Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Οι ακροδεξιές συμμορίες και οι ηθικοί αυτουργοί.Άρθρο από την Αυγή

Όταν διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν επί μήνες ότι στη χώρα μας παρατηρείται έξαρση ρατσιστικών συμπεριφορών και ξενοφοβικών εγκληματικών πράξεων, το επίσημο κράτος κωφεύει.



 Ή, ακριβέστερα, οργανώνει εκστρατείες κατά των μεταναστών, υιοθετώντας σιωπηρά το στερεότυπο που ταυτίζει τον μετανάστη με τον εγκληματία. Εκμεταλλεύεται μάλιστα περιστατικά όπου μετανάστες είναι πρωταγωνιστές εγκληματικών πράξεων, όπως η πρόσφατη στην Πάρο, για να εμπεδώσει αυτό το στερεότυπο, παρότι οι στατιστικές της Αστυνομίας επιμένουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εγκληματιών είναι Έλληνες.

Ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο η αντιμεταναστευτική ρητορική θεωρήθηκε, από το μνημονιακό μπλοκ, ως το εύκολο όχημα για να περιοριστεί η ακροδεξιά επιρροή της Χρυσής Αυγής. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν άλλη μια αυταπάτη του παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν έχει συνειδητοποιήσει τα αίτια της καταβύθισής του.
Η ρητορική, ιδιαίτερα σε συνθήκες αχαλίνωτης μιντιοκρατίας, παράγει ιδεολογικές τάσεις και νομιμοποιεί πρωτόγονα αισθήματα. Η τηλεοπτική προπαγάνδα των "ράμπο", που καταδιώκουν ανυποψίαστους μετανάστες και τους συλλαμβάνουν κατά χιλιάδες, συναντάται με την υπόγεια κοινωνική πραγματικότητα, όπου ο φόβος του άλλου τροφοδοτείται από την απόγνωση που προκαλεί η οικονομική κρίση σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Και ο "τηλεθεατής Έλλην" ανασηκώνεται και, προς στιγμήν, αισθάνεται υποχρεωμένος "να συστρατευτεί", ώστε, συνεπίκουρος προς τις αρχές ασφαλείας, "να προστατεύσει την ασφάλειά του". Από κει και πέρα, ο δρόμος για την αυτοδικία είναι σύντομος.
Ποια ασφάλεια, όμως, χτίζεται σε συνθήκες κοινωνικής ανασφάλειας; Ποια ασφάλεια διασφαλίζεται σε συνθήκες ανοχής προς εγκληματικές πράξεις, αρκεί το θύμα να είναι αλλοδαπός; Ποια νομιμότητα μπορούν να επικαλεστούν οι ακροδεξιές συμμορίες, που με τον αέρα της εκλογικής καταγραφής της Χρυσής Αυγής οργώνουν φτωχογειτονιές, το κέντρο της Αθήνας αλλά και επαρχιακές πόλεις και, μέσα στο σκοτάδι, χτυπούν, μαχαιρώνουν, δολοφονούν, σπέρνουν το μίσος και απειλούν την κοινωνική συνοχή;
Οι ακροδεξιοί επιδιώκουν να μετατρέψουν την κοινωνική ανασφάλεια σε προσωπικό φθόνο, να καταστήσουν τον μετανάστη, δηλαδή τον φτωχότερο κάτοικο στη χώρα μας, αποδιοπομπαίο τράγο διασπώντας την ενότητα ανάμεσα στους φτωχούς ανθρώπους και αθωώνοντας την πολιτική που καταστρέφει την κοινωνία.
Η κυβερνητική τρόικα με την πολιτική της πυροδοτεί τα ξενοφοβικά κοινωνικά αντανακλαστικά και επιχειρεί να μετακυλίσει το ενδιαφέρον των πολιτών από την αντικοινωνική πολιτική της στο θέμα "ασφάλεια". Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να αμφισβητεί τα στοιχεία των διεθνών οργανώσεων, επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι "προχώρησε σε αποσπασματική συρραφή δηλώσεων των ΜΚΟ".
Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, με τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με τα επίχειρα της πολιτικής της. Δεν γνωρίζουμε αν είναι διατεθειμένη να έρθει αντιμέτωπη με τους μηχανισμούς που πρωταγωνιστούν, με ανοχή ή και πιθανή συνέργεια, στο ρατσιστικό πογκρόμ. Το παρακράτος δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών. Αποτελεί εξ ορισμού την πέμπτη φάλαγγα της ανωμαλίας, που μεθοδικά κατατρώει τα δικαιώματα όλων των πολιτών.
Αν η συγκυβέρνηση των τριών αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της για την κηλίδα αίματος που απλώνεται στη χώρα, είναι καιρός να καταλάβει ότι η πολιτική της λειτουργεί ωσάν ηθικός αυτουργός για τα εγκλήματα που ολοένα και θα πυκνώνουν. Αν η συγκυβέρνηση επιμένει, τότε η ευθύνη πρέπει να περάσει στη Δικαιοσύνη. Αυτή να αναλάβει να προστατεύσει το δικαίωμα των πολιτών σε ασφάλεια με δημοκρατία και ειρηνική συμβίωση.

Πηγή : www.avgi.gr
ΑΝ.ΣΕΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: