Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΙΡΑΝ: Τραγικός ο απολογισμός από τους σεισμούς.

Βιβλική καταστροφή στο Ιράν : Στα ερείπια των κτιρίων ψάχνοντας για τυχόν επιζώντες του σεισμού


Τις πληγές του συνεχίζει να μετρά το Ιράν μετά το διπλό φονικό σεισμό που έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας το περασμένο Σάββατο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 306 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 219 γυναίκες και παιδιά και να τραυματιστούν 3.037 άλλοι. Συνολικά, 12 χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, 425 υπέστησαν σημαντικές ζημιές, σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στις οδικές αρτηρίες και σε άλλες υποδομές, ενώ σε 36.000 υπολογίζονται οι άστεγοι.
Εντονη είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση του Ιράν για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών, τόσο με καταγγελίες για την έλλειψη σκηνών, αλλά και την απόφαση του Προέδρου της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ να μην ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει στη συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που αναμένεται να επικεντρωθεί στις εξελίξεις στη Συρία.

Ο πρώτος σεισμός ήταν 6,4 βαθμών Ρίχτερ με το επίκεντρό του στα 60χλμ από την πόλη Ταμπρίζ σε εστιακό βάθος 23 χλμ και στη συνέχεια, ύστερα από 11 λεπτά, σημειώθηκε ο δεύτερος σεισμός 6,3 βαθμών και ακολούθησαν μετασεισμοί που έφτασαν τους 6 βαθμούς Ρίχτερ. Από την Κυριακή σταμάτησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων, καθώς, όπως υποστήριξαν οι αρχές, έχουν εντοπιστεί όλοι. Ωστόσο, σημαντικές είναι οι μαρτυρίες των σωστικών συνεργείων και των τοπικών αρχών που ανέφεραν πως υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν σε απομακρυσμένα χωριά.

Πολλές χώρες και οργανώσεις, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού, η «Unisef», η Τουρκία, το Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Γερμανία, καθώς και πολλές πρεσβείες στην Τεχεράνη έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια, ωστόσο ο Ιρανικός Ερυθρός Σταυρός υποστήριξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: