει προταση νομου για το μεταναστευτικο και αλλα εθνικα θεματα αλλιως οι φασιστες θα συνεχισουν να ανεβαινουν(οι πιο πολλοι ψηφοφοροι τους ειναι στα λαικα στρωματα και η κριση τους σπρωχνει προς τα εκει γιατι δεν εχουν την ευκαιρια και τα μεσα να ενημεροθουν η αριστερα ειναι απουσα και εχει τουλαχιστων ενα μικρο μεριδιο ευθηνης)και να σταματησει το παραμυθη ορισμενων για την ανθελληνικη αριστερα