Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

59η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΚΑΝΔΑ :Ορόσημο για την επανάσταση στην Κούβα.Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στην Πετρούπολη.


Από τις χτεσινές μαζικές εκδηλώσεις στο Γκουαντάναμο, με τους βετεράνους του επαναστατικού αγώνα στην πρώτη γραμμή.



Τα 59 χρόνια από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας γιορτάστηκαν χτες στη Νησί της Επανάστασης. Οι επιθέσεις στους στρατώνες, των οποίων ηγήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο και άλλοι επαναστάτες στις 26 Ιούλη του 1953 μπορεί σε στρατιωτικό επίπεδο να απέτυχαν, αλλά σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση για τη νικηφόρα έκβαση της κουβανικής επανάστασης, καθώς οι ελάχιστοι επαναστάτες που κατάφεραν να επιζήσουν συνέχισαν τις προετοιμασίες για τη νέα προσπάθεια ανατροπής του αιματοβαμμένου καθεστώτος του Χ. Μπατίστα και απελευθέρωσης της Κούβας από τα δεσμά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Από νωρίς χτες το πρωί χιλιάδες κάτοικοι της επαρχίας Γουαντάναμο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης για να αποτίσουν φόρο τιμής στους επαναστάτες που πραγματοποίησαν την επίθεση. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστροσημείωσε μεταξύ άλλων πως «η αντίστασή μας ενάντια στις ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τον κουβανικό λαό». Επανέλαβε την πάγια θέση της Κούβας για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για κάθε ζήτημα αρκεί να είναι διάλογος με ίσους όρους.
Με αφορμή αυτήν την επέτειο, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο Δήμος Πετρούπολης διοργάνωσαν χτες το βράδυ εκδήλωση στο δημοτικό κινηματογράφο της πόλης.
Παίρνοντας το λόγο η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Κούβας, Ελισέλια Ντίας Σουάρες,ανάμεσα στα άλλα σημείωσε πως ο κουβανικός λαός αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει εδώ και 50 χρόνια κάθε είδους απειλές, συμπεριλαμβάνοντας τον απάνθρωπο αποκλεισμό, που έχει σαν στόχο να τον γονατίσει. Παρ' όλα αυτά αντιστάθηκε και συνεχίζει ηρωικά.
Παράδειγμα η πάλη του κουβανικού λαού
Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση ήταν η παρουσία του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», Γιώργου Σιφωνιού, που δίνουν έναν ηρωικό πολύμηνο απεργιακό αγώνα, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως σήμερα, που ο καπιταλισμός σαπίζει, ο λαός πρέπει να βγει στην αντεπίθεση, να πάρει την εξουσία στα χέρια του αντλώντας ως παράδειγμα τον κουβανικό λαό.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος της Πετρούπολης Μανώλης Ραγκούσης, που επιβεβαίωσε τη σταθερή αλληλεγγύη στην κουβανική επανάσταση, προσθέτοντας πως με τη μαζική πάλη και τη διεθνιστική αλληλεγγύη θα απαιτήσουμε την απελευθέρωση των 4 Κουβανών που παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και του πέμπτου, του Ρενέ, που παραμένει στις ΗΠΑ υπό το καθεστώς της εποπτευόμενης απελευθέρωσης.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Θανάσης Πατουλιάς, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην επίθεση στους στρατώνες Μονκάδα, αλλά και στις παραπέρα εξελίξεις τόνισε πως ο αποκλεισμός και η μόνιμη απειλή δε σταμάτησαν την Κούβα ούτε στην έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης, αποστέλλοντας γιατρούς και εκπαιδευτικούς σε άλλες χώρες. Η Κούβα αναδεικνύει πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι ο σοσιαλισμός, καθώς ακόμα και σήμερα στις δύσκολες συνθήκες λόγω αποκλεισμού αυξάνει τους πόρους για τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ οι «αναπτυγμένες» χώρες τις μειώνουν δραστικά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς, οΜπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο Ηλίας Λέγγερης μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δήμος Κούμπουρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πολλοί φίλοι της Κούβας.
Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της πολύ ευαίσθητης ταινίας «Viva Cuba» του Κουβανού σκηνοθέτη Χουάν Κάρλος Κρεμάτα (Juan Carlos Cremata).


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: